, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τσίπρας: "Θα χρηματοδοτήσουμε την ανακατασκευή του γεφυριού της Πλάκας"

gefiri plakas
 
γεφυρι πλακας
Το υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει ως προτεραιότητά του την αποκατάσταση των ζημιών στο ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας  και γι΄ αυτό συντάσσει άμεσα σχετική μελέτη.
Επιπλέον ξεκινάει η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου και η περισυλλογή των δομικών στοιχείων που κατέπεσαν, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν μαζί με όσο νέο υλικό απαιτηθεί, για την αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού. Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσει η στάθμη των  υδάτων, θα ελεγχθεί η κατάσταση των θεμελίων των βάθρων, και θα αξιολογηθούν τα αίτια της πτώσης.
ÊÁÔÅÑÑÅÕÓÅ ÔÏ ÃÉÏÖÕÑÉ ÔÇÓ ÐËÁÊÁÓ ÓÔÁ ÔÆÏÕÌÅÑÊÁ ÁÐÏ ÔÉÓ ÉÓ×ÕÑÅÓ ÂÑÏ×ÏÐÔÙÓÅÉÓ (EUROKINISSI)
Στην εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρησαν νωρίτερα οι Αρχές στην Άρτα, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν υπερχειλίσει εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Άρτας και Νικολάου Σκουφά.
Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα.
Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την «Ακροπόλη» της περιοχής τους. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.
Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.
Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από το πρωί του Σαββάτου και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της Άρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.
Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.
Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση. Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.
Οριακή είναι η κατάσταση είναι η κατάσταση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθώς οι ποσότητες νερού είναι τεράστιες και το αντιπλημμυρικό δίκτυο βρίσκεται στο κόκκινο.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.
Ο ποταμός Κομποτέικος αλλά και ο χείμαρρος Ανίννου, υπερχείλισαν και παρέσυραν γέφυρες. Τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει, ενώ ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα και μονάδες. Επίσης, πολλοί οικισμοί είναι χωρίς νερό, καθώς τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
Πρόβλημα φαίνεται πως δημιουργείται και με το φράγμα στο Πουρνάρι, όπου η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα, ενώ στις Συκιές, που βρίσκονται κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού, η κυκλοφορία έχει διακοπεί.
Στα Τζουμέρκα έχουν σημειωθεί μεγάλες κατολισθήσεις, το ίδιο και σε άλλες περιοχές του Ζαγορίου και την Πρέβεζα.
Χιονίζει στα ορεινά
Από τη νύχτα του Σαββάτου χιονίζει στα ορεινά χωριά της Ηπείρου που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 800 μέτρων. Σε όλο το οδικό επαρχιακό δίκτυο εργάζονται 30 μηχανήματα αποχιονισμού του οδοστρώματος από τα ξημερώματα.
Προβλήματα έχει προκαλέσει, κυρίως στο οδικό δίκτυο, η κακοκαιρία που πλήττει τη Σάμο.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις από την προηγούμενη Κυριακή, έχουν ως αποτέλεσμα την κατάπτωση βράχων σε κεντρικά σημεία του περιφερειακού Σάμου, όπως χθες το βράδυ όπου ένας βράχος έφυγε από τη θέση του και έπεσε στον δρόμο στο σημείο μεταξύ των δύο κόμβων που οδηγούν στην Βλαμαρή και στην πόλη, στο ύψος του Νεκροταφείου, αντίστοιχα.
Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν περνούσε όχημα και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Επίσης καταπτώσεις υπήρξαν στο εθνικό δίκτυο Σάμου-Καρλοβασίου στα Αυλάκια, στον δρόμο προς Παγώνδα, Πύργο και Μυτιληνιούς.
Επί ποδός ήταν τα συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να παρέμβουν στα σημεία που υπήρξε κατολίσθηση των βράχων. Με ανακοίνωσή τους εφιστούν την προσοχή των οδηγών.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.