, Τρίτη
16 Απριλίου 2024

search icon search icon

Χρέος, εθνικά θέματα και περιφερειακές κρίσεις στη συνάντηση Τσίπρα – Κέρι

Kerry
Συνάντηση περίπου 30 λεπτών με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Αμερικής) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η συζήτηση ήταν σχεδόν εφ’ όλης της ύλης και επικεντρώθηκε αρχικά στο πρόβλημα χρέους, η οικονομική κρίση και τα ενεργειακά, που αφορούν στην Ελλάδα και την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν επίσης το προσφυγικό, το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων, το Ουκρανικό, το Συριακό.
Ειδικά για ενεργειακά, ο κ. Κέρι επέμεινε στη στρατηγική σημασία των αγωγών ΤΑP και ΙΒΒ και στην αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόθεση να υποστηρίξουν επίλυση του θέματος της ονομασίας των ΠΓΜΔ και του Κυπριακού. Για το τελευταίο αυτό θέμα, το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός κάλεσε τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Για το Σκοπιανό διατύπωσε την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας στην βάση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό και ζήτησε οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων και να εντείνουν τις επαφές με την Τουρκία για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού.
Kerry_3
Πρόσκληση για επενδύσεις
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Intiative), που πραγματοποιήθηκε στο Word Trade Center του νοτίου Μανχάταν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα σε ομογενείς επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις.
Τον κ. Τσίπρα παρουσίασε στο κοινό της εκδήλωσης, η Γιάννα Αγγελοπούλου. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 700 ομογενείς, τα πλέον εύπορα και διακεκριμένα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η Ελλάδα μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας. Έχει μια κυβέρνηση με στρατηγικά οράματα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Χρειάζεται να μπούμε σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την βοήθεια των ομογενών, ώστε να στηρίξουν την γενέτειρα και τόνισε ότι «έχω έρθει εδώ για να σας ζητήσω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός, είμαστε όλοι Έλληνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα».
Απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε ότι «είναι ώρα να επενδύσετε. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις. Αφού αγαπάτε την Ελλάδα πρέπει να την υποστηρίξετε, ειδικά αυτή την στιγμή. Επενδύοντας στην Ελλάδα γίνεστε και εσείς συνέταιροι μας στην ανάπτυξη και την ευημερία».
«Πρέπει να κάνουμε βήματα για να αλλάξουμε την Ελλάδα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε. Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.