, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από οικονομικούς δολοφόνους»

Κούλογλου
Η συμμετοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου στο κυβερνητικό σχήμα τον έστειλε στα… έδρανα του ευρωκοινοβουλίου. Δημοσιογράφος, βραβευμένος σκηνοθέτης και εδώ και λίγες ημέρες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η Karfitsa συνάντησε τον Στέλιο Κούλογλου λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες. Μας υποδέχτηκε στο «στέκι» του, ένα καφέ στην περιοχή της Πλάκας και συζητήσαμε για όλα. Για τους στόχους και τις προτεραιότητές του από την ενασχόλησή του με τα κοινά, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» αλλά και τους… «οικονομικούς δολοφόνους» των αγορών.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Κύριε Κούλογλου οι εταίροι μας στέλνουν μηνύματα ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν… βγαίνει. Ποια είναι η άποψή σας;
Πρόκειται για μια επίθεση. Αλλά επειδή είναι οικονομικός ο πόλεμος η επίθεση δεν γίνεται με αεροπλάνα και τανκς αλλά μέσα από τα σύγχρονα όπλα, όπως είναι η ΕΚΤ, οι οίκοι αξιολόγησης , τα δάνεια και οι οικονομικοί δολοφόνοι. Είναι μια επίθεση που έχει σκοπό να ανατρέψει τη βούληση του ελληνικού λαού από ανθρώπους που δεν είναι εκλεγμένοι από πουθενά. Όπως για παράδειγμα ο Ντράγκι που είναι ένας διορισμένος τραπεζίτης ο οποίος προηγουμένως δούλευε στην Goldman Sacks και ξαφνικά έγινε κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης. Χρησιμοποιεί την εξουσία παράνομα και καταχρηστικά και σε βάρος του καταστατικού της ΕΚΤ για να εξαναγκάσει μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με συγκεκριμένο πρόγραμμα, να δεχτεί το δικό του.
Είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Ναι! Το προηγούμενο πρόγραμμα δεν έβγαινε. Δεν οδηγούσε πουθενά. Το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν ένας φαύλος κύκλος που έφερνε περισσότερη ύφεση και λιτότητα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετεί το ελληνικό ζήτημα ξανά στην αρχή. Και ήδη νομίζω ότι ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί. Για πρώτη φορά τέθηκε διεθνώς το ελληνικό χρέος και υπάρχουν θετικές αντιδράσεις από αρκετούς. Μέχρι τώρα είχαμε τη θεωρία του success story και την Μέρκελ να την πουλάει στις άλλες χώρες και στο δικό της κοινό για να κερδίσει τις εκλογές.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πότε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται και πότε πιστεύετε πως θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα;
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποτελείται από πολλά μέρη. Το πρώτο είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα εφαρμοστεί αμέσως. Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με  την σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί σταδιακά για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις. Τέλος, τα υπόλοιπα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδώσουν από τη μια μέρα στην άλλη αλλά στο άμεσο μέλλον. Θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έρθει η ανάπτυξη.
Μετά την υπουργοποίηση Κατρούγκαλου ταξιδεύετε για Βρυξέλλες. Τι να περιμένουμε από εσάς στο Ευρωκοινοβούλιο; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας;
Με το που φτάνω στις Βρυξέλλες αναλαμβάνω την προεδρία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ευρώπης που αφορά την ανάπτυξη στις χώρες του τρίτου κόσμου. Θα ασχοληθώ με αυτά που έλεγα και προεκλογικά, με τα θέματα των ΜΜΕ και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αυτά μπορεί να μην συγκαταλέγονται στα ζητήματα των επιτροπών που αναλαμβάνω αλλά σκοπεύω να ασχοληθώ. Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω είναι να ετοιμάσω ένα κίνημα συμπαράστασης απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Ελλάδα από τους οικονομικούς δολοφόνους και το Βερολίνο.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Έχετε εργαστεί στην ΕΡΤ. Ποιες παθογένειες του παρελθόντος θα πρέπει να αποφευχθούν;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΡΤ ήταν η κομματική εξάρτηση, η έλλειψη αξιοκρατίας και μια κακώς εννοούμενη αντίληψη για το δημόσιο που είχε επηρεάσει μια μερίδα της ΕΡΤ. Γιατί υπήρχε και μια άλλη μερίδα, όπως άλλωστε υπάρχει παντού στον δημόσιο τομέα, που έβγαζε όλη τη δουλειά. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχεδόν μετά από δυο χρόνια υπάρχουν άνθρωποι, που ενώ είχαν κατηγορηθεί ως τεμπέληδες και διεφθαρμένοι, στο όριο της εξαθλίωσης εξακολουθούν να βγάζουν καλό πρόγραμμα. Επομένως, υπάρχει ένα δυναμικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί χωρίς όμως τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους μια δημόσια τηλεόραση που θα μοιάζει στην ευρωπαϊκή τηλεόραση. Να έχει καλή ενημέρωση και καλή ψυχαγωγία.
Έχετε ασχοληθεί διεξοδικά μέσα από έρευνές σας με το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή». Εάν μάλιστα δεν υπήρχε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ήταν πιθανό να λάβει ο κ. Μιχαλολιάκος την τρίτη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Γιατί τα ποσοστά της ΧΑ δεν πέφτουν, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές της βρίσκονται στη φυλακή;
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 7%, το οποίο ψηφίζει ακροδεξιά κόμματα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ακόμα και σε περιόδους που το δημοκρατικό κίνημα ήταν υψηλό και η Χούντα πλήρως απαξιωμένη, όπως για παράδειγμα το 1977, η Εθνική Παράταξη είχε πάρει 6,7%. Ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη πήρε 7% στις εκλογές του 2009. Αντίστοιχο ποσοστό έλαβε και η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 2012. Άρα, ότι και να γίνει υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που αποτελούν και πολιτική συνέχεια και είναι η κληρονομιά των ταγματασφαλιτών των Γερμανών. Αυτό μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Είναι σημαντικό ότι η ΧΑ έπεσε στο 6,2%.
Οι «κόκκινες γραμμές» μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι πολλές. Πως θα «περπατήσει» αυτό το εγχείρημα;
Βλέπω ότι θα περπατήσει. Δεν μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου. Το κύριο θέμα που καλείται να λύσει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι το ζήτημα του χρέους. Πάνω σε αυτό τον άξονα προέκυψε η συνεργασία.  Για τα υπόλοιπα ζητήματα, που είναι «κόκκινες γραμμές» για τους ΑΝΕΛ μπορεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να επιτευχθεί συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με άλλα κόμματα, προκειμένου να ψηφιστούν συγκεκριμένα νομοσχέδια. Σε καμία περίπτωση πάντως οι όποιες «κόκκινες γραμμές» δε νομίζω να διασαλεύσουν τη συνοχή της κυβέρνησης. Προτιμώ τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ γιατί το «Ποτάμι» θα έμπλεκε στα πόδια του Τσίπρα. Δεν μπορείς να κάνεις τόσο λεπτές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις και να έχεις κάποιον που θα δημιουργεί προβλήματα. Πιστεύω ότι ο Θεοδωράκης, όχι τρικλοποδιές θα έβαζε στον Τσίπρα αλλά τάκλιν και μάλιστα από πίσω.
 
φωτο Σάββας Αυγητίδης / Περισσότερες εδώ: www.e-photopress.blogspot.com

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.