, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι δεξιές απόψεις των… αριστερών!

 

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου

Μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ το 1990, όλα τα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης αποφάσισαν την… αυτοκατάργηση τους, λόγω έλλειψης πολιτικού αντικειμένου. Αυτό όμως δεν συνέβη στη χώρα μας όπου, σε αντίθεση με τη διεθνή τάση, τα αριστερά κόμματα διατήρησαν τις δυνάμεις τους. (Γιατί συνέβη αυτό; Έχουν γραφτεί πολλές αναλύσεις με κυρίαρχη άποψη τα απωθημένα των εμφυλιακών συγκρούσεων)
Η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μας προετοίμασε με τη ρητορική των συνιστωσών του (και με Τροτσκιστές, αναρχικούς, Μαοϊστές κα) ότι η πολιτική κατεύθυνση θα ήταν τουλάχιστον ριζοσπαστική, τελικά μας επιφύλασσε αυτό που βλέπουμε μία… λάιτ σοσιαλδημοκρατία.
Να το πω αλλιώς: Εκεί που περιμέναμε… κοφτερά δρεπάνια και βαριά σφυριά, προσγειωθήκαμε αιφνιδιασμένοι (ευχάριστα) στις δηλώσεις Βαρουφάκη του τύπου «αν πουλήσουμε ένα ευρώ τον ΟΣΕ θα έχουμε κέρδος» και «συμφωνούμε με το 70% του μνημονίου» καθώς και με τις δηλώσεις Δραγασάκη «καλούμε τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα που έχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες»! Αν υπάρξει ποτέ μία εμπεριστατωμένη μελέτη της εξέλιξης της αριστεράς στην Ευρώπη, λόγω έλλειψης άλλων κομμουνιστικών κομμάτων, μοιραία το αντικείμενο της ανάλυσης θα περιοριζόταν στη χώρα μας, γιατί εδώ είναι ο τόπος όπου η αριστερά… μεταλλάχτηκε τα τελευταία 25 χρόνια.
Τι κι αν ο Δραγασάκης είναι ο άνθρωπος που έχασε μόλις για 4 ψήφους την γενική γραμματεία του ΚΚΕ από την Παπαρήγα. Μετά εργάστηκε ως μάνατζερ σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Μηλιός σύμβουλος επιχειρήσεων και καθηγητής διδάσκει στα παιδιά των καπιταλιστών… οικονομία. Ο Βαρουφάκης «Κεϋνσιανός» διδάκτορας τυγχάνει μεγάλης αποδοχής στα Αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και οικονομικά ινστιτούτα. Η Βαλαβάνη διευθύντρια του οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη. Αν δείτε τα περισσότερα από τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώσετε ότι εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα.Αρα δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν οι φιλελεύθερες απόψεις που εκφράζουν σήμερα αλλά και οι… πράξεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.
Όμως ενώ εμείς, οι μη αριστεροί, είμαστε αιφνιδιασμένοι ευχάριστα (ομολογουμένως) κι ανακουφισμένοι, το πρόβλημα θα πρέπει να το έχουν οι αριστεροί που είναι συνηθισμένοι στην επαναστατική ρητορική που ασκούσε επί δεκαετίες ο ΣΥΡΙΖΑ (πριν ως Ρήγας Φεραίος και Συνασπισμός). Αναλογιστείτε ποια θα ήταν η αντίδραση σε παρόμοιες δηλώσεις – όπως αυτές που έκανε ο Βαρουφάκης – για την πώληση του ΟΣΕ αν είχαν διατυπωθεί από… δεξιά χείλη! Μεταξύ μας, τέτοιες τοποθετήσεις θα έκαναν ακόμη και σκληρούς φιλελεύθερους όπως οι Ανδριανόπουλος, Σκυλακάκης και Τζήμερος να… κοκκινίσουν! Άσε που θα τους χαρακτήριζαν προδότες, δοσίλογους, ξεπουλητές της δημόσιας περιουσίας, μειοδότες…
Μάλλον είναι διαχρονικό φαινόμενο οι αριστεροί να είναι περισσότερο οπαδοί παρά… ιδεολόγοι, δηλαδή ως οπαδοί να εγκρίνουν τις ενέργειες των αρχηγών τους ακόμη κι αν αυτοί… αποδομούν την ιδεολογία τους (φαινόμενο Γκορμπατσόφ). Υπό αυτό το πρίσμα, εκείνη η συνεδρίαση το 1990 που ποτέ δεν έγινε στη χώρα μας (όπου θα αποφασίζονταν η αυτοκατάργηση) – συντελείται σήμερα με τις δηλώσεις Βαρουφάκη…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.