, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μόνο στην "Κ": Επικίνδυνα για αστυνομικούς και πολίτες τα αστυνομικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη!

at-dimokratias-thema-kΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Τοίχοι που πέφτουν, συστέγαση με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και γειτνίαση με … καφετέριες! Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη όταν αναλαμβάνουν υπηρεσία στα αστυνομικά τμήματα ή τα τμήματα ασφαλείας στα οποία υπάγονται. Την ώρα που το ελληνικό κράτος δαπανά περίπου 20 εκ. ευρώ σε ενοίκια προκειμένου να στεγάσει τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, τα όργανα της τάξης κάνουν κυριολεκτικά το σταυρό τους όταν αναλαμβάνουν υπηρεσία, αφού πολλά από τα κτήρια που στεγάζουν τα 17 αστυνομικά τμήματα της πόλης, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας, αλλά και ακαταλληλότητας να στεγάσουν ένα αστυνομικό τμήμα. Την ίδια ώρα, ενώ η κεντρική διοίκηση της πόλης έχει μεταφερθεί στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης στην περιοχή του Κορδελιού, και εκεί τίθεται θέμα κυριότητας, αφού δεν έχει διασαφηνιστεί σε ποιον ανήκει το κτήριο, με την κατάσταση να περιπλέκεται περισσότερο τον τελευταίο καιρό, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιον ρόλο θα έχει το ΤΑΙΠΕΔ, που ανέλαβε την διαχείριση του κτηρίου εωσότου βρεθεί οριστική λύση.
Παρέα με… τη ΔΟΥ!
Τα λεγόμενα παλιά αστυνομικά τμήματα, αυτά δηλαδή που βρίσκονται αρκετό καιρό σε λειτουργία είναι αυτά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αστυνομικού τμήματος και τμήματος Ασφαλείας Ανάληψης που βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Όλγας. Στο νούμερο 188 που στεγάζεται μπορεί να βρει κανείς και το γείτονα, που δεν είναι άλλος από την Η’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. «Αυτό το γεγονός δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα αφού όποιος μπαίνει μέσα στο κτήριο ουσιαστικά δεν μπορεί να ελεγχυθεί, αφού κάλλιστα μπορεί να πει ότι πηγαίνει στη εφορία», τονίζει στο karfitsa.gr ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Παπαδάκης. Παράλληλα στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκεται και μία μάντρα αυτοκινήτων, δυσχεραίνοντας το πρόβλημα της κίνησης των οχημάτων. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε ένα από τα κεντρικότερα αστυνομικά τμήματα της πόλης, αυτό της πλατείας Δημοκρατίας. Ο συγκεκριμένος χώρος στεγάζει το αστυνομικό τμήμα, το τμήμα ασφαλείας, την τουριστική αστυνομία και το τμήμα αλλοδαπών. Όλες αυτές οι υπηρεσίες βρίσκονται σε μια παλιά πολυκατοικία, με ένα πολυσύχναστο κτήριο να στεγάζεται σε ένα αν μη τι άλλο καθόλου λειτουργικό κτήριο.
Σε αιωνόβιο κτήριο!
Μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι αυτή του κτηρίου που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα και το τμήμα ασφαλείας Ευόσμου. Το οίκημα στο οποίο εργάζονται οι αστυνομικοί της περιοχής, είναι διατηρητέο και χρονολογείται από το μακρινό… 1915! Μετρώντας έναν αιώνα ζωής, μόνο για αστυνομικό τμήμα δεν κάνει, ενώ τα πολλά χρόνια το κάνουν και επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα αστυνομικών και πολιτών. «Το κτήριο έχει μετά από ελέγχους προβλήματα στατικότητας, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε πέσει στο τμήμα διαβατηρίων ένας τοίχος. Ευτυχώς δεν βρίσκονταν στο σημείο συνάδελφοι ή πολίτες», αναφέρει ο Θεόφιλος Παπαδάκης. Φυσικά οι ιστορίες αστυνομικής τρέλας δεν σταματούν εδώ, αφού σε ολόκληρη την πόλη κάθε τμήμα έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία. Το αστυνομικό τμήμα της Νεάπολης, που βρίσκεται επίσης σε μια παλιά πολυκατοικία και δεν διαθέτει κρατητήριο. Το αντίστοιχο τμήμα της Καλαμαριάς δεν νιώθει μοναξιά, αφού ακριβώς από κάτω από το χώρο που στεγάζεται στην οδό Ταξιαρχών, βρίσκεται μια καφετέρια. Σε πεπαλαιωμένη οίκοδομή στεγάζεται και το τμήμα Άνω Πόλης/ Αγίου Παύλου, ενώ στο τμήμα της Πυλαίας υπήρξε στο παρελθόν πρόβλημα με τη χρήση αμιάντου στην κατασκευή του κτηρίου. « Δουλεύουμε καθημερινά σε συνθήκες δεκαετίας ’60, χωρίς να υπάρχει κανένας σεβασμός στον Έλληνα αστυνομικό», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης. Όσο για το αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου, η μεταφορά του στην περιοχή της ΔΕΘ κρίνεται αναγκαία, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και οι φωνές των κρατούμενων από τα κρατητήρια ακούγονται στην πλατεία Αριστοτέλους. «Το συγκεκριμένο τμήμα έχει μεγάλο ενοίκιο και περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο να μεταφερθεί», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.
Η ΓΑΔΘ και τα κρατητήρια
Όπως είναι λογικό, σημαντικό πρόβλημα σε όλα τα αστυνομικά τμήματα είναι τα κρατητήρια. Οι περισσότεροι χώροι βραχύβιας κράτησης είναι σε άθλια κατάστασης, αφού λόγω πληρότητας των φυλακών υπάρχουν κρατούμενοι που βρίσκονται εκεί και για ένα μήνα, πράγμα που σημαίνει την κακή τους σίτιση, αλλά και την υγειονομική τους κάλυψη, η οποία είναι ελλιπής, γεγονός που κάνει πολλά αστυνομικά τμήματα υγειονομικές «βόμβες». Το ίδιο συμβαίνει και με τα κρατητήρια της ΓΑΔΘ στο Κορδελιό, όπου η ύπαρξη πολλών κρατουμένων για πολύ καιρό, έχει μετατρέψει το σύγχρονο κτήριο σε «σωφρονιστικό ίδρυμα». Την ίδια ώρα κανείς δεν γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι με το ιδιοκτησιακό του κτηρίου. «Ουσιαστικά δεν έχει γίνει παραλαβή του κτηρίου από την ΕΛΑΣ, όταν οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν το 2004. Η ανάδοχος κατασκευάστρια χρεοκόπησε, το θέμα πήγε στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να δοθεί μία λύση με leasing, αλλά προς το παρών δεν έχει γίνει κάτι», εξηγεί ο Θεόφιλος Παπαδάκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.