, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Eρχονται λεφτά" από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης!

 

Η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε ό,τι αφορά το αίτημά της να λάβει συνολικά πάνω από 1 δισεκ. ευρώ ως χρηματοδοτική διευκόλυνση καθώς και σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) σύμφωνα με πηγές στην τράπεζα, που επικαλείται το Reuters.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβάλει στα τέλη της περασμένης χρονιάς το αίτημα η Ελλάδα να γίνει μια «χώρα όπου δραστηριοποιείται» η EBRD, δηλαδή να γίνει δικαιούχος χρηματοδότησης, όμως η διαδικασία είχε παγώσει, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας κι ενόψει των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.
Όμως η πρόσφατη παράταση για τέσσερις μήνες του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωζώνη επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας και πηγές προσκείμενες στην EBRD ανέφεραν ότι οι μέτοχοί της —64 κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων— επρόκειτο να ψηφίσουν σχετικά με το αίτημα αυτό σήμερα.
Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της EBRD απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά πηγές προσκείμενες στην τράπεζα οι οποίες μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείοανέφεραν πως η έγκριση είναι πιθανή, καθώς η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες οι οποίες δικαιούνται «προσωρινά» κεφάλαια, έως περίπου το 2020.
Η απόφαση αυτή θα είναι παρόμοια με εκείνη για το πακέτο ύψους 500-700 εκατ. ευρώ, εξαετούς διάρκειας, το οποίο συμφωνήθηκε να χορηγηθεί στην Κύπρο— που έγινε, έτσι, το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωζώνης το οποίο έλαβε στήριξη από την EBRD πέρυσι.
«Ναι», το αίτημα της Ελλάδας αναμένεται να εγκριθεί, εκτίμησε μια πηγή προσκείμενη στην τράπεζα, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης των διαβουλεύσεων.
Οι κυριότεροι μέτοχοι της EBRD είναι τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), που διαθέτουν σχεδόν το 60% των ψήφων. Για να εγκριθεί το αίτημα χρειάζεται η υποστήριξη των δύο τρίτων των 66 μετόχων, ή τα τρία τέταρτα της δύναμης ψήφου, εκατοστιαία.
Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η Ελλάδα ευνοείται από το γεγονός ότι οι 19 χώρες της Ευρωζώνης θα ψηφίσουν όλες υπέρ του σχεδίου αυτού, ενώ αναμένεται επίσης να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα περισσότερα κράτη της G7 και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.