, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κατασκευάστηκε ο πρώτος αεριωθούμενος κινητήρας μέσω 3D εκτυπωτή

o-protos-3d-printed-aeriothoumenos-kinitirasΤην κατασκευή του πρώτου αεροθούμενου κινητήρα στο κόσμο που έχει δημιουργηθεί μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) υλοποίησαν οι ερευνητές του Monash University, σε συνεργασία με το CSIRO και το Deakin University.
Πιο συγκεκριμένα εκτύπωσαν δύο κινητήρες, ο ένας εκ των οποίων εκτίθεται στοInternational Air Show του Άβαλον (Αυστραλία) και ο δεύτερος στην Τουλούζ, στη γαλλική εταιρεία αεροδιαστημικής Microturbo (Safran).
Στη ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησαν αναφέρεται ότι οι κινητήρες αποτελούν «proof of concept» που έχει κάνει τις εταιρείες αεροδιαστημικής να σπεύδουν στο Monash Centre for Additive Manufacturing στη Μελβούρνη για την περαιτέρω ανάπτυξη των νέων εξαρτημάτων. Το πρόγραμμα αυτό υπόσχεται μελλοντικά νέες κατασκευαστικές ευκαιρίες για αυστραλιανές επιχειρήσεις.
Στο παρελθόν η Microturbo (Safran) είχε κατασκευάσει ένα κινητήρα ο οποίος έχει βοηθητικό ρόλο στα αεροσκάφη Falcon 20.
Στην αναφορά της η καθηγήτρια Ξινουά Γου, διευθύντρια του Monash Centre for Additive Manufacturing δηλώνει τα εξής: «Ήταν η ευκαιρία μας να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά όταν επανεξετάσαμε τα σχέδια, διαπιστώσαμε ότι ο κινητήρας είχε εξελιχθεί μέσα σε διάστημα ετών κατασκευής. Οπότε αποσυναρμολογήσαμε τη μηχανή και σαρώσαμε τα τμήματά του. Μετά εκτυπώσαμε δύο αντίγραφα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.