, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πως το "δεξί χέρι" του δημάρχου παραιτήθηκε…

 
ΖΕΡΒΑΣ ΚΑΠΟΝτου Βαγγέλη Στολάκη
Παρελθόν από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί εδώ και λίγες ώρες ο μέχρι πρότινος «τσάρος» του δημαρχιακού μεγάρου, «δεξί» χέρι και στενός φίλος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, Χασδάι Καπόν. Ο κ. Καπόν φέρεται να παραιτήθηκε στον απόηχο δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας και τον εμπλέκουν, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζουν, σε υπόθεση «θαλασσοδανείων» που δόθηκαν από την Proton Bank λίγο πριν αυτή τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. (Βλ φωτο Σ. Δρακοπούλου … αναμνηστική από την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ με Καπόν και… Ζέρβα στα έδρανα των αντιδημάρχων)
Η λακωνική επιστολή παραίτησης του Χασδάι Καπόν σύμφωνα με πληροφορίες έγινε απευθείας αποδεκτή από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. «Κύριε δήμαρχε σας υποβάλλω την παραίτησή μου και παρακαλώ να την κάνετε δεκτή» φέρεται να γράφει στην επιστολή του ο κ. Καπόν, χωρίς να αναφέρεται επιπλέον στους λόγους που τον οδήγησαν στην οικειοθελή απομάκρυνσή του από το σχήμα της διοίκησης.
Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο οποίος επιβεβαίωσε πως παραιτήθηκε από τη θέση του, δεν θέλησε όμως να κάνει κάποιο περεταίρω σχόλιο. Μέχρι στιγμής, ο Γιάννης Μπουτάρη δεν έχει καταλήξει στον αντικαταστάτη του κ. Καπόν, σύμφωνα με πληροφορίες όμως προσανατολίζεται στην επιλογή προσώπου που θα μπορέσει άμεσα να αντικατασταθεί από τον κ. Καπόν, όταν τελειώσουν οι δικαστικές περιπέτειες του τελευταίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καπόν συναντήθηκε με τον Γιάννη Μπουτάρη λίγη ώρα πριν του στείλει γραπτά την επιτολή παραίτησής του, με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να εκφράζει ενστάσεις και αντιρρήσεις. Μάλιστα ο κ. Μπουτάρης φέρεται να δήλωσε στον κ. Καπόν «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».
Η δίωξη
Από την πλευρά του, ο πρώην αντιδήμαρχος από τη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που τον θέλουν να ασκείται σε βάρους του ποινική δίωξη για δάνεια ύψους 14 εκ. ευρώ που έλαβε από την Proton Bank έκρινε πως πρέπει να παραιτηθεί. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 30 χιλιάδων ευρώ σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος μελών της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank, για «θαλασσοδάνεια» που αγγίζουν τα 38 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ενέκριναν και στη συνέχεια χάθηκαν. Στο πόρισμα του εισαγγελέα αναφέρεται επίσης ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλόμενου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος (κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ bank, η οποία απορροφήθηκε από την Proton. Ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο δ.σ., τόσο την ΩΜΕΓΑ όσο και στην  Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το  δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.
Στήριξη Μπουτάρη
Το ζήτημα είχε απασχολήσει και στο παρελθόν την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριντάφυλλος Μηταφίδης μετά τα δημοσιεύματα που είχαν κυκλοφορήσει προ ολίγων μηνών ζήτησε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την αποπομπή του κ. Καπόν. Τότε ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωνε σε όλους τους τόνους πως παρέχει στήριξη στον στενό του συνεργάτη, απόφαση με την οποία είχαν διαφωνήσει πολλά στελέχη της Πρωτοβουλίας. Μάλιστα ο κ. Μπουτάρης είχε πει από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ότι όταν και εάν ασκηθεί δίωξη τότε θα αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του Καπόν. Υπενθυμίζεται πως ο τελευταίος είχε απαντήσει επίσης λακωνικά. «Το σύνολο των περιουσιακών μου στοιχείων και λογαριασμών, καθώς και όλης της οικογένειάς μου, είναι στη διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τις οποίες και θα διευκολύνω με κάθε τρόπο. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Καπόν στην ανακοίνωσή του.
Πάντως, ο πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση για τη δίωξη που φέρεται να έχει ασκηθεί σε βάρος του. Αμέσως μετά την παραίτησή του συναντήθηκε με την αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα, ενώ σε όσους τον ρωτούν δηλώνει πως «παραμένει μέλος της Πρωτοβουλίας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.