, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιος… μαγειρεύει στη ΝΔ;

Του Χρήστου Μάτη*matis-aspromavri2
Διαβάζοντας τις διαρροές από τον εκλογικό απολογισμό του προέδρου της ΝΟΔΕ της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, θυμήθηκα ένα παλιό ανέκδοτο: “Στο σπίτι μας εγώ αποφασίζω για όλα τα σημαντικά ζητήματα και η γυναίκα μου για τα απλά. Εγώ παίρνω τις αποφάσεις πώς πρέπει να γίνουν οι χειρισμοί στο μεσανατολικό και το κυπριακό κι εκείνη πάει στη λαϊκή και μαγειρεύει”.
Αν οι διαρροές- που δε διαψεύσθηκαν- είναι σωστές, καταλαβαίνω, ότι στους λόγους της ήττας συμπεριλαμβάνονται “η αίσθηση ενισχυμένου ρόλου του κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη” και “η διαρκής ενόχληση του τοπικού κομματικού μηχανισμού για τη στελέχωση των διοικήσεων των πιο σημαντικών κρατικών οργανισμών και φορέων με πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα του περιβάλλοντος του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου.” Κατά τη γνώμη αυτό είναι η γενναία παραδοχή μιας τεράστιας πολιτικής αποτυχίας. Διότι η κυβέρνηση Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, δεν έκανε τίποτε από αυτά, τα οποία ήταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Άσχετα, αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με αυτό, στα αζήτητα πέρασαν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, και του λιμανιού, όπως και το κλείσιμο της ΕΡΤ, που εξακολουθεί να λειτουργεί.
Τι νόημα έχει να μπαίνεις σε μία τεράστια αντιπαράθεση για το αν πρέπει να γίνει κάτι, αν ούτως ή άλλως δεν έχεις σκοπό να το κάνεις;
Και η τοπική ΝΔ, σε επίπεδο (βουλευτικών) στελεχών τουλάχιστον, ήταν εναντίον της ιδιωτικοποίησης, τόσο της ΕΥΑΘ, όσο και του λιμανιού.
Τι σημασία έχει, λοιπόν, η στελέχωση; Για να μάθουμε αν ευθύνονται για τη μη υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών στελέχη το ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ;
“Η ΝΔ εμφανίστηκε όμηρος του κρατισμού του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ”, φέρεται να λέει ο κ.Σαμαντζίδης, αλλά το ζήτημα είναι που έγκειται η ομηρία.
Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αν η στελέχωση είχε γίνει από μέλη της ΝΔ; Κι αν είναι έτσι, γιατί δεν είχε γίνει κάτι και την περίοδο 2004-9, που κάποια από αυτά τα θέματα ήταν και πάλι στην επικαιρότητα.;
Εκτός αν το θέμα είναι μονάχα η “στελέχωση”, αλλά σε αυτήν την περίπτωση το μήνυμα δεν είναι πιο ελπιδοφόρο και ο κρατισμός, δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή ο Σαμαράς νόμιζε ότι έλυνε τα μεγάλα ζητήματα, αλλά στο σπίτι άλλος μαγείρευε…
*Ο κ. Μάτης είναι δημοσιογράφος
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.