, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα-Τι πιστεύει ο ένας Ευρωπαίος για τον άλλο;

690_7c40fb2c0c1ac350fcb22c42d22cadf9Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε το Κέντρο Ερευνών Pew, το οποίο μελέτησε την άποψη που έχει ο λαός σε οχτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε έναν από τους υπόλοιπους.
Αρχικά, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν για την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή και στην νομισματική ένωση και ήταν λιγότεροι εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ σε σχέση με εκείνους που είχαν ταχθεί ένα χρόνο πριν.
Ωστόσο, ήταν οι απαντήσεις στις ερωτήσεις για την στάση των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που προκαλούν το ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτουν την διαιώνιση σειράς στερεοτύπων, ιστορικής δυσπιστίας, αλλά και δυσαρέσκειας για την οικονομική εξουσία. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, και κάτι ακόμη: η αντίληψη των Ελλήνων για τον εαυτό τους, δεν συμβαδίζει με την γενική αντίληψη για εκείνους.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, στην ερώτηση «ποια χώρα θεωρείτε πιο αξιόπιστη;» η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε κάθε χώρα «ψήφισε» την Γερμανία, ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων έκανε την διαφορά και «ψήφισε» την Ελλάδα!  Στην ερώτηση «ποια χώρα θεωρείτε πιο αλαζονική;» η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στις περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, απάντησαν την Γερμανία, θεωρώντας ωστόσο την Ελλάδα ως την λιγότερο αλαζονική χώρα.
75ca222cc596583999cd11bdaea977fb

Στην ερώτηση «ποια χώρα θεωρείτε περισσότερο φιλεύσπλαχνη;» οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες, καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε κάθε χώρα θεωρούν την δική τους χώρα ως την πλέον φιλεύσπλαχνη. Σε αυτό που συμφωνούν, πάντως, οι περισσότεροι είναι πως η Γερμανία είναι η χώρα με την λιγότερο φιλεύσπλαχνη συμπεριφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
enikonomia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.