, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο καφές συμβάλλει στην διατήρηση της καλής υγείας των…

61FF88BAA6B4D80D9D2561A766BC6AFF
Η τακτική κατανάλωση καφέ φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία των αρτηριών και κατ’ επέκταση για την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Heart.
Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Γιουσού Τσανγκ του Τμήματος Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Κανγκμπούκ Σάμσουνγκ της Σεούλ και Ελιζέο Γκουαλάρ τιου Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, μελέτησαν 25.138 άτομα, κατά μέρο όρο 41 ετών, χωρίς ενδείξεις καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στην παρουσία ασβεστίου στη στεφανιαία αρτηρία, πρώιμη ένδειξη στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης, δηλαδή δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να προξενήσει στένωση, σκλήρυνση και τελικά απόφραξη των αρτηριών, με κατάληξη την πρόκληση εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Από τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες, ασβέστιο ανιχνεύθηκε στο 13,4%.
Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ, το ποσοστό ασβεστίου στις αρτηρίες ήταν περίπου 40% λιγότερο σε όσους έπιναν τρεις έως πέντε καφέδες, 35% λιγότερο για όσους έπιναν έναν έως τρεις, 23% λιγότερο για όσους έπιναν λιγότερο από έναν και 19% λιγότερο για όσους έπιναν τουλάχιστον πέντε καφέδες τη μέρα.
Έτσι οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, όσοι πίνουν τρεις έως πέντε καφέδες, φαίνεται να έχουν τον μικρότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, σε σχέση με όσους, είτε πίνουν πολύ καφέ, είτε καθόλου. Τονίζουν, πάντως, ότι τα στοιχεία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνες, γι’ αυτό, προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν μπορούν να συστήσουν στους ανθρώπους να πίνουν καφέ για να προστατεύσουν την καρδιά τους.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι υγιείς ενήλικοι μπορούν να καταναλώνουν καθημερινά έως 400 mg καφεΐνης. Βέβαια, για τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι τα 200 mg καφεΐνης ημερησίως. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει περίπου 140 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι τσάι 75 mg.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή μελέτη αναμένεται να αναζωπυρώσει την επιστημονική διαμάχη για την επίπτωση του καφέ στην υγεία. Πρόσφατη, ανασκόπηση 39 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η αυξημένη κατανάλωση καφέ συντελεί και σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και άρα με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ, αλλά επίσης με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.