, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η… "αυτονόμηση" της ΔΕΗ!


Αν ο υπουργός οικονομικών έχει… πρόβλημα οι υπόλοιποι να μην έχουμε;
Της Μ.. Καραπαναγιωτίδου
Ακούσαμε έκπληκτοι τον υπουργό οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να δηλώνει… άγνοια για τις αυξήσεις μισθών – μέσω επιδομάτων – των προνομιούχων υπαλλήλων της ΔΕΗ.  «Αν αυτό συμβαίνει, τότε έχω… πρόβλημα» σχολίασε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου!
Μέσα σε αυτή την κατάσταση – που είναι μία μικρογραφία της γενικότερης κακοδαιμονίας της οικονομίας και του κράτους  – στοιχειοθετείται η εικόνα και οι αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση.  Ενώ 1,5 εκ. άνεργοι βρίσκονται στα όρια της ανθρώπινης εξαθλίωσης 2,5 εκ. είναι νεόπτωχοι  – και επικρέμαται  πάνω από τα κεφάλια μας η απειλή του GREXIT καθώς αγωνιούμε πώς θα βγάλουμε το μήνα και η χώρα θα πληρώσει το ομόλογο που λήγει – ο κ. Λαφαζάνης… προσφέρει αυξήσεις στους υπαλλήλους της ΔΕΗ! Στους υπεράριθμους, υψηλόμισθους και προνομιούχους εκείνους που παίρνουν τις μεγαλύτερες συντάξεις σε μικρές ηλικίες, τα πλουσιοπάροχα εφάπαξ, εκπτώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και απολαμβάνουν εργασιακή ασφάλεια!
Την ίδια ώρα, για να εξοικονομήσουμε χρήματα τ0  δύσκολο μήνα Μάρτιο που λήγει το ομόλογο των 1,8 δις και τα ταμεία είναι άδεια, σκέφτονται… έκτακτες εισφορές (ΧΑΡΑΤΣΙΑ) μείωση των προϋπολογισμών στο μισό των νοσοκομείων, στάση πληρωμών στους προμηθευτές του δημοσίου ( με ότι αυτό συνεπάγεται στο… ντόμινο της αγοράς) και αφαίμαξη από τα πενιχρά αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων! «Θα υφάνουμε ρούχα από τα κουρέλια της οικονομίας», θα… ξαναφορολογήσουμε την αγορά ,  θα αποκλείσουμε επαγγελματίες από επιστροφές ΦΠΑ, αλλά στους δικούς μας της ΔΕΗ θα δώσουμε αυξήσεις!!!
Και τι… ευφάνταστο τρόπο επέλεξαν να το κάνουν; Με επίδομα… φαγητού και καφέδων! «Και σιγά τα λεφτά»  απαντούν με αυτοπεποίθηση  συνδικαλιστές της ΔΕΗ,  «τι είναι έξι ευρώ ημερησίως; Ένας καφές και ένα σάντουιτς» Μόνο που και εμείς γνωρίζουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό, και τα έξι ευρώ ημερησίως επί 25 εργάσιμες ημέρες ισούται με 150 ευρώ μηνιαίως και 1800 ευρώ ετησίως. Δηλαδή περίπου 3,5 μισθοί ενός εργάτη στον  ιδιωτικό τομέα!
Και το ξαναγράφω, ότι αυτό το παράδειγμα άδικης αναδιανομής χρήματος στη χώρα μας είναι η ιστορία, αλλά και η αιτία του… ολέθρου της οικονομίας μας. Είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς ξοδεύονται και που κατευθύνονται οι φόροι που πληρώνουμε, αλλά και τα δανεικά που μας φόρτωσαν – όχι μόνο η Αριστερά (που σήμερα μας κυβερνάει και έχει αυτή τη νοοτροπία) αλλά και όλες οι… δεξιές κυβερνήσεις που ακολουθούσαν τη δική της… “κρατικιστική” αντίληψη του πελατειακού κράτους!
Όμως τώρα βρισκόμαστε σε μία περίεργη θέση, όπου ο υπουργός οικονομικών δηλώνει άγνοια για αυξήσεις επιδομάτων στη  μεγαλύτερη κρατική επιχείρηση και αν κατάλαβα καλά (και δεν μας… δουλεύει) ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Λαφαζάνης… «νίπτει τας χείρας του» και ανταπαντά ότι δεν του πέφτει λόγος επειδή είναι συμφωνία μεταξύ εργαζόμενων της ΔΕΗ και της διοίκησης!  Άρα μας λέει πώς στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού όπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (παλαιότερα διοικητής) διορίζονται από το κράτος και εποπτεύονται από το υπουργείο, έχουν… αυτονομηθεί! Ή να χρησιμοποιήσω έναν καλύτερο όρο! Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει γίνει το… τσιφλίκι των συνδικαλιστών!
Να θυμίσω, ότι μέχρι τώρα ο κ. Λαφαζάνης, μας κουνούσε απειλητικά το δάχτυλο και ήταν μέγας υπερασπιστής της περιουσίας του λαού και των ΔΕΚΟ. Τώρα η ΔΕΗ μετεκλογικά… δεν είναι περιουσία του λαού και οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης, δίνουν στους εαυτούς τους, ότι αυξήσεις τους αρέσουν;
Δεν έχουμε λόγο, έλεγχο και εποπτεία στα δρώμενα της δικής μας περιουσίας, της περιουσίας του λαού (μέσω του υπουργείου); Δεν πρέπει να ξέρουμε που πηγαίνουν ή ποιοι παίρνουν  τα χρήματα από τους λογαριασμούς τους οποίους… βογκάμε να καταβάλουμε;
Μερικές ακόμη  τέτοιες άστοχες ενέργειες της νέας κυβέρνησης και θα χάσει το λαϊκό έρεισμα (που συνήθως δίνουν οι πολίτες στις πρώτες μετεκλογικές ημέρες ή και μήνες και μέχρι στιγμής απολαμβάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ).
Μερικές τέτοιες ενέργειες και εκτός από τον υπουργό οικονομικών κ Βαρουφάκη θα έχουν κι άλλοι… πρόβλημα! Άλλωστε  δεν περνούν απαρατήρητες και από τους διεθνείς παράγοντες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς,, που περιμένουν κάθε στραβοπάτημα ταυτόχρονα, μαζί  με τις περιβόητες… μεταρρυθμίσεις!
Αν διαπιστώσουν… πισωγύρισμα σε πελατειακές εξυπηρετήσεις, ασυνεννοησία και μπάχαλο μεταξύ υπουργών, ερασιτεχνισμούς και μπόλικο… κρατισμό – διανθισμένο με χαώδεις θεωρητικές οικονομικές ασυναρτησίες ή ασάφειες  – τότε δεν μας φταίνε αυτοί…
ΥΓ Έψαξα να βρω καλύτερες κοινές φωτογραφίες Λαφαζάνη και Βαρουφάκη (μέσα και έξω από τη Βουλή) αλλά δεν τα κατάφερα, γιατί για να έχουν μαζί φωτο, πρέπει να έχουν συναντηθεί…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.