, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μίνι συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με Τσίπρα, Σαμαρά, Παπούλια και Παυλόπουλο

Antonis-Samaras-Alexis-Tsipras
Γεύμα προς τιμήν του διαδόχου του, Προκόπη Παυλόπουλου, παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, λίγες ημέρες πριν την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο.
Στο γεύμα είχαν προσκληθεί και παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντωνης Σαμαράς. Το γεύμα είχε κλειστεί από χθες, αλλά ανακοινώθηκε μόλις σήμερα.
Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο κ. Παπούλιας θα παραδώσει την Προεδρία στον Προκόπη Παυλόπουλο έπειτα από θητεία δέκα ετών. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ορκιστεί, θα μεταβεί την επόμενη μέρα στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού και θα παραλάβει από τον προκάτοχό του.
Αν και δεν έχουν προσδιοριστεί οι ακριβείς ημερομηνίες της ορκωμοσίας και της παράδοσης, να σημειωθεί ότι ο κ. Παπούλιας πριν από δέκα χρόνια είχε παραλάβει στις 12 Μαρτίου. Την ίδια ημερομηνία, πριν από 20 όμως χρόνια, στις 12 Μαρτίου 1995, είχε αφήσει το Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος αποχωρώντας μαζί με τον τότε απερχόμενο Πρόεδρο, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως διευθυντής του νομικού τμήματος της Προεδρίας. Είκοσι χρονια μετά επιστρέφει, και ίσως την ίδια ακριβώς ημέρα, ως Πρόεδρος.
Ενδιαφέρον πάντως στο σημερινό γεύμα παρουσίασε και η συνύπαρξη των κ.κ. Τσίπρα και Σαμαρά. Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που συνομίλησαν μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού δεν είχε γίνει η καθιερωμένη παράδοση – παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, στην προ ημερών κρίση στο Αιγαίο με τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία, ο κ. Σαμαράς προτίμησε να ενημερωθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Έτσι, ήταν η πρώτη φορά μετά τις εκλογές που οι κύριοι Τσίπρας και Σαμαράς… αναγκάστηκαν να μιλήσουν εκ του σύνεγγυς.
Το «τετ-α-τετ» Τσίπρα-Σαμαρά
Το γεύμα έφερε με εύσχημο τρόπο σε επαφή τον πρωθυπουργό με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς απέφυγε ακόμη και να παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στον διάδοχό του κ. Αλέξη Τσίπρα. Η στάση του αυτή έγινε αντικείμενο κριτικής και σχολίων στο εσωτερικό του κόμματός του. Κορυφαία στελέχη -ακόμη και στενοί του συνομιλητές από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος του είχαν πει ότι «δεν μπορείς να μην αναγνωρίζεις τον πρωθυπουργό γιατί είναι σαν να περιφρονείς τη λαϊκή ετυμηγορία και εν τέλει η στάση αυτή δεν συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό».
Η πρώτη απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν αρνητική και όπως έλεγαν συνεργάτες του μόνο αν ο κ. Τσίπρας του ζητούσε βοήθεια θα ανταποκρινόταν. Τελικά ο τρόπος για να γίνει η πρώτη επαφή βρέθηκε με την πρωτοβουλία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν επιβεβαιώνεται αν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση του γραφείου του κ. Σαμαρά με το γραφείο της Προεδρίας.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε λόγο να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση, άλλωστε είχε καλέσει όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Oι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Σταύρος Θεοδωράκης είχαν ανταποκριθεί, όχι όμως και ο κ. Σαμαράς, έτσι θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο αρχηγοί συνομίλησαν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπούλιας κάλεσε στο γεύμα και συνεργάτες των κυρίων Τσίπρα και Σαμαρά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου μόνοι τους.
Επίσης, στο γεύμα ήταν παρόντες από την πλευρά του κ. Παπούλια οι συνεργάτες του, Κωνσταντίνος Γεωργίου, γενικός γραμματέας της Προεδρίας και Κωνσταντίνος Μπίτσιος, διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου.
Από την πλευρά του Προκόπη Παυλόπουλου παρέστη ο Γιώργος Γεννηματάς, πρέσβης επί τιμή, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Γεννηματάς θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας της Προεδρίας, στη θέση του κ. Γεωργίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.