, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέος "πόλεμος" αρχαιολόγων με φόντο την… έρημη Αμφίπολη!

 
DSC_7237 1
 
 
του Βαγγέλη Στολάκη / Φωτογραφίες: Σοφία Δρακοπούλου
Συνέχεια στην απόφαση της αρχαιολόγου και επικεφαλής της έρευνας στην Αμφίπολη Κατερίνας Περιστέρη να μη συμμετάσχει στην 28η Αρχαιολογική Συνάντηση που διοργανώνει το ΑΠΘ και βρίσκεται σε εξέλιξη για τις ανασκαφές του 2014 στην Μακεδονία και τη Θράκη δίνει η αρχαιολόγος της Βεργίνας, Αγγελική Κοτταρίδη.
Η ίδια στην παρουσίασή της για τους δυο νέους Μακεδονικούς Τάφους που ανακαλύφτηκαν στις Αιγές, ο ένας εκ των οποίων βρέθηκε ασύλλητος, το μεσημέρι της Πέμπτης στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ άφησε αιχμές για τη συνάδελφό της, χωρίς να την κατονομάζει.
Είπε μεταξύ άλλων: «μετά τα πρόσφατα ατυχή περιστατικά» και «το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο νεκρός» (του ασύλλητου τάφου).
Σε σχετική ερώτηση του karfitsa.gr η κ. Κοτταρίδη δεν θέλησε να απαντήσει ποια πρόσφατα περιστατικά χαρακτηρίζει «ατυχή». «Δεν νομίζω ότι είναι θέμα της ανακοίνωσής μου.
Δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω γι’ αυτό.
Ο νοών νοείτο. Εμένα με ενδιαφέρουν τα μνημεία που καταρρέουν. Δεν με ρώτησε κανείς τι κάνουμε με τα Βυζαντινά Μνημεία που είναι τόσο σημαντικά, την κορυφαία παλιά Μητρόπολη της Βέροιας, τις τοιχογραφίες.
Η ταυτότητά μας έρχεται από τα μνημεία δίπλα μας».DSC_7180
Η ίδια συνέχισε: «Δεν μας ενδιαφέρει η Περιστέρη. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η επικαιρότητα. Είμαι αρχαιολόγος και σας παρουσίασα τη δική μας επικαιρότητα. Το τι κάνει η κ. Περιστέρη, να ρωτήσετε την ίδια».
DSC_7152
Αναφορικά με την απόφασή της αρχαιολόγου της Αμφίπολης να μην παραβρεθεί στη φετινή Αρχαιολογική Συνάντηση η κ. Κοτταρίδη σχολίασε: «Και εγώ εάν δεν είχα προλάβει να δω κάποιο υλικό δεν θα ερχόμουν να το πω. Αυτό όμως είναι θέμα της κ. Περιστέρη. Γενικώς προσπαθούμε να δείχνουμε τα πράγματα και να συζητάμε και να διαφωνούμε. Είδατε υπάρχουν και διαφωνίες με τους συναδέλφους. Το ΑΕΜΘ από τότε που ξεκίνησε μας έβαλε σε μια πολύ καλή σειρά. Διότι όλοι όταν δουλεύουμε έχουμε κατά νου ότι θα τα παρουσιάσουμε. Και είναι καλό ότι υπάρχουν και τα Μέσα διότι μαθαίνεται τι συμβαίνει στη Μακεδονία. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο. Βέβαια, η κ. Περιστέρη ίσως και να μας τα έχει πει όλα όσα είχε να μας πει και δεν έχει κάτι καινούριο και γι’ αυτό δεν ήρθε».
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ο «πόλεμος» Περιστέρη με τον συνεργάτη της Ευάγγελο Καμπούρογλου. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του τελευταίου ότι η αρχαιολόγος «Με πίεσε να μη μιλήσω, γιατί αυτό ήταν, όπως μου είπε, απόφαση της Διεπιστημονικής Ομάδας, η οποία συμφώνησε να μην κάνει ανακοίνωση φέτος, αλλά του χρόνου. Απάντησα πως μέλος της ομάδας αυτής είμαι και εγώ και δεν γνωρίζω τέτοια απόφαση».
Από την πλευρά της η κ. Περιστέρη με μακροσκελή ανακοίνωσή της αρνήθηκε τους παραπάνω ισχυρισμούς. ««Ούτε πιέσεις, ούτε απειλές υπήρξαν ποτέ εκ μέρους μου προς τον κ. Καμπούρογλου, αυτά είναι ανήκουστα πράγματα, εντελώς απαράδεκτα και αβάσιμα. Τα περί πιέσεων και απειλών τα λέει για να δημιουργεί εντυπώσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Περιστέρη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.