, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Η Ελλάδα ξεμένει από… ευρώ";

xrimata
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα, τα οποία πρέπει να λύσει σύντομα, καθώς τόσο ο χρόνος όσο και τα χρήματα που διαθέτει μειώνονται με ταχύ ρυθμό, όπως υποστηρίζει ο Economist.
Την ίδια ώρα η ελληνική οικονομία – η οποία είχε δώσει κάποιες ελπίδες ότι η ανάκαμψή της είχε σταθερές βάσεις – αρχίζει να υποχωρεί, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2014.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να λύσει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι άλλα από τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, καθώς, πέραν όλων των άλλων συνεπειών, αυτή η τάση καθιστά περισσότερο ευάλωτες τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στρέφονται στον ELA προκειμένου να προστατευθούν.
Την ίδια ώρα η πολιτική αναταραχή – εκλογές, σχηματισμός κυβέρνησης, διαπραγματεύσεις με τους εταίρους – προκαλεί νέα αβεβαιότητα. Με το Grexit να έχει επανέλθει στο προσκήνιο, οι Έλληνες επενδυτές «παγώνουν» τα όποια projects και οι ξένοι επενδυτές μάλλον εγκαταλείπουν τη χώρα τρομοκρατημένοι.
Αυτή η παράλυση (όπως την χαρακτηρίζει ο Economist) δεν πρόκειται να ξεπεραστεί έως ότου υπάρξει ξεκάθαρη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η κάθετη υποχώρηση των δημόσιων εσόδων και μάλιστα σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών.
Πάντως υπάρχει και ένα «φωτεινό σημείο»: ο τουρισμός. Ως φαίνεται η όλη αναταραχή δεν έχει επηρεάσει τους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα , καθώς το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι ένα ακόμη καλό έτος για τον κλάδο, μετά το ρεκόρ των 22 εκατ. τουριστών του 2014.
Όμως για να ανακάμψει η Ελλάδα, καταλήγει ο Economist και να εξέλθει της κρίσης δεν φθάνει ο τουρισμός. Μάλλον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ξεχάσει αρκετές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις….

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.