, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι δείχνει το χρώμα των ούρων για την υγεία μας

oura_b2
Το χρώμα των ούρων μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας, σύμφωνα με τον Δρ. Κρις Στιλ ο οποίος μίλησε σε βρετανική τηλεοπτική εκπομπή.
Ο ίδιος παρέταξε δοκιμαστικούς σωλήνες με μια σειρά από χρώματα ούρων, από σαφή έως σκούρο κίτρινο, κόκκινο έως και μπλε. Ο Δρ. Στιλ τόνισε ότι όταν παρατηρούμε το χρώμα των ούρων στην λεκάνη, προτού πανικοβληθούμε, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, ότι το φαγητό, το ποτό και ορισμένα φάρμακα μπορούν πρόσκαιρα να επηρεάσουν τα ούρα.
“Τα καθαρτικά μπορεί να προκαλέσουν ένα πιο σκούρο χρώμα στα ούρα για παράδειγμα. Για αυτό πάντα να σκέφτεστε τι βάζετε στο στόμα σας, και εάν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα ούρα”, επεσήμανε.
Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα σπαράγγια και τα τρόφιμα με χρωστικές ουσίες που μπορεί να μετατρέψουν το χρώμα των ούρων σε μπλε ή πράσινο. Εν τω μεταξύ, τα ούρα που είναι πολύ αφρώδη, αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάποιος τρώει πάρα πολύ πρωτεΐνη και πρέπει να την περικόψει. Η καθαρότητα των ούρων μπορεί να σημαίνει πολύ καλή ενυδάτωση ή να είναι αποτέλεσμα των διουρητικών φαρμάκων.
Το διάγραμμα, που δημιουργήθηκε από την Κλινική Κλίβελαντ, Οχάιο, δείχνει ότι τα ούρα θα πρέπει να έχουν ένα κίτρινο ή υποκίτρινο χρώμα. Αν είναι πιο σκούρα, αυτό υποδηλώνει ότι το πρόσωπο είναι αφυδατωμένο. Αν τα ούρα ενός ατόμου είναι καφέ, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της νόσου του ήπατος. Τα πορτοκαλί ούρα είναι συνήθως ένα σημάδι της αφυδάτωσης αλλά μπορεί να υποδηλώνουν μια διαταραχή του ήπατος ή του χοληδόχου πόρου. Αν τα ούρα είναι ροζ ή κόκκινα, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι υπάρχει αίμα στα ούρα, είτε από έντονη άσκηση, είτε από λοίμωξη.
“Παντζάρια, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, είναι όμως οι συνήθεις ύποπτοι. Οι χρωστικές των τροφίμων είναι ισχυρές και μπορεί να χρωματίσουν τα ούρα μας”, τόνισε ο Δρ. Στιλ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.