, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

dhmosio2
Οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων υπηρεσιών που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναμένεται να φέρουν σαρωτικές αλλαγές στις μετακινήσεις των υπαλλήλων στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρει με ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Έθνος», μεταξύ άλλων το επόμενο εξάμηνο πρόκειται να διαμορφωθούν νέα οργανογράμματα για τα υπουργεία και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα δώσει το πράσινο φως για τις μετακινήσεις του αντίστοιχου προσωπικού από το κράτος σε δήμους και περιφέρειες.
Να θυμίσουμε ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη συνεργασία των υπουργών με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, που αποτελεί ένα από τα «όπλα» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Όλες οι υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των πολιτών μετακινούνται πλέον, μαζί με το προσωπικό τους στις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα προκύψουν νέες υπηρεσίες εξαιτίας της συγχώνευσης των υπουργείων, ενώ όπως αναφέρεται από τα νέα οργανογράμματα θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα μετακινηθεί στην αποκεντρωμένη διοίκηση.
Επίσης, στελέχη του κρατικού μηχανισμού θα μετακινηθούν στις επτά ενδιάμεσες δομές που θα δημιουργηθούν και θα έχουν το ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αν και οι μετακινήσεις θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα δεν θα είναι συνδεδεμένες με απόλυση και θα γίνει προσπάθεια να μην θιγούν οι εργαζόμενοι.
Μέχρι το τέλος καλοκαιριού το υπουργείο σχεδιάζει να έχει έτοιμη τη διαδικασία που θα ισχύσει με βάση το γαλλικό μοντέλο, καθώς αλλάζει και πάλι ο τρόπος αξιολόγησης των υπαλλήλων.
Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει σταθερά στοιχεία, όπως τα μόρια, τα πτυχία κλπ, αλλά και γραπτές εξετάσεις για την αξιολόγηση του προσωπικού και μάλιστα για την επιλογή προϊσταμένων θα υπάρχει επιλογή τριών υπαλλήλων από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας και παράλληλα θα γίνεται ψηφοφορία μεταξύ των υπαλλήλων της υπηρεσίας για την επιλογή των καλύτερων εργαζόμενων.
Πηγή: paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.