, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα»

tsipras-sunodos-korufis2Η κυβέρνηση και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ανάγνωσή της είναι ενιαία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η λεγόμενη 5η αξιολόγηση, δεν υποχρεούμαστε σε υφεσιακά μέτρα, ως προς τις μεταρρυθμίσεις κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας μεταρρυθμίσεων και ξεκαθαρίσαμε και θέματα διαδικασίας: για θέματα πολιτικής οι συναντήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα υπάρχουν αποστολές μονο για συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για θετικό απολογισμό στα πλαίσιο του δυνατού και σημείωσε ότι και στη Σύνοδο και στην επταμερή συνάντηση «βάλαμε στο τραπέζι, συζητήσαμε και προστατεύσαμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».
«Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση μας ότι η πολιτική διαπραγματεύση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία μεδ τους εταίρους» είπε.
«Η αίσθηση μου είναι ότι οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οχι μόνο φεύγουμε πιο αισιοδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης μεσα στο δύσκολο πεδίο που ονομάζεται ΕΕ».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
«Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας» είπε μεταξύ άλλων και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο πως στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση» όπως είπε «ως αποτέλεσμα ενός προγράμματος που άφησε πληγές».
Ερωτηθείς πότε θα κατατεθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα ήταν λάθος θα βάλουμε χρονικά όρια και στη συνάντηση για την Ελλάδα συμφωνήθηκε να μην ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο ως προς τον χρόνο. «Είπαμε να ξεκινησουμε συντονισμένα την προσπάθεια ώστε να η λίστα να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό».
Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας στην ελληνική οικονομια τόσο προς τους πολίτες όσο και προς του θεσμούς. Παράλληλα, έδωσε διαβεβαιώσει και για την ασφάλεια των καταθέσεων. «Είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα”» είπε και προέτρεψε για «ψυχραιμία» απέναντι στο «κλίμα ανασφάλειας», το οποίο, όπως υποστήριξε, ενδέχεται να καλλιεργηθεί το επόμενο διάστημα.
Δίνοντας το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινοβραδινή συνάντηση το χαρακτήρισε καλό και τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε».
Μάλιστα μετέφερε και την άποψη επί του θέματος της Γερμανίδας καγκελαρίου η οποία του είπε «είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά οι άλλοι για μας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.