, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το χρονικό του πιο πολύκροτου διαζυγίου – Η τέχνη του «να του τα παίρνεις όλα»!

article-2432325-184379AC00000578-356_634x410
Η τέχνη του «να του τα παίρνεις όλα» ή κατά κόσμον Ιβάνα Τραμπ!
«Μην τα παίρνεις, παρ’ τα του όλα!», δήλωσε η απατημένη σύζυγος και επιδόθηκε σε μια σταυροφορία που θα την έκανε πιο πλούσια απ’ όσο είχε ποτέ φανταστεί.
Όταν κυκλοφόρησε η είδηση για τον φερόμενο χωρισμό του αμερικανού κροίσου της κτηματομεσιτικής και της συζύγου του, ο Τύπος δεν μάσησε τα λόγια του, κοσμώντας το διαζύγιο με πηχυαίους τίτλους που δεν άφηναν και πολλά στη φαντασία: «το μεγαλύτερο!», το «πιο λαμπερό!», το «πιο κραυγαλέο!», το «επιδεικτικότερο!».
Αργότερα βέβαια οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες θα κατέληγαν σε έναν τίτλο κοινής αποδοχής, αποκαλώντας τον χωρισμό των Ντόναλντ και Ιβάνα Τραμπ ως το «διαζύγιο της δεκαετίας»!
article-1371774-0B699EA000000578-364_468x426
Κι αυτό γιατί ακόμα και σε μια δεκαετία λάμψης και χλιδής υπάρχουν τα σαφώς επιδεικτικότερα και πιο φαντασμένα, την ίδια ώρα που ανάμεσα στους άπληστους όλης της Γης φιγουράρουν με εντονότερα χρώματα οι ακόμα πιο άπληστοι.
Αυτός ήταν λοιπόν ο δαιμόνιος επενδυτής που έκανε περιουσία αγοράζοντας και πουλώντας γη και αυτή η καυτή Τσέχα που κατάφερε να τον μαγέψει και να εισβάλει έτσι από το παράθυρο στα μεγάλα και απαγορευμένα για την ίδια σαλόνια της υψηλής νεοϋρκέζικης κοινωνίας.
Ο Τραμπ πέρασε έτσι από τον σοβαρό επιχειρηματικό κόσμο στο ανάλαφρο lifestyle και η εικόνα του ταυτίστηκε δίπλα στη λαμπερή του σύζυγο, γεννώντας στην πορεία μια νέα αυτοκρατορία, αυτή της δημοσιοποιημένης λάμψης και πολυτέλειας του κόσμου της οικονομικής ελίτ.
Αφού σκάλισαν τα αρχικά τους πάνω σε κάθε γυάλινο, τούβλινο, ξύλινο και μεταλλικό πράγμα που κατείχαν, οι Τραμπ μετατράπηκαν σε «βαρόνους» της νεοϋρκέζικης άρχουσας τάξης, γινόμενοι τελικά -όπως το έθεσε κομψά ο αρθρογράφος της New York Newsday- «μεγαλύτεροι και από τη Δυναστεία»! Τα είχαν όλα, τα επιδείκνυαν με προκλητικό τρόπο και τίποτα δεν φαινόταν να μπορεί να τους σταματήσει…
Ο Πόλεμος των Τραμπ
Και τότε, με τη χρονιά του 1990 να μετρά μόλις 6 εβδομάδες ζωής, ο Ντόναλντ και η Ιβάνα Τραμπ ανακοίνωσαν ότι λήγουν τα 12 χρόνια κοινής συζυγικής ζωής, γράφοντας έτσι έναν ιδιαίτερο επίλογο σε μια δεκαετία πλούτου και πρωτόγνωρης χλιδής. Είχε περάσει η χρυσή εποχή του Τραμπ ανεπιστρεπτί;
landscape_nrm_1416425832-106313048
Την ώρα που οι φήμες για το κατακλυσμιαίο οικογενειακό ρήγμα των Τραμπ έδιναν και έπαιρναν καιρό πριν από την ανακοίνωση του διαζυγίου και τα κουτσομπολίστικα πηγαδάκια αναμασούσαν τα ίδια και τα ίδια, όλων τα στόματα έμειναν ανοιχτά όταν κυκλοφόρησε η New York Daily News στις 11 Φεβρουαρίου, κι αυτό γιατί στο πρωτοσέλιδό της η φυλλάδα υπαινισσόταν ως αιτία χωρισμού το μάτι του μπερμπάντη Τραμπ που έπαιζε συνεχώς.
Αργότερα την ίδια μέρα, από το Τόκιο που βρισκόταν με VIP εισιτήριο για τον αγώνα μποξ μεταξύ Τάισον και Ντάγκλας, ο κροίσος Ντόναλντ επιβεβαίωνε λακωνικά τον χωρισμό. Στη Νέα Υόρκη, η Ιβάνα έμεινε κλεισμένη πίσω από τις χρυσοποίκιλτες πόρτες του Πύργου Τραμπ. Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ την επόμενη μέρα, ο Τραμπ δεν γύρισε στο σπίτι του των 100 δωματίων αλλά διέμεινε στη σουίτα του ξενοδοχείου Grand Hyatt, το οποίο επίσης κατέχει.
Μέχρι το επόμενο πρωινό, τα τηλέφωνα των δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούσαν τους δύο αντίδικους είχαν πάρει φωτιά, καθώς το προγαμιαίο συμβόλαιο είχε βγει από τα συρτάρια και ξεσκονιζόταν πια εξονυχιστικά. Το μακροσκελές και εξαντλητικό ντοκουμέντο, το οποίο είχε επικαιροποιηθεί μάλιστα τον Δεκέμβριο του 1987, έδινε την επιμέλεια των τριών παιδιών (του δωδεκάχρονου Ντόναλντ του νεότερου, της οχτάχρονης Ιβάνκα και του εξάχρονου Έρικ) στην Ιβάνα, την ίδια ώρα που της εκχωρούσε την ιδιοκτησία της έπαυλης του Κονέκτικατ με τα 45 δωμάτια (αξίας 3,7 εκατ. δολαρίων).
«Ψίχουλα» βέβαια μπροστά στο μεγάλο τυράκι του προγαμιαίου συμβολαίου, που δεν ήταν άλλο από τον διακανονισμό των 25 εκατ. δολαρίων που θα έπαιρνε η απατημένη σύζυγος ως αποζημίωση για τον κόπο της να παραμείνει στο πλευρό του μεγιστάνα για 12 χρόνια και να του χαρίσει και τρία παιδιά. «Είκοσι πέντε εκατομμύρια; Αυτά δεν φτάνουν ούτε για να φτιάξει τα νύχια της!», διαμαρτυρήθηκε ο δικηγόρος της Τραμπ, όταν υπολόγισε μάλιστα ότι το ποσό του διακανονισμού αντιστοιχούσε στο μόλις 1,5% της εκτιμώμενης περιουσίας του Ντόναλντ, που υπολογιζόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε περισσότερα από 1,7 δισ. δολάρια. Κι έτσι σύντομα το στρατόπεδο της Ιβάνα ξεκαθάρισε ότι ήθελε περισσότερα, πολλά περισσότερα.
«Η συμφωνία είναι συμφωνία», δήλωσε ατάραχος ο Τραμπ απαντώντας στις φήμες ότι η πρώην σύζυγός του απαιτούσε πια όχι μόνο 150 εκατ. δολάρια αλλά και όλη την αλυσίδα των ξενοδοχείων Plaza! «Το προγαμιαίο συμβόλαιο είναι αεροστεγές», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη στο περιοδικό People μετρώντας τα λόγια του προσεκτικά: «Η Ιβάνα είναι καλή γυναίκα. Απομακρυνθήκαμε όμως. Ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό»…
Αυτό που δεν καταλάβαινε ο Τραμπ ήταν τους λόγους για τους οποίους το διαζύγιό του επισκίαζε σε απήχηση τα παγκόσμια γεγονότα του καιρού αλλά και γιατί σκαρφάλωνε στα πρωτοσέλιδα των σοβαρών νεοϋορκέζικων εφημερίδων. «Πίστευα ότι θα ήταν θαύμα μίας ημέρας», εξομολογήθηκε ο Τραμπ για να συνεχίσει: «Ξέρω ότι αρχικά η συμπάθεια του κόσμου πηγαίνει στη γυναίκα και έτσι πρέπει. Είναι καλός άνθρωπος». Και μετά έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα της συμπεριφερθεί δίκαια στο διαζύγιο: «Θα είναι φιλικό, σας το υπόσχομαι αυτό. Κοιτάξτε, δεν τσακωνόμασταν ποτέ. Τα παιδιά δεν είδαν ποτέ κάτι λάθος. Και θα είναι εντάξει. Κι αυτή θα είναι εντάξει».
Η Ιβάνα δεν τσιμπούσε όμως και άφηνε να διαρρεύσουν στον σκανδαλοθηρικό Τύπο δηλώσεις του περιβάλλοντός της που δαιμονοποιούσαν τον πρώην καλό της, ώσπου και η ίδια το ξεστόμισε τελικά το παραμύθι: «Φοβάμαι. Ξέρω ότι τα παιδιά και εγώ θα γίνουμε το επόμενο ‘‘σχέδιο’’ του Ντόναλντ. Ξέρω πώς είναι. Δεν θα μας δώσει τίποτα»…
Ο μεγάλος συμβιβασμός
Επόμενος σταθμός στο πλέον πολυδημοσιοποιημένο διαζύγιο όλων των εποχών είναι ο Μάρτιος του 1991, όταν ένα απογευματάκι Παρασκευής, Ντόναλντ και Ιβάνα βρέθηκαν αντιμέτωποι στο γραφείο της δικηγορικής φίρμας που εκπροσωπούσε τον μεγιστάνα. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν από τις 5 το απόγευμα μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, το κλίμα ήταν τεταμένο και τα λόγια πικρόχολα. Τελικά, ο δικηγόρος του Τραμπ δήλωσε δημόσια: «Όπως συμβαίνει σε όλες τις τελικές διαπραγματεύσεις διαζυγίου, τα πράγματα ξεκίνησαν καυτά και μετά η λογική επικράτησε του συναισθήματος».
1-019
Η διαπραγμάτευση των 14 εκατ. δολαρίων σε μετρητό κατέληξε βέβαια να μετατραπεί σε ξεκατίνιασμα σωστό: ποιος θα έπαιρνε την παλιά Mercedes (η Ιβάνα στο τέλος) και πότε θα πληρωνόταν η πρώτη δόση των 4 εκατ. δολαρίων (σαφώς πιο γρήγορα απ’ όσο υπολόγιζε ο Ντόναλντ). Κι έτσι πέρα από το παχυλότατο τσεκ των 10 εκατ. δολαρίων που έδωσε απρόθυμα στην πρώην του, ο Τραμπ συμφώνησε να της παραχωρήσει άλλα 4 εκατ. δολάρια πληρωτέα όχι νωρίτερα από έναν χρόνο και σίγουρα όχι αργότερα από δύο. Έβαλε όμως έναν όρο: το έξτρα παραδάκι θα το τσέπωνε η Ιβάνα μόλις εγκατέλειπε το διαμέρισμα στον Πύργο Τραμπ!
Ενδεικτικό του κλίματος των διαπραγματεύσεων του πανάκριβου για την εποχή διαζυγίου των εκατομμυρίων ήταν η Mercedes του 1987 που είχε παλιότερα δωρίσει ο Ντόναλντ στην Ιβάνα και πλέον είχε πάρει πίσω. Στην εν λόγω διαπραγμάτευση, το μήλον της έριδος επέστρεψε στην Ιβάνα.
Συνολικά, η κυρία Τραμπ τσέπωσε 10 εκατ. δολάρια σε μετρητό, την 45 δωματίων έπαυλη του Κονέκτικατ, ένα διαμερισματάκι (!) στον άλλο πύργο του Ντόναλντ στο Μανχάταν (Trump Plaza), 300.000 δολάρια τον χρόνο ως διατροφή για τα παιδιά, άλλα 350.000 δολάρια τον χρόνο σε διάφορα επιδόματα, αλλά και τη δυνατότητα χρήσης της παραθεριστικής βίλας του Τραμπ στη Φλόριντα για έναν μήνα τον χρόνο. Ο Ντόναλντ άφησε ωστόσο με νόημα αιχμές για τη δουλειά της πρώην συζύγου του στο ξενοδοχείο Plaza, δηλώνοντας πως θα σκεφτεί μέσα στον μήνα για το αν θα της επέτρεπε να επιστρέψει στη θέση της.
Και κάτι ακόμα: εν μέσω των πολύωρων διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ πετάχτηκε κάποια στιγμή σε τιμητικό δείπνο για τον Μοχάμεντ Άλι στο Νιου Τζέρσεϊ, έβγαλε λόγο και κατόπιν επέστρεψε στο τραπέζι των συνομιλιών. Την επόμενη Τετάρτη, ο Ντόναλντ ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν έλθει σε συμφωνία, αν και την αμέσως επόμενη μέρα έμεινε να περιμένει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν με μια επιταγή 10 εκατ. δολαρίων στην τσέπη, καθώς ο δικηγόρος της Ιβάνα έλειπε για δουλειές στην Καλιφόρνια και δεν παρουσιάστηκε να παραλάβει το παχυλότατο τσεκ.
Μπορεί σε απόλυτους οικονομικούς όρους το πολύκροτο διαζύγιο των Τραμπ να μην ήταν και πολύ μεγάλη δουλειά, καθώς τα 25 εκατ. δολάρια που πήρε ως αποζημίωση η Ιβάνα λογίζονται «ψίχουλα» σε σχέση με τα δισεκατομμύρια δολάρια (ναι, δισ.) που έχουν εισπράξει άλλες σύζυγοι κροίσων κατά καιρούς, κανένα άλλο δεν έγινε όμως παγκόσμια είδηση ούτε και απασχόλησε τόσο πολύ Μέσα και φιλοθεάμον κοινό.
Η πέτρα του σκανδάλου και οι χριστουγεννιάτικες διακοπές των Τραμπ
Όπως ξέρουμε πια, ο αποξενωμένος γάμος δέχτηκε τη χαριστική του βολή κατά τη διάρκεια των θυελλωδών χριστουγεννιάτικων διακοπών στο Άσπεν, όταν Ιβάνα και Ντόναλντ δεν έκρυβαν πια τις μεταξύ τους σχέσεις: τσακωμοί στις πίστες του σκι, καυγάδες στα εστιατόρια της αριστοκρατίας και η έλευση φυσικά του μοντέλου-ηθοποιού Marla Maples στο δημοφιλές αμερικανικό θέρετρο.
article-2385183-1B29C43B000005DC-897_634x697
Η επόμενη κυρία Τραμπ, 26 ετών τότε, συνέτρωγε δύο μέρες αργότερα με παρέα στο ίδιο εστιατόριο που σύχναζαν οι Τραμπ και η Ιβάνα δεν μάσησε τα λόγια της πλησιάζοντάς τη: «Σκύλα! Άφησε τον σύζυγό μου ήσυχο!». Ο Ντόναλντ, που καθόταν παραδίπλα, είδε τη σκηνή, φόρεσε τα πέδιλα του σκι και κατηφόρισε αμέσως την πλαγιά. Λάθος κίνηση! Γιατί βλέπετε η Ιβάνα είναι εξπέρ στο σκι και εκείνος όχι. Κι έτσι η καυτή Τσέχα τον πήρε στο κατόπι πάνω στις παγωμένες πλαγιές και του έκανε τον βίο αβίωτο, χαρίζοντάς του ωστόσο τη ζωή!
«Πρέπει να είναι σοβαρή η σχέση», εξομολογήθηκε η Ιβάνα στον κύκλο της των μεγαλοσαλονιών της Νέας Υόρκης λίγο αργότερα. Ο Τραμπ είχε τη φήμη του Δον Ζουάν του κτηματομεσιτικού κλάδου και αμέτρητα παράνομα ειδύλλια του έχουν κατά καιρούς προσάψει, η Ιβάνα γνώριζε όμως ότι αυτή τη φορά το πράγμα ήταν διαφορετικό.
Ο Πόλεμος των Τραμπ είχε μόλις ξεκινήσει και η Ιβάνα μετάνιωσε στα σίγουρα το γεγονός ότι υπέγραψε βιαστικά και χωρίς σκέψη προγαμιαία συμβόλαια και άλλα ιδιωτικά συμφωνητικά, κάτι που την έδεσε τελικά χειροπόδαρα. Όσο για το κοινό και τους δημοσιογράφους, αυτοί στα σίγουρα απόλαυσαν το θέαμα ρουφώντας το ως το μεδούλι. Όπως εξάλλου τόνιζαν με νόημα οι κουτσομπολίστικες φυλλάδες των ΗΠΑ, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καλύτερο σόου στην πόλη από τον χωρισμό των Τραμπ»…
newbeast

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.