, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο Δικαστής που… ζωγραφίζει!

Dikastis copy
Του Βαγγέλη Στολάκη
Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
«Οποιοσδήποτε καθίσει μπροστά στην Γκουέρνικα του Πικάσο θα τη θαυμάσει και θα δείξει μια άλλη πιο ευαίσθητη πτυχή του εαυτού του» λέει στην Karfitsa ο ζωγράφος, Ηλίας Κοντοζαμάνης. Και η αλήθεια είναι πως έχει δίκιο, αφού η Τέχνη στους περισσότερους και ιδίως στους καλλιτέχνες βγάζει ευαισθησίες. Μπορεί όμως να συγκινήσει ακόμα και τους… υπηρέτες της Θέμιδος; Η απάντηση είναι «ναι»! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μεσσήνιος, Ηλίας Κοντομαζάνης, τον οποίο κανείς τα πρωινά βρίσκει στην έδρα του δικαστηρίου, τα απογεύματα και τα βράδια να μελετά δικογραφίες και νόμους και στον ελεύθερό του χρόνο μπροστά από έναν καμβά με ένα πινέλο!
kentriki«Οι δικαστές πρέπει να έχουν ευαισθησίες» υπογραμμίζει με νόημα ο πρόεδρος Εφετών στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης και διευθυντής κατάρτισης και επιμόρφωσης στην κατεύθυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει έναν… «παραδοσιακό» δικαστή! Είναι καλλιτέχνης, ζωγραφίζει, εκθέτει τις δημιουργίες του στο κοινό, ενώ αρκετοί από τους περίπου 100 πίνακές του διακοσμούν τους τοίχους του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης στην οδό Φράγκων αλλά και της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Ο ίδιος πιστεύει πως ένας «ένας καλός δικαστής δεν είναι εκείνος που βγάζει πολλές αποφάσεις, αλλά σωστές αποφάσεις».
«Ο δικαστής μπορεί να είναι και καλλιτέχνης. Πολλοί είναι οι δικαστές που ασχολούνται με τη ζωγραφική, την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη μουσική» αναφέρει νέτα σκέτα ο κ. Κοντοζαμάνης, που τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποίησε την πρώτη προσωπική του έκθεση ζωγραφικής με έργα τα οποία έχει δωρίσει στο δικαστήριο αλλά και σε εκκλησίες της Θεσσαλονίκης. «Η ζωγραφική είναι και ένας τρόπος να ξεφεύγει ένας δικαστής από τη δύσκολη καθημερινότητά του αλλά επηρεάζει τη σκέψη του ώστε οι λύσεις που δίνει να είναι πιο κοντά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η τέχνη οδηγεί τον δικαστή στο να ανοίξει δρόμους μέσα από την κοινωνία, έτσι ώστε να φτάσει στις σωστές λύσεις, οι οποίες βρίσκονται μέσα στην κοινωνία και όχι μόνο μέσα στο μυαλό του δικαστή» λέει ο πρόεδρος Εφετών.
Ζωγραφίζει… υποθέσεις
Ο ίδιος συνηθίζει να δωρίζει τα έργα του και όχι να τα κρατά για τον εαυτό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 100 πίνακες μόλις οι δέκα βρίσκονται στα χέρια του. «Τα έργα μου τα χαρίζω. Δεν τα πουλάω» σχολιάζει.
Όπως λέει ο κ. Κοντοζαμάνης είναι αναπόφευκτο να μην επηρεαστεί από ένα δικαστήριο. Θυμάται μάλιστα μια χαρακτηριστική περίπτωση. «Ήμουν πρόεδρος Πρωτοδικών και στο δικαστήριο μπήκε μια κυρία ηλικιωμένη με ένα πρόσωπο που ήθελα πολύ να ζωγραφίσω. Ήθελε μια σύνταξη για την κόρη της που σκοτώθηκε. Ήταν όμως ο πόνος της μάνας προσωποποιημένος σ’ αυτό το πρόσωπο.  Σκέφτηκα ότι αυτή η γυναίκα έπρεπε να πάρει σύνταξη, εφόσον είχε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά -όπως και έγινε- γιατί αλλιώς θα την έβλεπα συνέχεια στον ύπνο μου. Άρχισα να ζωγραφίζω το πορτρέτο της όπως το θυμόμουν και βγήκαν καταπληκτικές προσωπογραφίες. Δεν την είδα ξανά ποτέ» υποστηρίζει.
Τον ρωτάμε εάν ένας δικαστής μπορεί και πρέπει να είναι… ανθρώπινος. «Ναι! Πάντα όταν έχεις έναν φάκελο και πρέπει να δώσεις μια παροχή, αυτόν που την  δικαιούται τον καταλαβαίνεις. Και από την εμφάνιση και από το πρόσωπό του. Ο δικαστής πάντα θα κάνει αυτό που πρέπει. Όσο κι αν τον στεναχωρεί! Αυτό που πρέπει να γίνει είναι και το δίκαιο. Ο νόμος δεν είναι άδικος. Ο νόμος μπορεί να είναι σκληρός αλλά ο δικαστής μπορεί να τον ερμηνεύσει με το Σύνταγμα και να τον οδηγήσει κοινωνικά εκεί που πρέπει» απαντά. Και συμπληρώνει: «η Δικαιοσύνη πρέπει να έχει τα μάτια της δεκατέσσερα. Όχι να είναι τυφλή».
«Δεν είμαστε αλάνθαστοι»
Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης μιλώντας στην Karfitsa παραδέχεται επίσης, αυτό που πολύ συνάδελφοί του αρνούνται. «Προφανώς και οι δικαστές δεν είναι αλάνθαστοι» τονίζει. «Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις μας είναι σωστές κατά συνείδηση. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν έχουμε κάνει και λάθη. Γι’ αυτό υπάρχουν τα ανώτατα δικαστήρια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για να διορθώσουν τυχόν λάθη μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει το αλάνθαστο. Είμαστε άνθρωποι και μπορεί να μας επηρεάζουν και τα κοινωνικά δεδομένα, οι δύσκολες καταστάσεις που περνά η χώρα μας αλλά κάνουμε αυτό που πιστεύουμε κατά συνείδηση» συνεχίζει.
«Ο κόσμος διψά για αίμα πολιτικών. Θεωρείτε πως συνάδελφοί σας έχουν επηρεαστεί από αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα;» τον ρωτάμε και απαντά μονολεκτικά: «Όχι, όχι»!
Ο πρόεδρος Εφετών σχολιάζει επίσης στην Karfitsa και το… πρόβλημα της πολυνομίας και της δικομανίας που υπάρχει στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους πολλούς νόμους. Έχουμε χιλιάδες νόμους. Για εμάς είναι δύσκολο να βρούμε το σωστό νόμο για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Μην ξεχνάτε ότι δεν δικάζουμε τις υποθέσεις του σήμερα αλλά τις υποθέσεις του χθες με νόμους που μπορεί να έχουν αλλάξει. Κινδυνεύουμε να βγάλουμε αποφάσεις με νόμους που δεν έχουν ισχύσει, όχι που έχουν καταργηθεί» αναφέρει.
Μιλώντας για την καθημερινότητα του δικαστή λέει πως είναι… δύσκολη. «Ένας δικαστής δεν είναι συνέχεια στο γραφείο αλλά στο μυαλό του έχει πάντα υποθέσεις. Και διακοπές να είναι, και σε μια ταβέρνα να είναι, σκέφτεται συνέχεια υποθέσεις. Οι συνθήκες εργασίας δεν είναι πάντα καλές. Δεν υπάρχουν γραφεία, υποδομές. Πολλά δικαστήρια δεν έχουν ούτε ένα τραπέζι για να κάτσουμε» καταλήγει.
Δείτε ορισμένους από τους πίνακες του κ. Κοντοζαμάνη που εκτίθενται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης: 
DSC_0010 DSC_0012

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.