, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δεν εντοπίστηκαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου

images

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης στο Οικόπεδο «9» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS.

Από τη γεώτρηση στο τεμάχιο «Αμαθούσα», όπως και προηγουμένως στο «Ονασαγόρας», δεν εντοπίστηκαν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η εταιρεία βολιδοσκοπεί την κυπριακή κυβέρνηση για να της δοθεί διετής παράταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της. Η κοινοπραξία είναι έτοιμη να διαθέσει και νέα κονδύλια για να ερευνήσει σε άλλα σημεία, καθώς -παρότι δεν εντοπίστηκε κοίτασμα στο συγκεκριμένο σημείο αναδείχθηκαν γεωλογικά δεδομένα που μαρτυρούν ότι στην ευρύτερη περιοχή δικαιολογείται σημαντικό ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνες. Η ιταλοκορεατική κοινοπραξία διέθεσε μέχρι τώρα γύρω στα 400 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα γεωλογικών ερευνών και για τις δύο γεωτρήσεις που έκανε.
Το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 θα αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες από τα όρια της υποβρύχιας οροσειράς Ερατοσθένης, όπου βρίσκεται τώρα, και θα αποσυρθεί σε λιμάνι της Μεσογείου για συντήρηση, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν τέσσερις μήνες.
Για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο «Αμαθούσα», ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερώσει σήμερα επισήμως εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
 
 
Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.