, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σύντομα η μείωση συμμετοχής στα φάρμακα

kouroumplisΤη μείωση με βάση οικονομικά κριτήρια της συμμετοχής του κόσμου στα φάρμακα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Παν. Κουρουμπλής μιλώντας την Κυριακή στην πρωινή εκπομπή του MEGA διευκρινίζοντας ότι εξετάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εύρεση του τρόπου μείωσης με δίκαιο τρόπο.
“Θα μειώσουμε με βάση τα οικονομικά κριτήρια, εξετάζουμε ακριβώς αυτή την περίπτωση τη συμμετοχή του κόσμου στο φάρμακο. Να πληρώνω εγώ το ίδιο ποσοστό με έναν άνθρωπο που είναι άνεργος; Εξετάζουμε ακριβώς τις τεχνικές λεπτομέρειες για να δούμε με ποιον τρόπο θα μειώσουμε τη συμμετοχή των αδυνάτων διότι δεν είναι δίκαιο σύστημα να πληρώνουν όλοι 25% σε συγκεκριμένα φάρμακα όταν δεν έχουν την ίδια οικονομική κατάσταση”, είπε σημειώνοντας ότι σε 2-3 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τόνισε πως τα τελευταία 5 χρόνια η συμμετοχή του κόσμου από το 12% έφθασε στο 34% και πως οι πολίτες πλήρωσαν 300 εκατομμύρια.
“Γιατί δεν ρωτάτε τους λαλίστατους κυρίους, θα μπορούσε αυτό να μην το πληρώσει ο κόσμος και να το πληρώσει η βιομηχανία με claw back;”, σημείωσε και πρόσθεσε πως είχαν επιλογή αυτό το κόστος να το μεταφέρουν στη βιομηχανία και ότι αντί να κάνουν αυτό το φόρτωσαν στον κόσμο.
Αναγνώρισε πως “ένα πολιτικό σύστημα στη λογική μιας επιδερμικής δημιουργεί και διευρύνει τις ανισότητες δεν είναι σύστημα δίκαιο”, διευκρινίζοντας πως οι πρώτοι άνθρωποι που θα έχουν μια καλύτερη μεταχείριση θα είναι “όλες αυτές οι ομάδες που έχουν εισοδήματα πάρα πολύ χαμηλά”.
Για τα διαθέσιμα των νοσοκομείων είπε ότι θέλει να είναι “καθαρός και ειλικρινής” λέγοντας πως εάν προκύψει “αυτό μπορεί να προκύψει στους τελευταίους τρεις μήνες, αυτή τη στιγμή έχουμε 800 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα”.
“Αυτά τα λεφτά λοιπόν αν υποθέσουμε ότι κυλάει όπως κυλάει η διαδικασία θα φθάσουμε στον Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να συμπληρώσει τον προϋπολογισμό. Αυτή η κυβέρνηση θα αφήσει τα νοσοκομεία έτσι;”, είπε και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως ενώ είχαν εγκριθεί 1.095 θέσεις στον προϋπολογισμό, δεν τις προκήρυξε.
“Θα δείτε πόσες θέσεις θα προκηρύξουμε εμείς την ερχόμενη εβδομάδα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και θα κάνετε τη σύγκριση”, τόνισε.
Πρόσθεσε ότι “δέκα χρόνια με αναθέσεις προμηθεύονται τα νοσοκομεία και όχι με διαγωνισμούς”.
Αναφορικά με τα νοσήλεια σε ιδιωτικά νοσοκομεία και την πιθανή αύξησή τους, επισήμανε πως “οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες τα τελευταία δέκα χρόνια κάτω από την ανοχή του πολιτικού συστήματος προσάρμοσαν τα συμβόλαιά τους με τέτοιο τρόπο που κερδίζουν οι ίδιες και πληρώνει το κράτος, λοιπόν η γαλακτερή αγελάδα, τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, θα πληρώσουν ένα μέρος και οι ασφαλιστικές εταιρείες, τους κάλεσα κάναμε μια συζήτηση και πάνω σε αυτή τη συζήτηση πιστεύω ότι θα δείξουν κατανόηση”.
Για την αναμονή για ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία που ωθεί τον κόσμο πολλές φορές στα ιδιωτικά ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως πλέον ο κόσμος “δεν θα περιμένει γιατί αλλάζουμε το σύστημα των ραντεβού από τον Ιούνιο”, διευκρινίζοντας ότι θα γίνεται μέσα από το Internet “και ο κόσμος θα απαλλαγεί και από τα κόστη τα μεγάλα που υφίσταται” ενώ προανήγγειλε και την ολοκλήρωση του φακέλου ασθενούς.
Σχετικά με τις δράσεις στο υπουργείο Υγείας είπε ότι “θα βάλουμε το σύστημα σε μια άλλη τροχιά, θα αναβαθμίσουμε τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, θα γίνουν πολλά πράγματα παράλληλα ποιοτικού χαρακτήρα, δηλαδή ο εξοπλισμός θα εκσυγχρονιστεί”. megatv.com
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.