, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δραματική η κατάσταση στις Σέρρες!

serres
«Τώρα κοιτάζουμε να προστατέψουμε οικισμούς, μεταποιητικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Από κει και πέρα ξέρουμε ότι τα αγροκτήματα θα πλημμυρίσουν και στη συνέχεια θα περιμένουμε την εκτόνωση της όλης κατάστασης και την πτώση των υδάτων στην κοίτη του Στρυμόνα»
—-
Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών προχωρά σε οχύρωση των οικισμών από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα. Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική, καθώς έσπασε το ανάχωμα του Αχινού στον δήμο Βισαλτίας και δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον τα ορμητικά νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και καλλιέργειες.
«Τώρα κοιτάζουμε να προστατέψουμε οικισμούς, μεταποιητικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Από κει και πέρα ξέρουμε ότι τα αγροκτήματα θα πλημμυρίσουν και στη συνέχεια θα περιμένουμε την εκτόνωση της όλης κατάστασης και την πτώση των υδάτων στην κοίτη του Στρυμόνα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, μετά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε στις πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του δήμου Εμμανουήλ Παππά και του δήμου Βισαλτίας.
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε δύο βήματα. Το ένα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των αγροτών και το δεύτερο η αποκατάσταση των ζημιών» είπε ο κ. Μωυσιάδης.
Για το θέμα των πλημμυρών θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη το απόγευμα στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και αγροτικών φορέων του νομού.
Το πρωί της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης θα έχει στην Αθήνα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και με φορείς του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη τις επόμενες ώρες εκτιμάται ότι θα πλημμυρίσουν πάνω από 70.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στο νομό Σερρών.
Σε ό,τι αφορά την Κερκίνη, η στάθμη των νερών της λίμνης βρίσκεται στο κόκκινο.
Από το μεσημέρι της Κυριακής ο Δήμος Βισαλτίας, σε συνεργασία με το στρατό, υψώνουν αναχώματα, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας γύρω από τις κτηνοτροφικές μονάδες που κινδυνεύουν άμεσα.
Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή του νομού Σερρών που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης κατέθεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης ερωτά: «Μέσω ποιων ευρωπαϊκών ταμείων μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της περιοχής των Σερρών για τις καταστροφές που υπέστησαν λόγω των πλημμυρών και της υπερχείλισης του ποταμού Στρυμόνα; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη του αιτήματος για την ενίσχυση δημιουργίας αντιπλημμυρικού συντονιστικού κέντρου;»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.