, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Λουκέτο" σε 373 επιχειρήσεις μόλις σε τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη!

papadopoulos-panagiotis-veth
Η απροθυμία για έναρξη δραστηριότητας και η αβεβαιότητα φαίνεται να κυριαρχούν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για τους εν δυνάμει Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης οι εγγραφές το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 εμφάνισαν συρρίκνωση κατά 34,6%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Την ίδια ώρα σημαντική καθίζηση καταγράφει και η αναστολή εργασιών, καθώς τα λουκέτα περιορίστηκαν κατά 21,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Πιο συγκεκριμένα τους τρίτους πρώτους μήνες του 2015, 81 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη στο ΒΕΘ, όταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα 124 επιχειρήσεις μπήκαν στον επαγγελματικό στίβο. Την ίδια ώρα το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου του τρέχοντος έτους, 373 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε παύση εργασιών, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2014, 476 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά.
Το τοπίο για το επιχειρείν μοιάζει ζοφερό με τον Ιανουάριο να αναδεικνύεται στο χειρότερο μήνα σε αριθμό λουκέτων αλλά και εγγραφών  καθώς μόλις 16 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους ενώ 171 αποχαιρέτησαν τoν ενεργό βίο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον περσινό Γενάρη 37 επιχειρήσεις έκαναν εγγραφή στο ΒΕΘ, ενώ 200 σταμάτησαν τη λειτουργία τους.
Η μόνη, έστω και περιορισμένη αχτίδα φωτός, είναι το γεγονός ότι μήνα με το μήνα οι εγγραφές για την τρέχουσα χρήση αυξάνονται (16 εγγραφές τον Ιανουάριο, 29 το Φεβρουάριο, 36 το Μάρτιο) ενώ τα λουκέτα καταγράφουν καθοδική τάση (171 τον Ιανουάριο, 111 το Φεβρουάριο, 91 το Μάρτιο).
Αδύναμοι κρίκοι για πολλοστή φορά αναδεικνύονται οι ατομικές επιχειρήσεις. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα του 2015, 278 ατομικές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε παύση λειτουργίας ενώ ένα χρόνο νωρίτερα στο διάστημα Ιανουαρίου –Μαρτίου σε 364 ατομικές επιχειρήσεις ήχησε η κλειδωνιά του λουκέτου.
«Δυστυχώς μετά από μία εξαετία σκληρής λιτότητας, ύφεσης, υπέρμετρων προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζουμε να βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, ενώ η σκέψη για ένταξη στον επιχειρηματικό βίο θυμίζει για κάποιους ‘επικίνδυνη αποστολή’» σχολιάζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
«Τα λουκέτα είναι απόρροια του θολού τοπίου που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ζούμε στον κύκλο της ασφυξίας, η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη, οι τράπεζες περιμένουν σαν μάνα εξ ουρανού τον ELA, οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, το  Δημόσιο στραγγαλίζει και τα τελευταία αποθέματα ρευστότητας για την κάλυψη εκδόσεων έντοκων γραμματίων με συνέπεια να μην υπάρχει καμία δυνατότητα ουσιαστικής χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από το πιστωτικό σύστημα» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι συνεχώς χάνεται πολύτιμος χρόνος για την επιβίωση της  πραγματικής οικονομίας.
«Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει στην πράξη με ουσιαστικές και κοστολογημένες, λεπτομερώς, προτάσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι μπορεί να επαναφέρει την εθνική μας οικονομία σε ήρεμα νερά προκειμένου να αποτραπεί νέο κύμα χρεοκοπίας επιχειρήσεων, ανεργίας και ανθρωπιστικής κρίσης. Μια αξιοπρεπής συμφωνία με τους εταίρους είναι ο μόνος υπεύθυνος δρόμος που υπάρχει μπροστά μας» καταλήγει ο    κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.