, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι παράγοντες αποφασίζουν

mastoras1Του Βασίλη Μάστορα
Τις τελευταίες ημέρες την αθλητική επικαιρότητα απασχολεί το πόρισμα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και οι κλήσεις προσώπων του ποδοσφαίρου από τον ειδικό εισαγγελέα διαφθοράς κ. Ανδρεάδη.
Η είδηση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον ελληνικό αθλητισμό και προμηνύει πολλά παρεπόμενα.
Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι το καινούργιο και η είδηση σαφώς δεν έχει συγκλονίσει την αθλητική κοινωνία της χώρας. Επί σειρά ετών σε επίπεδο φημών ή ψιθύρων ακούγονται πολλά για τη δράση του παρασκηνίου, τη διαφθορά διαιτητών και υψηλόβαθμων παραγόντων, αλλά δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ή αποδείξεις ώστε να ενεργοποιηθεί η αθλητική και η ποινική δικαιοσύνη. Με δεδομένο ότι πλέον υπάρχει ένα πόρισμα και θα ακολουθήσει η ανακριτική διαδικασία, ενώ την ίδια ώρα από τον ειδικό εισαγγελέα διαφθοράς καλούνται για καταθέσεις πρόσωπα τα οποία πιθανόν να είχαν δράση στην «εγκληματική οργάνωση», αποτελεί ένα ενθαρρυντικό στοιχείο ότι μπορεί να απαγγελθούν και κατηγορίες. Σαφώς και υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για όλους όσοι περιλαμβάνονται στα εισαγγελικά πορίσματα μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, αλλά οι διάλογοι που έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα είναι ενδεικτικοί του τρόπου με τον οποίο δρα το διεφθαρμένο σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω, ότι πέρα από τις όποιες δικαστικές κινήσεις γίνουν προς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και το όποιο τελικό δικαστικό αποτέλεσμα προκύψει το σίγουρο είναι ότι πλήττεται ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Κι αυτό εκτιμώ είναι που θα πρέπει να βασανίζει τους παράγοντες των ΠΑΕ οι οποίοι και έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν για το ποδοσφαιρικό προϊόν. Αυτό είναι που διαπραγματεύονται προκειμένου να προκύψουν κέρδη από όλες τις πηγές για τι εταιρείες τους. Αρα το ζητούμενο δεν είναι μόνο η ποια απόφαση θα πάρει η δικαιοσύνη, αλλά το εάν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρση του χώρου, ώστε να ανακτήσει το πρωτάθλημα την χαμένη του αξιοπιστία και συγχρόνως μεγαλύτερη εμπορική αξία. Αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα των παραγόντων και όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν, τόσο το καλύτερο.
Εκτός κι αν βολεύονται όπως είναι η κατάσταση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.