, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σίγουρες οι… εκλογές!

VasileiadisTου Δημήτρη Βασιλειάδη*
Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση καταφέρνει μια καλή διαπραγμάτευση, ώστε το άρθρο να μην έχει κανένα νόημα. Αυτό θέλει κάθε λογικά σκεφτόμενος Έλληνας. Το παλεύει εδώ και τρεις μήνες περίπου , δεν φαίνεται κάτι όμως στον ορίζοντα. Οι αλλαγές στον ορισμό των καταστάσεων (μνημόνιο σε πρόγραμμα, τρόικα σε θεσμοί κλπ) δεν είναι σοβαρά επιτεύγματα όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.
Τι είναι λοιπόν πιθανό να συμβεί. Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν αναλυθεί και είναι πλέον απόλυτα προβλέψιμες, υπάρχουν και οι πολιτικές οι οποίες μόνο υπό την μορφή σεναρίων μπορούν να αναλυθούν. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τον Ιούνιο που λήγει η παράταση του μνημονίου και η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να υλοποιεί το δικό της μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο προφανώς θα περιέχει και νομοθετήματα, που όπως και να τα ονομάσεις σε κάποιους στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν θα αρέσουν. Αν βρεθεί σε αδιέξοδο είναι σίγουρο πως το δημοψήφισμα, ακόμα και το τελειότερο ερώτημα να βρεις, με την καλύτερη διατύπωση, δεν θα απαντήσει στο πολιτικό πρόβλημα που θα προκύψει.
Ο μόνος τρόπος για να λυθεί ο γρίφος θα είναι οι εκλογές. Ξέρω πως αν φτάσουμε πάλι εκεί που ήμασταν, αυτό δεν θα είναι καλό για τη χώρα. Ουσιαστικά όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις φοβάται και λόγω των δημοσκοπήσεων που τρέχουν, η κατάληξη αυτή θα είναι μια άμεση παραδοχή ή απόδειξη ότι αυτό που έλεγε ή πίστευε πως θα κάνει, δεν βγαίνει και έτσι ξανά πάμε στον λαό ώστε να θέσουμε το δια ταύτα εκ νέου. Και όσο και να φαίνεται ότι τις κερδίζει, αν μπει σε προεκλογικό αγώνα με φορτίο στην πλάτη την αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος του, τότε μπορεί να αλλάξει και το πολιτικό κλίμα. Έχει ρίσκο λοιπόν η εκδοχή αυτή. Μπορεί όμως και να το πάρει αφού έχει ρισκάρει ήδη πολλά που για τα μέχρι σήμερα δεδομένα ήταν αδιανόητα.
Στις εκλογές θα πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομα τους αφού πλέον θα έχει ήδη ζήσει στο πετσί του τις δυσκολίες που έχει η διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το μόνο που έχει να κριθεί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η επαφή που έχει με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Οι άλλοι, λίγο πολύ έχουν ήδη κριθεί και όσο παραμένουν χωρίς καμία αλλαγή από τις 25 Ιανουαρίου τόσο δεν θα αποτελούν και εναλλακτική επιλογή.
*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας «Interview»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.