, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στα άκρα η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τις φυλακές τύπου Γ'

fylakes-dom_2
Η τελική μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιφέρουν κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και απόλυση βαρυποινιτών μεταξύ των οποίων και του Σάββα Ξηρού αναμένεται σήμερα στην Βουλή. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Δικαιοσύνη Νίκος Παρασκευόπουλος από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας διασταύρωσαν τα ξίφη τους αναλαμβάνοντας να εκπροσωπήσουν τις δύο αντικρουόμενες ιδεολογίες.
Ν. Παρασκευόπουλος «θα έκανα διάλογο και με κουκουλοφόρους αν είναι έτσι να αποφύγουμε τη βία»
Ο κ. Παρασκευόπουλος επέμεινε στις απόψεις που είχε αναπτύξει παλαιότερα και είχαν προκαλέσει πολιτικό θόρυβο περί διαλόγου με τους κουκουλοφόρους ως τακτική – όπως είπε – αποφυγής της βίας.
Νωρίτερα, ο κ.  Κικίλιας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υπουργό και στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι ανοίγουν διάλογο με «κουκουλοφόρους και τρομοκράτες» και πως «ο κ. Παρασκευόπουλος διδάσκει την κοινωνία να βλέπει τον Ξηρό ως λαϊκό ήρωα».
Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος  είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται διάλογος με αυτές τις ομάδες, ούτε η πρώτη φορά που εισάγονται εξαιρέσεις στη νομοθεσία έπειτα από κοινωνικά αιτήματα. Ο Υπουργός μάλιστα επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον αείμνηστο Θανάση Κανελλόπουλο ο οποίος το 1990 ως Υπουργός Δικαιοσύνης όταν υπήρχε εξέγερση στις φυλακές κάλεσε επιτροπή κρατουμένων στο Υπουργείο – όπως είπε – και τους κέρασε πίτσες. « Για τη φράση μου πως θα κάνω διάλογο, εγώ είπα ότι θα έκανα διάλογο και με κουκουλοφόρους αν είναι έτσι να αποφύγουμε τη βία» κατέληξε ο κ. Παρασκευόπουλος. Όσον αφορά στην ουσία του  νομοσχεδίου και ειδικότερα στη ρύθμιση η οποία χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως «φωτογραφική» προκειμένου ο Σάββας Ξηρός να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του κατ’ οίκον ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι αφορά τον Σ. Ξηρό, άλλον έναν κρατούμενο του Κορυδαλλού και περίπου ακόμα 10 με σοβαρά πρόβλημα υγείας σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.
Πάντως, προχώρησε σε νομοτεχνική προσθήκη που ορίζει ότι κατάδικοι όπως ο Σάββας Ξηρός που μπορούν να εκτίσουν κατ οίκον το υπόλοιπο της ποινής τους θα πρέπει να φέρουν ηλεκτρονικό βραχιολάκι προκειμένου να κάμψει τις ενστάσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ.
Β. Κικίλιας: «Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια για την ζωή τους και την περιουσία τους»
Στον αντίποδα, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Υπουργό Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας υποστηρίζοντας ότι μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι να ικανοποιηθούν οι συνιστώσες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ο εισηγητής της ΝΔ που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει επ ώμου την τακτική αποδόμησης της κυβέρνησης σε ζητήματα δημόσιας ασφάλειας είπε πως ««Ενισχύετε αυτό που όλοι ξέρουν, ότι στις φυλακές οι σκληροί ποινικοί κάνουν κουμάντο. Στενές ιδεολογικές συγγένειες έχετε με εκείνους. Αποσύρατε την αστυνομία καθιστώντας την παθητικό θεατή για να μην στενοχωρηθούν …τα παιδιά».
Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου πως θα κάνει διάλογο και με τους κουκουλοφόρους ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να τηρήσει τη συμφωνία με τους τρομοκράτες και τους συνοδοιπόρους της, τους οποίος κάλεσε σε διάλογο πριν καν διαλεχθεί με τους βουλευτές. Όσον αφορά στη ρύθμιση για τον Σάββα Ξηρό ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι η ρύθμιση όζει γιατί είναι φωτογραφική και υποστήριξε ότι είναι προϊόν υπαγόρευσης. «Σε λίγο θα διδάξετε την κοινωνία να βλέπει τον Ξηρό με άλλα μάτια, ως λαϊκό ήρωα. Σας ζητούμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να μην κακοποιήσετε τη δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Κικίλιας. Κατά την τοποθέτησή του για τα άρθρα του νομοσχεδίου είπε ότι οι προωθούμενες διατάξεις επιχειρούν: «το άνοιγμα των φυλακών με την απελευθέρωση δολοφόνων, τρομοκρατών, βιαστών και παιδεραστών. Την κατάργηση των Δικαστών καθώς παρέχεται αμνήστευση σε κατάδικους και την ικανοποίηση των αιτημάτων των τρομοκρατών».
Είπε ότι με τις προωθούμενες πολιτικές «οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια για την ζωή τους και την περιουσία τους όμως αυτό δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση που διακατέχεται από ιδεοληψίες» . Υπερασπίστηκε την λειτουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας λέγοντας ότι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν «καταστάσεις life style συνδιαλλαγής κοινών εγκληματιών με τρομοκράτες» και ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα τα σχέδια ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού.
Ν. Βούτσης: Να απαντήσουν τα κόμματα εάν στηρίζουν την κυβέρνηση ή τον Σόιμπλε
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης υπερασπίστηκε το κυβερνητικό νομοθετικό έργο αλλά και την διαπραγματευτική τακτική του οικονομικού επιτελείου. «Η Δημοκρατία θα υπάρξει σε μεγαλύτερο βαθμό μαζί με την κοινωνική δημοκρατία κει με την  χώρα σε τέτοια διεθνή χώρα που θα την σέβονται όλοι επειδή σηκώνει κεφάλι και όχι ως επαίτη και εκπρόσωπο άθλιων συμφερόντων» έιπε ο υπουργός Εσωτερικών ενώ απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί απουσίας στρατηγικού σχεδίου στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας ασφάλειας και του μεταναστευτικού υποστήριξε ότι «βγαίνουμε αποφασιστικά με το δημοκρατικό νομοθετικό έργο από μια 5ετία όπου η λιτότητα και κοινωνικός αποκλεισμός ήταν συνυφασμένος με αντιδημοκρατικές πρακτικές και αστυνομοκρατία».
Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση και να απαντήσει «τι θέλουν από την κυβέρνηση; Να οπισθοχωρήσουμε στα ζητήματα μισθών, συντάξεων κλπ; Πείτε μας ευθέως και ευκρινώς και όχι με μυθοπλασίες και plan b. Ποιο κόμμα εισηγείται στην κυβέρνηση να υποχωρήσει σε αυτά τα ζητήματα ώστε να βρεθεί λύσει κατά τις επιταγές του Σόιμπλε;»
Αναφορικά με το μεταναστευτικό υπερασπίστηκε την αρμόδια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου αναφέροντας «να τιμήσω την υπουργό Μετανάστευσης γιατί αν κάτι πετύχαμε είναι ότι τα παπαγαλάκια και άλλοι δεν μιλάνε πλέον για λαθρομετανάστες αλλά για πρόσφυγες. Τεράστια επιτυχία». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι αναμένεται διπλασιασμός του αριθμού των μεταναστών που θα εισέλθουν στην χώρα μας το 2015 σε σχέση με το 2014 καθώς από 72.000 θα ανέλθουν σε 145.000.
Στο ζητημα της ασφάλειας αλλά και στην κριτική ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου γράφηκαν καθ υπαγόρευση των καταληψιών και των κουκουλοφόρων απάντησε λέγοντας πως «Επι διετία και καθ υπαγόρευση η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά πολιτευόταν για το σύνολο των ζητημάτων με βάση την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Δεν υπάρχει θέμα που να μην έβαζε η ΧΑ και να μην τοποθετούνταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Σας θυμίζω την ιθαγένεια.  Σε ποιο κοινό έδωσε εξετάσεις η προηγούμενη κυβέρνηση καταργώντας το νόμο Ραγκούση;».
Ο κ. Βούτσης κάλεσε την ΝΔ να εγκαταλείψει την εμφυλιοπολεμική ρητορική: «Δεν υπάρχουν δικοί σας και δικοί μας εχθροί ή θύματα» ειπε και πρόσθεσε « Φύγετε από αυτή την νοοτροπία είναι απαράδεκτοι συμψηφισμοί. Οι εθνική συμφιλίωση επιτεύχθηκε από πολιτικές συναινέσεις και κοινωνικούς αγώνες. Αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί». Επιτέθηκε μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε το έργο της με εκκένωση της βίλας Αμαλίας. Προχώρησε ασκώντας πολιτική καθ υπαγόρευση των πλέον ακροδεξιών αντιλήψεων και του δόγματος: «νόμος και τάξη»».
Αδ. Γεωργιάδης: «Πρέπει να προσέχετε που βάζετε το γενετήσιο μόριό σας και την υπογραφή σας»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης επιχειρώντας να απαντήσει στον κ. Βούτση αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση προχώρησε σε δήλωσε που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών. «Να τηρήσετε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» κάλεσε την κυβέρνηση απευθυνόμενος στους υπουργούς για να προσθέσει « Όμως εκεί λέει ότι δεν θα αναιρέσετε ψηφισμένα νομοσχέδια όπως επιχειρείτε να κάνετε. Κι έχετε κι εσείς προσωπικά ευθύνη γιατι την έχετε υπογράψει. Πρέπει να προσέχετε που βάζετε το γενετήσιο μόριό σας και την υπογραφή σας».
Επιχειρώντας να απαντήσει στις «βολές» του υπουργού Εσωτερικών για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση από την κυβέρνηση Σαμαρά σημείωσε «Ο κ. Βούτσης με ένα λογικό άλμα συνέδεσε την εκλογική πελατεία με την μη εφαρμογή του νόμου Ραγκούση. Ξέρετε η κυβέρνησή σας δεν είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. Να τυπώσω δηλώσεις Καμμένου για νόμο Ραγκούση; Ο Καμμένος έλεγε ότι είναι εθνοκτόνος νόμος και μάζευε υπογραφές για την κατάργηση του.  Αν ο κ. Καμμένος το κάνει και είναι κακός τότε εσείς που συνεργάζεστε με τον Καμμένο τι είστε;».
Απαντώντας στις καταγγελίες βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εφάρμοσε το δόγμα «νόμος και τάξη» υποστήριξε «Ο Υπουργός (σ.σ. Ν. Βούτσης) είπε με στόμφο πως η κακιά προηγούμενη κυβέρνηση έστελνε τα ΜΑΤ και άνοιγε κεφάλια. Πρώτη είδηση σήμερα είναι ότι τα ΜΑΤ με χρήση χημικών απώθησαν αντιεξουσιαστές από Προπύλαια.
Μα τι έγινε τώρα; Τώρα που είστε εσείς ο καλός Βούτσης τα χημικά είναι καλά; Τα έχετε εμπλουτίσει με βιταμίνες και κάνουν καλό στην υγεία; Εσείς έχετε στείλει τα ΜΑΤ και βαράνε τους αντιεξουσιαστές και καλά κάνετε, αλλά εσείς τα στείλατε, όχι ο Σαμαράς».
Υποστήριξε ότι «Η κουκούλα δεν είναι ενδυματολογική προτίμηση. Είναι για να κρύβει το πρόσωπο ο δράστης» ενώ στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για καλλιέργεια εθνικής συμφιλίωσης είπε «Στη κα. Λέβα τα είπατε; Γιατί αν πρέπει να πάψουμε να θυμόμαστε τους δικούς μας και τους δικούς σας εχθρούς να ξεκινήσουμε από τη κα. Λέβα. Επισκέφθηκαν λέει τον Κουφοντίνα για λόγους ανθρωπισμού. Θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι πήγατε στους συναδέλφους της Χ.Α; Δεν πήγε κανένας σας; Δεν πήγε κανένας σας ενώ αντιθέτως πήγατε στον Κουφοντίνα γιατί νιώθετε εγγύτερα ιδεολογικά. Το πιστοποιεί η διαδρομή σας που είναι υπέρ των τρομοκρατών. Νυν στελέχη σας δεν ήταν δικηγόροι της 17 Ν; Προφανώς και η διαδρομή σας αποδεικνύει ότι είχατε σχέσεις με την τρομοκρατία».
Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.