, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Εικόνες κατοχής θυμίζουν… τα συσσίτια"

faghto
Του Ηλία Μπουρμπούλα – Φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης
Οικογενειάρχες με μικρά παιδιά και μεγάλες υποχρεώσεις… Ανάμεσα σε άλλους είναι κι αυτοί. Μόνοι και ανήμποροι. Τουλάχιστον έτσι νιώθουν. Χωρίς δουλειά, στηρίζονται στην εκκλησία και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους!  Μόνο ο κόσμος βοηθάει στο να βρεθούν οι πόροι τα καθημερινά γεύματα…” Εθελοντές και κληρικοί μας μιλούν για την οικονομική κρίση που παραπέμπει σε… κατοχή!
ieromenosΟ πατέρας Αθανάσιος (βλ φωτο) προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας  – και υπεύθυνος του συσσιτίου του Ναού που εδρεύει στην οδό Πολυκλείτου 28 στην Άνω Τούμπα  – δηλώνει στο Karfitsa.gr ότι :
«Το συσσίτιο της Αγίας Μαρίνας είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης αν όχι το παλαιότερο.   Μακάρι να μην χρειαζόταν να υπάρχουν τα συσσίτια. Όμως εφόσον υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν την ανάγκη μας, τους βοηθάμε. Φυσικά τα χρήματα δεν είναι δικά μας είναι του κόσμου. Εμείς διαχειριζόμαστε και αξιοποιούμε την προσφορά του κόσμου».
Στο ερώτημα πόσα άτομα σιτίζονται απαντά: «Καθημερινά μοιράζουμε 89 μερίδες. Κάθε Σεπτέμβριο ξεκινάμε με λιγότερα άτομα αλλά δυστυχώς αυξάνεται ο αριθμός  των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Μεγάλη μερίδα των σιτιζόμενων  δυστυχώς είναι οικογενειάρχες με μικρά παιδιά και πολλές υποχρεώσεις. Επίσης βοηθάμε ανθρώπους ηλικιωμένους οι οποίοι λαμβάνουν μια πενιχρή σύνταξη και δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Υπάρχουν όμως και δύο περιπτώσεις γερόντων οι οποίοι λόγω ηλικίας δεν μπορούν να μαγειρέψουν και δίνουν κάποια χρήματα στο συσσίτιο.  Εμείς με την σειρά μας τους δίνουμε το φαγητό της ημέρας. Αυτές οι περιπτώσεις είναι οι εξαιρέσεις, ο κανόνας είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σιτιστούν».
trapeza_trofimwnΟι πόροι από πού προέρχονται…
«Μόνο ο κόσμος βοηθάει στο να βρεθούν οι πόροι και τα τρόφιμα για τα καθημερινά γεύματα. Δεν υπάρχει κανένα κονδύλι από το κράτος σε κανένα επίπεδο είτε δημοτικό είτε περιφερειακό. Δεν είναι εύκολο πράγμα να σιτίζεις 89 ανθρώπους την ημέρα γιατί υπάρχει κόστος. Ένα κόστος το οποίο καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την αγάπη του κόσμου.  Ο Ναός δεν έχει την δυνατότητα μόνος του να αναλάβει το κόστος. Μπορεί πολλές φορές να βοηθάει όταν υπάρχει ανάγκη αλλά είναι κάτι που αδυνατεί να το κάνει καθημερινά.
Μάλιστα υπάρχουν και άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογίες οι οποίοι αντιδρούν στο έργο που γίνεται εδώ γιατί  λένε ότι με ξένα χρήματα κάνει η εκκλησία έργο. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αντιλαμβανόντουσαν  ότι δεν γίνεται έργο δεν θα βοηθούσαν κιόλας.
Κάθε Πέμπτη παίρνουμε από την τράπεζα τροφίμων προϊόντα. Η τράπεζα τροφίμων μαζεύει τρόφιμα από σούπερ μάρκετ. Τρόφιμα που συνήθως είναι(…)  “κοντολήξιμα”
αλλά όχι πάντα, πολλές φορές τα προϊόντα λήγουν… καιρό μετά. Αυτή η κίνηση είναι μια μεγάλη βοήθεια για εμάς! Επιπλέον μερικά σχολεία της περιοχής  έχουν μπει στην διαδικασία  να μαζεύουν φρούτα και μας τα φέρνουν μια φορά την εβδομάδα. Φρούτα τα οποία τα φέρνουν οι μαθητές, δίνοντας ένα φρούτο ο καθένας, αν φυσικά το επιθυμεί».
faghto_meridasΟι εθελόντριες οι οποίες μαγειρεύουν καθημερινά υποστηρίζουν ότι :
Η κυρία Α. Ν. δηλώνει ότι  «Εγώ Θέλω να προσφέρω γιατί αγαπώ τον άνθρωπο, δεν το κάνω για να ακούσω μπράβο αλλά ούτε και το διαλαλώ».
Η κυρία Σ. Κ. υποστηρίζει ότι «Είναι μεγάλη ευλογία για τις οικογένειες μας, η προσφορά την οποία κάνουμε εδώ.  Θέλουμε να βοηθάμε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως χρώματος φυλής και θρησκείας».
Ο τρόφιμος Δ. Ψ. δηλώνει ότι «Στο παρελθόν είχα χρήματα τώρα είμαι άνεργος και έχω οικογένεια. Έρχομαι εδώ καθημερινά. Η εκκλησία δεν βοηθάει μόνο τώρα αλλά βοηθούσε πάντα αυτούς που την είχαν ανάγκη».
Ο πατέρας Αθανάσιος υποστηρίζει ότι κάποιοι θέλησαν η εκκλησία  να σταματήσει το φιλανθρωπικό της έργο: «Να καταργηθούν τα συσσίτια και τα χρήματα να μοιράζονται από το κράτος ζήτησαν κάποιοι .  Όμως η εκκλησία δεν το δέχτηκε αυτό. Η εκκλησία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο πνευματικό της έργο. Η εκκλησία μας έχει και φιλανθρωπικό έργο γιατί η πρώτη εντολή του Κυρίου ήταν «Αγαπάτε Αλλήλους» και αυτή η αγάπη μεταφράζεται με έργαΜακάρι να μην υπήρχαν τα συσσίτια γιατί γυρνάμε σε εποχές που θυμίζουν κατοχή. Περίπου 40 γυναίκες έρχονται εδώ και μαγειρεύουν. Όλες τους είναι δραστήριες διότι έρχονται από τις 7:00 το πρωί και φεύγουν στις 12:00 το μεσημέρι».
trofimos Πολλοί άνθρωποι έρχονται και ζητούν δουλεία από τον Πατέρα Αθανάσιο, δυστυχώς όμως μπορεί να τους προσφέρει μόνο φαγητό υποστηρίζει ότι «μακάρι να είχα μια βρύση από όπου θα έβγαιναν λεφτά και να τους δώσω.  Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ένα πιάτο φαγητό θα το βρουν αλλά έχουν πολλές υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».
Για τα ποια είναι τα κριτήρια ώστε να ενταχθεί κάποιος στο συσσίτιο (και αν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν το έχουν πραγματική ανάγκη) ο Πατέρας Αθανάσιος μας λέει :
«Για να σιτίζεται κανείς το μόνο που θα πρέπει να προσκομίσει είναι ένα Εκκαθαριστικό της Εφορίας. Δεν υπάρχουν αυστηρά κριτήρια διότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποιο εισόδημα αλλά δεν έχουν στέγη και από την άλλη πλευρά  υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στέγη αλλά δεν έχουν εισοδήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που διπλοσιτίζονται, και από την Αγία Μαρίνα αλλά και από το Δήμο. Εγώ είμαι υποχρεωμένος σε όποιον μου ζητάει φαγητό να του δίνω. Βέβαια υπήρξε ένα περιστατικό όπου ο τρόφιμος λάμβανε το συσσίτιο και το έδινε στις γάτες φυσικά όταν το μάθαμε αυτό σταματήσαμε να του παρέχουμε φαγητό»!
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.