, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις…

kede-apothematika
Tου Νίκου Σαμανίδη*
Για την πατρίδα κι όλους αυτούς
που δεκάρα για σένα δε δίνουν
Γιάννης Αγγελάκας
Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε  αποκτά τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να αξιοποιήσει με εσωτερική ανακύκλωση την υφιστάμενη μεταξύ των δήμων και των φορέων του δημοσίου ρευστότητα.
Είναι φανερό σε όσους και όσες δεν είναι κακοπροαίρετοι πως η απόφαση αυτή της κυβέρνησης εντάσσεται στην προσπάθεια της, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να επιτύχει στη διαπραγμάτευση ένα θετικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις και τους πόρους της  χωρίς να λάβει, όμως, νέα υφεσιακά μέτρα.
Η κυβέρνηση απέδωσε στην κρισιμότητα της στιγμής την ανάγκη να προσφύγει σε επιλογές μη συμβατές με διακηρυγμένες αρχές της, όπως είναι η αντίθεση στην έκδοση ΠΝΠ και ο σεβασμός στην αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών κυρίως από δημάρχους και περιφερειάρχες.
Δεν θα σταθώ στην υποκριτική στάση όσων από αυτούς σήμερα ωρύονται ενώ είναι οι ίδιοι που κράταγαν χαμηλό προφίλ όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν τους πόρους των δήμων τους και κούρευαν παρανόμως τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου.
Θα ήθελα αντίθετα να σταθώ σε ένα σημείο των δηλώσεων όσων έσπευσαν να καταγγείλουν την κυβέρνηση που ενώ φαίνεται δευτερεύον  είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί προσπαθεί να επηρεάσει την μεγάλη εικόνα, το πλαίσιο μέσα στο οποίο προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε και να αντιληφθούμε τις εξελίξεις και τα γεγονότα.
Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλές φορές, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες από καταγγέλλοντες αυτοδιοικητικούς παράγοντες όλων των αποχρώσεων, όπως οι κ.κ. Μπουτάρης, Καλαφάτης, Μπακογιάννης κλπ πως είναι διατεθειμένοι, παρά την αντίθεση τους στην ΠΝΠ, να βοηθήσουν, να στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση για το καλό της πατρίδας και του τόπου.
Είναι οι ίδιοι που με επιμονή και ζήλο υποστήριζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι οι  μνημονιακές πολιτικές εξυπηρετούσαν το καλό όλων , το καλό της πατρίδας. Σήμερα όλοι και όλες αναγνωρίζουν πως οι πολιτικές  αυτές οδήγησαν την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου στην φτώχεια και την ανεργία, έκαναν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Όπως σημειώνει σε πρόσφατα άρθρα του ο Χρήστος Λάσκος{1} «Το πλουσιότερο 10% όχι απλώς ανέκαμψε, αλλά βρίσκεται και σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το 2008-2009!…ή, για να το δείξουμε και αλλιώς, βάσει των διεθνών στοιχείων το 10% περίπου του πληθυσμού έχει το 80% του πλούτου, το επόμενο 20% ελέγχει το 17% και το κατώτερο 70% του πληθυσμού έχει μόνο το 3% του πλούτου…».
Να τους θυμίσουμε, λοιπόν, πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι μνημονιακές  πολιτικές υπηρετούν συμφέροντα των ελίτ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν είναι κοινωνικά ουδέτερες, «εκσυγχρονιστικές» εν γένει, εθνικά αναγκαίες ή το αντίθετο. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να ανατραπούν άμεσα γιατί είναι υπέρ των αφεντικών –πρωτίστως των ελληνικών, μάλιστα- και σε βάρος των φτωχών και των αδύναμων.
Και αυτή είναι η μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενάντια στα αφεντικά, τα μέσα και τα έξω. Σε αυτό συνίσταται ο «πατριωτισμός» του και σε τίποτε άλλο.
{1} Άρθρο του Χρήστου Λάσκου 18 Απριλίου 2015 στο alterthess.gr  «Το ελληνικό εκμεταλλευτικό θαύμα και η αριστερά» καθώς και το άρθρο «Να πληρώσουν οι πλούσιοι, επιτέλους» στις 28 Μαρτίου του 2015 στο alterthess.gr.
*Ο κ. Σαμανίδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.