, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΕΣΕΕ: Ορατός ο κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων

esee_0Τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά κρούει η ΕΣΕΕ, η οποία απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να βρει τώρα ρεαλιστικές λύσεις με τους δανειστές.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, “μετά από επτά χρόνια σκληρής κρίσης η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τις εταιρείες τους ανοιχτές. Είναι αυτονόητο ότι όλοι εμείς που τόσα χρόνια επιχειρούμε, επενδύουμε και ζούμε στη χώρα μας, ευελπιστούμε σύντομα να εισέλθει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Η κυβέρνηση, θα πρέπει κάποτε να στηρίξει τους Έλληνες ΜμΕ επιχειρηματίες που τόσα χρόνια αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η ΕΣΕΕ έχει προτείνει κατ´ επανάληψη, στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, δέσμες μέτρων, προκειμένου η ελληνική αγορά να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια. Οι επιχειρηματίες δεν ζητούμε την εύνοια της πολιτείας. Ζητούμε τα αυτονόητα, όπως να μην πληρώνουμε περισσότερα χρήματα σε φόρους από τις συνολικές μας πωλήσεις, να μην ερχόμαστε κάθε τόσο αντιμέτωποι με «φορολογικές εκπλήξεις», να μην αντιμετωπίζουμε καθημερινά γραφειοκρατικά προβλήματα και εν γένει να μπορούμε να επιχειρούμαι μέσα σε μια αγορά, η οποία διέπεται από δίκαιους και σταθερούς κανόνες. Παράλληλα, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να σταματήσει πλέον να εφαρμόζεται η σκληρή πολιτική λιτότητας, με αλλεπάλληλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Οι καταναλωτές είναι εξάλλου εκείνοι που με το διαθέσιμο εισόδημα τους στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όταν δεν υπάρχει ικανοποιητικό εισόδημα, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές έχουν ανάγκη από ηρεμία. Δεν αντέχει πλέον κανείς να ζει το μαρτύριο της σταγόνας και τον αργό θάνατο της αγοράς.
Οι 5 κύριες αιτίες για νέο κύμα λουκέτων εντοπίζονται στα εξής:
1) Έλλειψη ρευστότητας: το 95% των αιτημάτων για χορήγηση δανείων σε πολύ μικρές και ΜμΕ επιχειρήσεις απορρίπτεται καθημερινά από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες κατόπιν εντολών και κανόνων της ΕΚΤ προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπό αυτές τις συνθήκες η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι αδύνατη.
2) Τραπεζική ασφυξία: οι καταθέσεις έχουν περιοριστεί στα €138 δις σχεδόν στο 58% του συνόλου των €219 δις των χορηγήσεων δανείων. Το 1/8 των καταθέσεων έχουν δανείσει οι τράπεζες στο Δημόσιο για έντοκα γραμμάτια. Η ανάγκες καθημερινής ρευστότητας των τραπεζών καλύπτονται από τον ELA μόνο για τις καταθέσεις που φεύγουν. Σχεδόν 4 δις έφυγαν τον Απρίλιο και 32 δις από τον Δεκέμβριο. Εάν μάλιστα κουρευτούν τα ενέχυρα των τραπεζών στην ΕΚΤ τότε η ρευστότητα που θα απομείνει δεν θα ξεπερνά τα €10 δις που βέβαια δεν επαρκούν.
3) Η κατάσταση της αγοράς: σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΕΕ κατά τη διαρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους 5.341 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο (3.239 ατομικές, 1.200 Ο.Ε, 392 Ε.Ε, 210 Ε.Π.Ε & 178 Α.Ε.). Η αμείωτη ένταση συρρίκνωσης της εγχώριας αγοράς από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται σε 59 λουκέτα την ημέρα, ενώ το Ά εξάμηνο του έτους εκτιμάται ότι τα συνολικά λουκέτα θα ξεπεράσουν τα 8.500.
4) Η Υπερφορολόγηση: τη πενταετία 2010-2014 υιοθετήθηκαν μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων €63,1 δις, ενώ το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά €52 δις εκ των οποίων τα € 34 δις από το εμπόριο και την εσωτερική κατανάλωση. Αποτέλεσμα
αυτής της κατάστασης είναι η συνεχής επιδείνωση της αγοράς και η αδυναμία των επιχειρησεων να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, ακόμα και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
5) Ο Τζίρος του εμπορίου: σύμφωνα με την ICAP τα τελευταία δύο χρόνια η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για προϊόντα πρώτης ανάγκης έχει μειωθεί κατά 21,1%, ενώ το καλάθι της νοικοκυράς σε τρόφιμα έχει αδειάσει το χρόνο κατά 660 ευρώ. Ο τζίρος στην αγορά το 1ο τετράμηνο του 2015 σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι κατά τουλάχιστον -20%, ενώ οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατα -16%, οι εξαγωγές -13% και βεβαίως ο αποπληθωρισμός συνεχίζει δύο χρόνια ακαθεκτος με τελευταία μέτρηση στο -1,9%.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δηλώνει συνεχώς ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ζοφερή κατάσταση. Η αγορά έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της. Πλέον, ο κίνδυνος για νέο κύμα λουκέτων στην αγορά είναι ορατός. Λουκέτα, που συνεπάγονται περαιτέρω αύξηση της ανεργίας. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σχοινί και να βρει τώρα ρεαλιστικές λύσεις με τους δανειστές της, προκειμένου να δώσει ένα οριστικό τέλος στην αγωνία των πολιτών. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις για κοινωνία και οικονομία, για επιχειρήσεις και καταναλωτές θα είναι ανυπολόγιστες.
Η ανοχή έχει αρχή και τέλος”.
euro2day.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.