, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γερμανία: H Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σε 2 εβδομάδες

angela
H τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ, πολλά από τα οποία, μεταξύ άλλων, «μεταφράζουν» την εξέλιξη αυτή ως μια προσπάθεια παράκαμψης του Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, προκειμένου να βρεθεί λύσης στο ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, «ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο».
Στο «σκληρό» άρθρο η εφημερίδα διερωτάται εάν «έχουν ήδη τελειώσει τα χρήματα της Αθήνας;», ενώ γίνεται αναφορά και στις επικρίσεις που δέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης κατά τη σύνοδο στη Ρίγα την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, τόσο η Die Zeit όσο και η Die Welt επισημαίνουν το σχόλιο ενός Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα «περισσότερο από δραματική».
Όπως σημειώνουν, αν και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν μια σταθερή επικοινωνία ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση. Μάλιστα, η Die Zeit τονίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Παράλληλα, σημειώνει ότι, καθώς κορυφώνεται η κρίση στην Ελλάδα, δεν θεωρούνται πλέον ταμπού σκέψεις για ένα Σχέδιο Β’, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και μια Grexit. Αν και υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή.
Η εφημερίδα αναφέρεται, όμως, και στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι στην Αθήνα υπάρχουν σκέψεις για αντικατάστασή του.
Όσον αφορά στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, στο άρθρο στον ιστότοπό του για τη συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο αναφέρει ότι η κυρία Μέρκελ είχε επισημάνει στον κ. Τσίπρα και στη διάρκεια της συνάντησης τους την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό ότι πρέπει να αποφευχθεί «μια καταστροφική χρεοκοπία» της Ελλάδας.
Επίσης, υπογραμμίζει πως του είχε τονίσει ότι γι’ αυτό τον λόγο, η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί.
Bild:Δεν υπάρχουν πλέον χρήματα – Η ελληνική κυβέρνηση χρεοκοπεί σε 2 εβδομάδες
Δεν υπάρχουν πλέον χρήματα , γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας το λόγο για τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τηλεφώνησε χτες το απόγευμα στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε το απόγευμα της Κυριακής στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Σύμφωνα με πληροφορίες της Βild, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε και από τους δυο την διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα, την οποία όμως ήδη έχουν αρνηθεί και η Α. Μέρκελ αλλά και ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο λόγος: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλέον χρήματα και θα χρεοκοπήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες,  αναφέρει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επικαλούμενη  Ευρωπαίο διπλωμάτη. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος , που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι, η ελληνική κυβέρνηση έχει πιάσει φωτιά και δεν έχει νερό να την σβήσει. Η κατάσταση είναι περισσότερο από δραματική».
Η εφημερίδα Bild σχολιάζει επίσης πως η Ελλάδα δεν μπορεί όχι μόνο να αποπληρώσει το χρέος της αλλά ούτε να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.
«Μετά την καταστροφική εμφάνιση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας ανέλαβε να υιοθετήσει πιο ήπιους  τόνους . “Τσίπρας και Βαρουφάκης έχουν αναλάβει διαφορετικούς ρόλους. Ο Γ. Βαρουφάκης παίζει το ρόλο του κακού και ο Τσίπρας το ρόλο του καλού μπάτσου.  Από το περιβάλλον του Α. Τσίπρα έγινε γνωστό ότι, η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με την ‘Ανγκελα Μέρκελ έγινε σε καλό κλίμα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.