, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πρωτοποριακό συνέδριο δίνει λύση στην ανεργία του «επιχειρείν»

F2 copy
της Γιώτας Ρουμελιώτη
Με στόχο να συνδυάσει την καινοτομία με την εκπαίδευση και να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας που ασχολείται με το «επιχειρείν», το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού, διοργανώνει συνέδρια και διαγωνισμούς, μέσα από τα οποία δίνεται το «εισιτήριο» για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει στο karfitsa.gr, η γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου και πρόεδρος-δημιουργός της Οργανωτικής Επιτροπής Διαγωνισμού, Λίτσα Παναγιωτοπούλου, η φιλοσοφία τους είναι η σωστή καινοτομία μέσα στην εκπαίδευση και η σωστή εκπαίδευση μέσα στην καινοτομία, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας η οποία «είναι η 2η χώρα στην Ευρώπη, και η 3η στον κόσμο, μετά την Κορέα και την Φιλανδία, με μεταπτυχιακές σπουδές, πτυχία, επιστήμονες», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Καινοτομία μαζί με εκπαίδευση
Ο στόχος της Επιτροπής, που δημιουργήθηκε από την ίδια το 2008, είναι να δώσει νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους αλλά και να προωθήσει τις καινοτόμες ιδέες. «Στόχοι της επιτροπής είναι να φέρνει στην επιφάνεια τα καλά της Ελλάδας και να δημιουργεί καινούριες προτάσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει καινοτομία, αν δεν υπάρχει σωστή εκπαίδευση. Αν δεν υπάρχει εκπαίδευση και καινοτομία, δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα. Η εναλλακτική γεωργία, η πράσινη ενέργεια, ο τουρισμός-πολιτισμός, η υγεία-ευεξία και μεταφορές και ναυτιλία, είναι πέντε τομείς που δουλεύουμε διαρκώς. Μέσα από την αιχμή της τεχνολογίας προσπαθούμε να δώσουμε ώθηση σε νέες επιχειρήσεις και νέα καινοτόμα μυαλά», τονίζει η κ. Παναγιωτοπούλου.
Μέλη και διαγωνισμοί
Η Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού σήμερα μετρά πολλά μέλη από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους της αγοράς. «Έχουμε μέλη από διαφορετικούς και διάφορους κλάδους, όπως την Μicrosoft από την πληροφορική αλλά και εκπαιδευτήρια και πανεπιστήμια, όπως το Οικονομικό και το Γεωπονικό Τμήμα της Αθήνας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ανατόλια College», λέει η ίδια.
Μάλιστα, όπως τονίζει, προχωράνε και σε διαγωνισμούς μέσα από τους οποίους δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις. «Οι δράσεις μας ενημερώνουν για το τι χρειάζεται κανείς για να εισέλθει στον επιχειρηματικό κόσμο. Ήδη έχουμε κάνει δυο διαγωνισμούς “Κάνε την καινοτομία πράξη” που ανοίξανε τον δρόμο και για άλλους διαγωνισμούς. Εμείς ζητάμε καινοτόμες ιδέες για να δημιουργηθούν επιχειρήσεις και φυσικά θέσεις εργασίας. Δίνουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους που έχουν τα φόντα να ανοίξουν τα φτερά τους», δηλώνει.
 
F1-KENTRIKI
Το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη
Μέσα από το συνέδριο «Εκπαίδευση, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis, θα ενωθούν οι τρεις τομείς σε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα συζήτησης με αξιόλογους ανθρώπους από όλους τους κλάδους. «Το συνέδριο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και τον ΣΕΒΕ, είναι πολύ ισχυρό γιατί θα μιλήσουμε για το “Τι χρειάζεται για να δουλέψει η καινοτομία”. Θα είναι μια διαφωτιστική εκδήλωση, μέσα στις γενικές δραστηριότητες που κάνει η επιτροπή “Εκπαίδευση-Καινοτομία-Επιχειρηματικότητα” του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου», αναφέρει.
Ενότητες και πρόσωπα
Τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου θα είναι η εκπαίδευση ως καταλύτης για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και οι στρατηγικές για το νέο σχολείο δημιουργικής μάθησης. Για όλα αυτά θα μιλήσουν αξιόλογοι άνθρωποι από διάφορους κλάδους. Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, το παρών στο συνέδριο θα δηλώσει και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό. «Θα έχουμε τρεις ενότητες με διαφορετικά πάνελς, με σκοπό ν’ αναπτυχθούν όλα τα βασικά ζητήματα. Θα μιλήσουμε για τη σύνδεση εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας. Επειδή τα πανεπιστήμια μας δεν συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις, αυτό ακριβώς θα εξετάσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την καινοτομία ως καταλύτης για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Κάποιοι από τους ομιλητές θα είναι ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Καρατάσιος, η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης, Δ. Μιχελάκη, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ, Π.Μήτκας, ο διευθυντής του κέντρου επιχειρηματικότητας του Ανατόλια College, Δ. Κονταρίνης, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Δ. Λακασάς και άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι αλλά και εκπρόσωποι από εταιρείες όπως η ΤΙΤΑΝ», τονίζει.
Κρατικοί φορείς και… φοιτητές
«Στο συνέδριο θα παραβρεθούν κρατικοί και ιδιωτικοί μηχανισμοί υποστήριξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Θα βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι θα διαθέσουν χρήματα σε νέους επιχειρηματίες, όπως ο κ. Ντούραλης, που διαθέτει εταιρεία στην Θράκη, αλλά και από το Χρηματιστήριο Αθηνών», τονίζει και συμπληρώνει ότι: «Δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο θα διεξαχθεί με έναν πρωτοποριακό τρόπο. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις και όχι ομιλίες. Εμείς απευθυνόμαστε και σε ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με το επιχειρείν, γιατί θέλουμε να δώσουμε νέους ορίζοντες. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 300 άτομα, ανάμεσά τους νέοι άνθρωποι, φοιτητές και επιχειρηματίες», καταλήγει η κ.Παναγιωτοπούλου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.