, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα… «τουρκικά» μαγαζιά της Θεσσαλονίκης!(ΦΩΤΟ)

tourkika-magazia-thema-kΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Κοντά στο 1 εκ. υπολογίζονται οι Τούρκοι πολίτες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και φυσικά τη Θεσσαλονίκη τη χρονιά που διανύουμε. Το 2015 φαίνεται πως θα είναι έτος ρεκόρ για τη ροή Τούρκων τουριστών στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα την «Ελληνοτουρκική Συμμαχία στον Τουρισμό». Όπως δείχνουν τα στοιχεία για το 2014, στην Ελλάδα ήρθαν 741.037 Τούρκοι επισκέπτες, αριθμός που εύκολα μπορεί να φτάσει στο 1 εκατομμύριο, φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του τουρισμού. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια τουριστική άνθηση στον τομέα του τουρισμού από τη γειτονική χώρα, αφού το ενδιαφέρον εστιάζεται στο οίκημα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, που λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο. Τα «καραβάνια» των Τούρκων επισκεπτών όπως είναι λογικό συνωστίζονται στη γωνία της οδού Αγίου Δημητρίου με Αποστόλου Παύλου, όπου βρίσκεται το τουρκικό προξενείο και το σπίτι του Κεμάλ. Ειδικά τα σαββατοκύριακα η κίνηση είναι μεγάλη. Ορισμένοι επιχειρηματίες φαίνεται πως «έπιασαν» το νόημα και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα. Σουβενίρ με τον Κεμάλ, παραδοσιακά προϊόντα που έλκουν τους Τούρκους και παραδοσιακό τσάι προσφέρονται καθημερινά προς τέρψιν των τουριστών από την ανατολή και μάλιστα με επιγραφές στα τουρκικά.
Οι περιζήτητοι κουραμπιέδες
tourkika-magazia (2)Η Αγγελική Κουλούρη κατοικούσε στη γειτονιά του σπιτιού του Κεμάλ όμως δεν είχε κάποια σχέση με την επιχειρηματικότητα. Αποφάσισε ωστόσο να ασχοληθεί ενεργά και πριν από πέντε μήνες άνοιξε ένα κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα και σουβενίρ, που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους Τούρξους επισκέπτες, αλλά φυσικά και στους κατοίκους της. Περιοχής.
tourkika-magazia (1)
Όπως λέει η ίδια χαρακτηριστικά τα κυριότερα προϊόντα που ζητούν οι Τούρκοι τουρίστες είναι ο καφές, αφού γνωρίζουν τον περίφημο καφέ Κομοτηνής. «Αγαπημένη λιχουδιά για τους Τούρκους επισκέπτες είναι και ο κουραμπιές Καβάλας», εξηγεί η κ. Κουλούρη. Το γλυκό έδεσμα της Νέας Καρβάλης είναι δημοφιλές στους ουρανίσκους των γειτόνων και η ίδια έχει φροντίσει να το διαφημίζει με επιγραφή στη βιτρίνα του νεότευκτου καταστήματος της. Δημοφιλές είναι επίσης το ούζο, που είναι γευστικά κοντά στην τουρκική ρακή.
tourkika-magazia (3)
Τα σουβενίρ φυσικά είναι αντικείμενα υψηλής ζήτησης, που λόγω της πελατείας έχουν προσαρμοστεί. Πετσετάκια, μαγνητάκια και άλλα μικρά αντικείμενα φέρουν την επιγραφή «Selanik» προκειμένου να προσελκύσουν του Τούρκους.
Τσάι… ανατολίτικο
tourkika-magazia (6)Όπως είναι λογικό, πολλοί τουρίστες μετά την επίσκεψη στο μουσείο του Κεμάλ, προτιμούν να πιουν έναν καφέ ή κατά τα έθιμα τους ένα παραδοσιακό τσάι. Η Αγλαΐα Γεωργάκη που διατηρεί καφενείο ακριβώς απέναντι από την οικία Ατατούρκ για περισσότερο από 20 χρόνια, αποφάσισε πέρυσι να αλλάξει τον κατάλογο της, με έναν μαυροπίνακα που αναφέρει τη προσφέρει το κατάστημα, ενώ … εντρύφησε στο τουρκικό «ντεμλί τσάι» που είναι το αγαπημένο αφέψημα στη γειτονική χώρα.
tourkika-magazia (4)Ο τρόπος παρασκευής, τα ειδικά «αχλαδωτά» ποτήρια και οι κύβοι ζάχαρης αποτελούν πλέον το νέο τρόπο σερβιρίσματος για την κ. Γεωργάκη. Το μενού συνοδεύεται και με ελληνικό ή τούρκικο καφέ, αλλά και με άλλα συνοδευτικά που αποδίδονται στα τουρκικά για διευκόλυνση των τουρκικών. Την «τεχνογνωσία» στην κ. Γεωργάκη προσέφερε η ιδιοκτήτρια του γειτονικού καταστήματος με είδη σουβενίρ που κατάγεται από την Τουρκία.
tourkika-magazia (7)
Η Γελντά αφού παντρεύτηκε Έλληνα ήρθε στη Θεσσαλονίκη και άνοιξε κατάστημα πριν από πέντε χρόνια. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο το μαγαζί βρίσκεται στην Αποστόλου Παύλου, φέροντας το όνομα τη πόλης που γεννήθηκε η Γελντά, τη Σμύρνη.
tourkika-magazia (5)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.