, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Οδοιπορικό του NBC News για τους μετανάστες στην Ελλάδα: Είναι απελπισμένοι για να φύγουν (φωτο)

Ενα οδοιπορικό στις διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα, κάνει το αμερικανικό NBC News.
To αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι όσοι φτάνουν στην «ανάπηρη από την κρίση» χώρα μας, στη συνέχεια ψάχνουν απελπισμένα έναν τρόπο για να φύγουν από αυτήν.

«Την ώρα που ο ήλιος ανατέλλει πάνω από τη Μεσόγειο μία λαστιχένια λέμβος που μεταφέρει πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία προσεγγίζει την Τετάρτη το ελληνικό νησί της Κω» αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος περιγράφοντας μία από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που δημοσιεύει, και σχολιάζοντας πως ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη αγγίζει μόνο για το 2014 το θλιβερό ρεκόρ των 3.200 ψυχών.
«Η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες διαδρομές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για δεκάδες χιλιάδες μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αριθμός των μεταναστών που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων και εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα διά θαλάσσης αγγίζει τις 10.445 μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2015, συγκρινόμενος με τον αριθμό 2.863 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η αύξηση της εισροής (των παράτυπων μεταναστών) δοκιμάζει τα κοινωνικά και οικονομικά όρια αντοχής μιας χώρας που έχει ήδη τραυματιστεί βαριά από την οικονομική κρίση» σχολιάζει το NBC News.
Σύροι πρόσφυγες φτάνουν στην Κω
Στη συνέχεια, το αμερικανικό δίκτυο μεταφέρεται με τον φωτογραφικό του φακό από την Κω στην Πάτρα, εκεί όπου «οι μετανάστες στο ελληνικό λιμάνι κάνουν απέλπιδες προσπάθειες για να επιβιβαστούν στα πλοία με προορισμό την Ιταλία, σκαρφαλώνοντας φράχτες ή αιωρούμενοι στις κάτω πλευρές των φορτηγών».
Το αμερικανικό δίκτυο σχολιάζει πως μετά το σοκ του πολύνεκρου ναυαγίου με τους 900 περίπου μετανάστες που πνίγηκαν τον προηγούμενο μήνα ανοιχτά της Λιβύης, «οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για τις θαλάσσιες περιπολίες, αλλά η διαφωνία καλά κρατεί σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουν για αυτούς που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».
4 Μαΐου 2015. Ενας αξιωματικός φωνάζει σε Αφγανούς μετανάστες που πήδηξαν πάνω από φράχτη στον τερματικό σταθμό του Λιμανιού της Πάτρας. Για πολλούς μετανάστες το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη δεν τελειώνει στην Ελλάδα. Περίπου 100 Αφγανοί, Ιρανοί και Σουδανοί μετανάστες ζουν σε δύο εγκαταλειμμένες βιοτεχνίες και εργοστάσια απέναντι ακριβώς από το λιμάνι. Τρέφονται με αποφάγια και δεν έχουν ηλεκτρικό
4 Μαΐου 2015. Ενας άνδρας βλέπει το πλοίο να φεύγει από την Πάτρα. Η εισροή των μεταναστών δοκιμάζει τα κοινωνικά και οικονομικά όρια μιας χώρας που είναι ήδη ανήμπορη από την οικονομική κρίση. Η ελληνική αντίδραση στους ξένους που κατακλύζουν τα αστικά κέντρα, σχηματίζοντας ουρές στις διανομές των συσσιτίων και τα καταφύγια των αστέγων που είναι ήδη υπερπλήρη από νεόπτωχους Ελληνες, είναι εχθρική.
4 Μαΐου 2015. Ενας Αφγανός μετανάστης βγάζει το κεφάλι του έξω από έναν ξύλινο φράχτη ενός παλιού εργοστασίου την ώρα που ετοιμάζεται να βρει έναν τρόπο να τρυπώσει σε ένα από τα πλοία που φέγυουν από την Πάτρα για την Ιταλία.
Ο 26χρονος Αζάμ από το Νότιο Σουδάν στέκεται στις σιδηροδρομικές γραμμές λίγο μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να φύγει για την Ιταλία στις 28 Απριλίου.
28 Απριλίου 2015. Ενας Αφρικανός μετανάστης στην Πάτρα προσπαθεί να τρυπώσει κάτω από ένα φορτηγό το οποίο πραγματοποίησε μια σύντομη στάση περιμένοντας να ανάψει πράσινο. Οι μετανάστες προσπαθούν να μπουν λαθραία στα πλοία με προορισμό την Ιταλία κρυμμένοι κάτω από τα φορτηγά. Οι περισσότερες προσπάθειες αποτυγχάνουν
28 Απριλίου 2015. Αφγανός μετανάστης προσπαθεί να στείλει μηνύματα σε φίλους μέσα από ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο όπου έχει βρει καταφύγιο μαζί με άλλους συμπατριώτες του. Κάποιοι από αυτούς έχουν μόλις φτάσει εκεί περνώντας με τα πόδια στην Ελλάδα από την Τουρκία, ενώ άλλοι έχουν ξεμείνει στην Πάτρα εδώ και δύο χρόνια.
4 Μαΐου 2015. Σουδανοί μετανάστες μαγειρεύουν σε αυτοσχέδια εστία μέσα στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο όπου ζουν.
4 Μαΐου 2015. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύτιμο και δεν υπάρχει παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία στα μέρη όπου έχουν βρει καταφύγιο οι μετανάστες. Εδώ Σουδανοί φορτίζουν τα κινητά τους
28 Απριλίου 2015. Αφρικανός μετανάστης πηδά πάνω από φράχτη για να προλάβει το πλοίο
iefimerida.gr

#Tags: Πάτρα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.