, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το αποκαλυπτικό έγγραφο του ΔΝΤ και η καθοριστική ημερομηνία για την Ελλάδα

Όλα κρίνονται στις 5 Ιουνίου. Αυτή είναι η καθοριστική ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις οφειλές προς το ΔΝΤ.
Αυτό το συμπέρασμα- προειδοποίηση, επισημαίνεται σε αυστηρά εμπιστευτικό, εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου, με ημερομηνία 14 Μαΐου, το οποίο αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι βεβαίως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως καθιστά ξεκάθαρο το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα λάβει δραματική τροπή αν δεν επέλθει άμεσα συμφωνία που θα εξασφαλίσει στη χώρα την αναγκαία ρευστότητα για να καταβάλλει τη δόση ύψους 1,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ και η αποπληρωμή τους ξεκινάει στις 5 Ιουνίου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ΦΠΑ, τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και την απλοποίηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και πτώχευσης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Επίσης στο έγγραφο ως τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων παρουσιάζονται «το συνταξιοδοτικό και η επαναπρόσληψη των δημόσιων υπαλλήλων». Ακόμη καταγράφονται οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών θεσμών Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Στο έγγραφο, αναφέρει ο Πολ Μέισον, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να αναζητούν μια «επιφανειακή» λύση (μπαλώματα), ενώ το ΔΝΤ αντιτίθεται στο «γρήγορο και βρωμικό» αποτέλεσμα, όπως το αποκαλεί.
«Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας» τους χρέους, αναφέρεται. Ο Πολ Μέισον σημειώνει πως αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Όσο περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αδυνατώντας να αποπληρώσει το χρέος της. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την Κομισιόν δεν μπορεί να υπογράφει για ένα σχέδιο λιτότητας που θα φέρει τη χρεοκοπία».
Όπως γράφει ο Πολ Μέισον, τα στενά χρονικά περιθώρια και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων δανειστών αναδεικνύουν τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας στη Ρίγα ως την τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και να πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ τον Ιούνιο.
tanea.gr | eurokinissi.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.