, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έργα και ημέρες της ΔΟΥ Μουδανιών!

forologikes-thema
Γράφει ο Karfitsas
Εκδικάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ύστερα από πέντε συνεδριάσεις η υπόθεση της ΔΥΟ Μουδανιών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ένας βιοτέχνης- ιδιώτης – ο Τ.Π.- εισέπραξε παράνομα από το κράτος με τη συνεργασία υπαλλήλων της ΔΥΟ (εφόρου, επόπτη, προϊσταμένου και ελεγκτή) 523 εκατομμύρια δραχμές ή 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τον Ιούνιο 1998 έως και τον Αύγουστο 2000.
Ο ιδιώτης σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν ηθικός αυτουργός των υπαλλήλων που κατηγορήθηκαν για απιστία προς την υπηρεσία για μεγάλο χρηματικό ποσό. Όπως είπε “οι υπάλληλοι έπαιρναν το 30% από τις επιστροφές που δήθεν γίνονταν σε Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Κύπρο”. Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο “το Δεκέμβριο του 2000 ενώ εκκρεμούσε ποσό επιστροφής 94 εκατομμυρίων δραχμών ο επόπτης απαίτησε αντί του 30% το 50% του ποσού και ύστερα από πολλές συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Λόγω της διαφωνίας η υπόθεση κατέληξε στο ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε έρευνες το 2003 και σύμφωνα με 21 εκθέσεις ελέγχου που έγιναν διαπίστωσε ότι δεν έγιναν εξαγωγές προϊόντων και παράνομα δόθηκαν τα χρήματα”.
Το ΣΔΟΕ υπέβαλε μηνύσεις εναντίον του ιδιώτη για παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, φοροδιαφυγή, έκδοση εικονικών τιμολογίων και μη επιστροφή ΦΠΑ. Παράλληλα σχηματίστηκε δικογραφία και για απάτη των υπαλλήλων της ΔΥΟ Μουδανιών ότι κατά την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ τους εξαπατούσε.
Για τις μηνύσεις για την ίδια πράξη και το ίδιο ποσό ο Τ.Π. καταδικάστηκε σε 70 χρόνια φυλάκισης. Καταδικάστηκε επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι εξαπάτησε τους υπαλλήλους, δηλαδή αυτούς που ήταν συγκατηγορούμενοί του.
Η οικονομική επιθεωρήτρια που έκανε τους ελέγχους για τυχόν ευθύνες των υπαλλήλων με την πορισματική της έκθεση έκρινε ότι δεν έχουν ευθύνες οι υπάλληλοι και πως εφάρμοσαν το νόμο στο ακέραιο. Ωστόσο, ο ιδιώτης το 2009 και τον Μάιο του 2010 κατήγγειλε με αναφορές στον Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Δημόπουλο τους υπαλλήλους. Ο Εισαγγελέας έδωσε παραγγελία σε άλλη οικονομική επιθεωρήτρια η οποία με νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι η ευθύνη των υπαλλήλων της ΔΥΟ Μουδανιών ήταν προφανέστατη.
Πόρισμα… φωτιά
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεσή της του 2013 “τα δικαιολογητικά ήταν ελλιπέστατα, δεν υπήρχαν τιμολόγια αγοράς για επτά εκατομμύρια ευρώ βάσει των οποίων υποτίθεται κατέβαλε ΦΠΑ και απαιτούσε λόγω εξαγωγών”. Έτσι λοιπόν, με την αναφορά του ιδιώτη, την παρέμβαση του Εισαγγελέα Δημόπουλου και την οικονομική επιθεωρήτρια παραπέμφθηκαν στο Γ’ τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης απολογούμενος ο ιδιώτης ισχυρίστηκε ότι εκβιαστικά ελάμβαναν το ποσό αυτό και ότι όλοι οι υπάλληλοι γνώριζαν ότι υπήρχε παρανομία. Επίσης είπε πως κατά την πληρωμή ο ίδιος λάμβανε επιταγές, ενώ σε αυτούς έδινε χρήματα τα οποία τους τα επέστρεφε στα σκαλιά της υπηρεσίας. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι είχε καταγγείλει το περιστατικό σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ κατά το διάστημα των ερευνών όμως κανένας δεν ήθελε να στραφεί εναντίον των υπαλλήλων της ΔΟΥ Μουδανιών. Όπως δε, συμπλήρωσε απολογούμενος “υπήρξε απόλυτη συγκάλυψη των υπευθύνων, τιμωρήθηκε για την προσπάθειά του να αποκαλύψει με την προβολή μηνύσεων για το ίδιο ποσό, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με τις παραπάνω ποινές.
Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι για το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ που μαζί με τους υπαλλήλους εισέπραξε του έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους εβδομήντα εκατομμυρίων ευρώ και έχει καταδικαστεί για χρέη προς το δημόσιο.
Οι υπάλληλοι της ΔΟΥ καταδικάστηκαν σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση έκαστος με αναστολή και καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.