, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ο «εκλεκτός» Άνθιμου για τη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

anthimos-iereis-thema-kΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Στη Μονή Πετράκη θα παραβρεθούν την ερχόμενη Τρίτη οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Το κυριότερο θέμα της συνεδρίασης δεν είναι άλλο από την πλήρωση των κενών μητροπολιτικών θρόνων της Κεφαλληνίας, αλλά και της Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
Η γειτονική στη Θεσσαλονίκη μητρόπολη «χήρευσε» πριν από ενάμισι μήνα περίπου όταν ο μακαριστός μητροπολίτης Προκόπιος έφυγε από τη ζωή. Τοποτηρητής της μητρόπολης τοποθετήθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, που θα παραχωρήσει τη θέση στον επόμενο μητροπολίτη.

stefanos-tolios
O π. Στέφανος Τόλιος εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Άνθιμο σε εκδήλωση

Εκτός από την εποπτεία της μητρόπολης ο Θεσσαλονίκης προωθεί και την υποψηφιότητα ενός αρχιμανδρίτη από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης για να αναλάβει αυτός τη θέση σε Νέα Κρήνη και Καλαμαριά. Ο λόγος φυσικά για τον αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Τόλιο, ο οποίος διατελεί από το 2011 πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης μετά την ανάληψη καθηκόντων μητροπολίτη από τον προκάτοχο του Ιωάννη στη μητρόπολη Λαγκαδά.
Ο μητροπολίτης Άνθιμος, με επιστολή του προς του μητροπολίτες εκλέκτορες της Ιεράς Συνόδου προτείνει την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Στέφανου Τόλιου. Στην επιστολή μάλιστα επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Όπως και Υμείς, Σεβασμιώτατε, ούτως και η ταπεινότης μου θεωρώ ότι έχω χρέος και δικαίωμα να απευθυνθώ εσπευσμένως προς την Υμετέραν Σεβασμιότητα και να παρακαλέσω θερμώς, όπως τιμήσητε δια της τιμίας Ψήφου Σας και δια την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τον υποψήφιο Αρχιμ. Στέφανο Τόλιο, Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης». Στην επιστολή του ο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει πως ο αρχιμανδρίτης διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας μητρόπολης με υψηλό πνευματικό επίπεδο ποιμνίου όπως είναι αυτή της Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
Ο αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Τόλιος υπηρετεί την Ελλαδική Εκκλησία επί 31 συναπτά έτη. Είναι γεννημένος το 1960, ηλικίας δηλαδή 55 ετών. Έχει αποφοιτήσει από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ έχει διατελέσει και εφημέριος του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας.
Ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα του βέβαια ήταν η σταδιακή «ψηφιοποίηση» της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, όπου οι πιστοί εδώ και λίγα χρόνια έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους ιερείς επί διοικητικών θεμάτων της μητρόπολης μέσω Skype, ακόμα και για να κανονίσουν τις λεπτομέρειες της γαμήλιας τελετής τους σε ναό που υπάγεται στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο διαδικτυακός τόπος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης αποτελεί ακόμα με την επίβλεψη του ιδίου ένας από τους πιο ενημερωμένους της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου η Θεία Λειτουργία και τα Κυριακάτικα κηρύγματα του μητροπολίτη Άνθιμου «ανεβαίνουν» στο youtube άμεσα, ενώ παρέχεται πληθώρα πληροφοριών για τους ναούς της μητρόπολης, ιστορικά στοιχεία για τοπικούς αγίους και όλες οι πληροφορίες που μπορούν να αναζητήσουν οι πιστοί.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.