, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα "45αρια" και τα 456 έργα των αδελφών Ψωμιάδη

αφοι ψωμιάδη
Εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προτείνει για τους… αδελφούς Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, για τα λεγόμενα «45άρια», έργα της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης που κατατμήθηκαν  – όπως αναφέρεται –  προκειμένου να ανατεθούν απευθείας με πρόχειρους διαγωνισμούς.Eισηγείται να δικαστούν ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου ακόμη… έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας πρώην αντινομάρχης,  ένας πρώην διευθυντής της νομαρχίας. 
Η υπόθεση αφορά από το 2005 έως 2010, περιλαμβάνει 456 έργα, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε  – σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα  – υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε δεκάδες συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-2009 από τη συγκεκριμένη νομαρχία με εργαζόμενους, που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Οι παράνομες  προσλήψεις ζημίωσαν το δημόσιο με 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια δικαστική πηγή.
Ο αντεισαγγελέας εισηγείται να δικαστούν τα εμπλεκόμενα οκτώ πρόσωπα, κατά περίπτωση, για τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, και της ψευδούς βεβαίωσης.
Για τα «45άρια», ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης κι ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης, απολογήθηκαν πέρσι τον Ιούλιο σε ειδική ανακρίτρια η οποία  με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, τους άφησε ελεύθερους υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης, ύψους 20.000 ευρώ, ο καθένας.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης  αρνήθηκε την κατηγορία περί κατατμήσεων έργων, υποστηρίζοντας ότι καμία ζημιά δεν προκλήθηκε για το Δημόσιο. Για το θέμα των συμβάσεων έργου φέρεται να είπε ότι πρόκειται για μία συνηθισμένη πρακτική, την οποία ακολουθούσαν… όλες τις νομαρχίες της Ελλάδας. Προσκόμισε -μάλιστα- σχετική νομολογία, την οποία αποδεχόταν το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το επόμενο διάστημα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που θα εκδώσει, θα αποφασίσει για την παραπομπή ή μη όλων των παραπάνω σε δίκη.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.