, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Aπεβίωσε» το Grexit

Του Βασίλη Μάστορα mastoras1
Τελικώς αποδείχθηκε ότι η τρομολαγνία για το Grexit του ποδοσφαίρου δεν έπιασε τόπο. Άλλωστε η ιστορία κινδύνευε να γίνει όπως αυτή με τον βοσκό και το λύκο. Που φώναζε ο βοσκός, χωρίς λόγο, συχνά πυκνά ότι το κοπάδι του δέχεται επίθεση και τελικά όταν υπήρχε πραγματική απειλή κανένας δεν τον πίστεψε. Κοντά δύο δεκαετίες ο «μπαμπούλας» της FIFA και της UEFA, εμφανίζονταν από την Ε Π.Ο. όταν η Πολιτεία έβαζε θέμα για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Το αποτέλεσμα; Μπροστά στον φόβο να πληρώσει ακριβό τίμημα το εγχώριο ποδόσφαιρο, η πολιτική ηγεσία μονίμως έκανε πίσω.
Ο κ. Κοντονής, προφανώς καλύτερα διαβασμένος από τους προκατόχους του, περισσότερο αποφασιστικός και, κυρίως, με όπλο την έρευνα της ποινικής δικαιοσύνης για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, χειρίστηκε έξυπνα το θέμα. Συνέταξε ένα νομοσχέδιο και με άρθρα που έθιγαν το αυτοδιοίκητο, κάθισε στο τραπέζι των συζητήσεων με τις διεθνείς Ομοσπονδίες, στρογγύλεψε κάποιες γωνίες που δημιουργούσαν πρόβλημα και τελικώς πέρασε το νόμο με τα βασικά του άρθρα. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης συνέχιζαν οι διαρροές με θέμα το κίνδυνο που διατρέχει το εγχώριο ποδόσφαιρο να αποβληθεί από την FIFA και την UEFA.
Για να λέμε όλη την αλήθεια η τρομολαγνία συντηρήθηκε και από τους πολιτικούς οι οποίοι κινδυνολόγησαν κατά τη συνεδρίαση της Βουλής πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι στην τελική εκδοχή του νόμου φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις που προηγουμένως έγιναν από την FIFA και την UEFA», αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή που εστάλη από τους διεθνείς φορείς στον κ. Κοντονή.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει ποιοί πραγματικά ήθελαν το “Grexit” του ποδοσφαίρου. Σίγουρα ήθελαν την πολιτεία απλό θεατή, όλοι όσοι διώκονται από τους εισαγγελείς που ασχολούνται με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, αλλά και όλοι όσοι υποστηρίζουν το σύστημα του ποδοσφαίρου.
Ορθώς ο κ. Κοντονής μετά την απαντητική επιστολή της FIFA και της UEFA σε δήλωση του επισημαίνει ότι «…αποδείχθηκε πλέον ότι ο «μπαμπούλας» που εδώ και χρόνια χρησιμοποιήθηκε για να μη γίνουν αυτά που σύσσωμος ο υγιώς σκεπτόμενος αθλητικός κόσμος ξέρει ότι πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, δεν υπάρχει. Εκεί που έδειχναν ότι υπάρχει «μπαμπούλας» βρήκαμε μόνο κοινή βούληση να πάμε μπροστά. Αυτοί που τον επινόησαν έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν». Και το τελευταίο είναι μήνυμα προς το σύστημα της διαφθοράς το οποίο αλώνιζε τόσα χρόνια. Τι απομένει; Ολες οι υποθέσεις να τελεσιδικήσουν στην ποινική δικαιοσύνη, γιατί η αθλητική περί άλλων, προς το παρόν, τυρβάζει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.