, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"H κυβέρνηση να ενδιαφερθεί και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα"

Του  Μιχάλη Ζορπίδη*zorpidis_03
Με μεγάλη έκπληξη, που σιγά σιγά εξελίσσεται σε αγανάκτηση και οργή, οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης παρακολουθούν τους υπουργούς της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και να αναφέρονται συνεχώς στο ότι «η καταβολή μισθών και συντάξεων είναι εγγυημένη».
Προφανώς εννοούν την καταβολή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και των συντάξεων στους συνταξιούχους από τα ταμεία του δημοσίου. Καμία αναφορά δε γίνεται στους μισθούς των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, λες και όσοι εργάζονται και πληρώνονται εκτός του δημοσίου δεν έχουν σπίτια, οικογένειες και υποχρεώσεις. Αντίθετα, η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την καταβολή μισθών στο δημόσιο και συντάξεων έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες, δηλαδή προς τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν το δημόσιο ή παρέχουν υπηρεσίες σε αυτό και που με τη σειρά τους αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους.
Τα ίδια πάνω κάτω έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα έξι τελευταία χρόνια, που βιώνουμε την κρίση και την ύφεση. Βασική τους έννοια ήταν η κατά το δυνατόν συντήρηση του δημοσίου τομέα, όσο κι αν αποδεδειγμένα είναι αντιπαραγωγικός. Πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια ακούσαμε ότι θα κλείσουν οι οργανισμοί και οι φορείς του Δημοσίου, που δεν έχουν έργο να επιτελέσουν, παρά μόνο υπαλλήλους. Είδαμε, μάλιστα, να δημοσιεύονται λίστες με εκατοντάδες τέτοιους φορείς. Τίποτα δεν έγινε. Διότι αν από την αρχή είχε μπει «μαχαίρι», ίσως σήμερα τα πράγματα να ήταν καλύτερα για τη χώρα και την κοινωνία. Διότι τώρα, με 1,5 εκατ. ανέργους και την ύφεση να επιστρέφει η κατάσταση δυσκολεύει μέρα τη μέρα. Αλλά για τους πολιτικούς της χώρας μας ο δημόσιος τομέας είναι σαν το Ιερό Δισκοπότηρο, που δεν επιτρέπεται να το αγγίξει κανείς. Πρωτίστως, όμως, για τους πολιτικούς μας οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο κομματικός τους στρατός. Ούτε στα χρόνια της κρίσης δεν άλλαξε αυτό. Και όποιες δειλές κινήσεις έγιναν από τους προηγούμενους, καταργήθηκαν από τους σημερινούς. Φαύλος κύκλος…
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει καλέσει την κυβέρνηση να αντιληφθεί το πρόβλημα και να λειτουργήσει με πνεύμα ισονομίας, ισοτιμίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να ενδιαφερθεί για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, όσο ενδιαφέρεται για τους δημοσίους υπαλλήλους και να προγραμματίσει την έγκαιρη εξόφληση των ιδιωτών, που έχουν να εισπράττουν από το δημόσιο συνολικά πάνω από 4 – 4,5 δισ. ευρώ, ώστε και οι επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Επιτέλους, ας το καταλάβουν όλοι! Ελλάδα δεν είναι μόνο ο δημόσιος τομέας. Είναι πρωτίστως ο ιδιωτικός τομέας, που παράγει κοινωνικό πλούτο και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.
*Ο κ. Ζορπίδης είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.