, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η κρίση στην Ελλάδα «τρέφει» την κυβέρνηση

kaili
Έμεινε για περίπου δυο χρόνια εκτός πολιτικής σκηνής, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις εκλογές του 2012 αποφάσισε να κρατήσει την έδρα του στην Α’ Θεσσαλονίκης. Για μεγάλο διάστημα η ίδια “φιγούραρε” στους τίτλους εφημερίδων άλλοτε ως… μετεγγραφή στη ΝΔ και πότε ως υποψήφια δήμαρχος ή υποψήφια Περιφερειάρχης. Επαναδραστηριοποιήθηκε πολιτικά με τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο της “Ελιάς”, με το οποίο εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, αφήνοντας πίσω αρκετά… φαβορί. Ένα χρόνο μετά τις ευρωκάλπες η Εύα Καϊλή μιλά στην Karfitsa και κάνει τον δικό της απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε. Αποκαλύπτει όλα όσα συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα “πηγαδάκια” των Βρυξελλών και κάνει σαφές πως στο τέλος θα υπάρξει διαπραγμάτευση αλλά με… σκληρό τίμημα. Η Θεσσαλονικιά πολιτικός αναφέρεται επίσης στις σχέσεις της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίες υπήρξαν “παγωμένες” για μεγάλο διάστημα και μιλά για το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και το διακύβευμά του!

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Ένα χρόνο μετά την εκλογή σας στο ευρωκοινοβούλιο τι απολογισμό κάνατε; Τι προσπαθήσατε και δεν το καταφέρατε και ποιες οι άμεσες προτεραιότητές σας;
Ήταν μια πολύ παραγωγική περίοδος και με σπουδαίο αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις ο πρώτος χρόνος στις Βρυξέλλες. Είναι σημαντικό να βρίσκεται κάποιος εκεί την εποχή που η Ευρώπη αλλάζει και επομένως διευρύνονται και βαθαίνουν οι ευκαιρίες της χώρας μας μέσω αυτών των αλλαγών. Σε μία περίοδο δημοσιονομικής εμβάθυνσης λοιπόν, μου ανέθεσαν την συγγραφή της Ετήσιας Έκθεσης Φορολογικής πολιτικής της Ένωσης και εκτός των άλλων, καταφέραμε να περάσουμε για πρώτη φορά διάταξη πρόβλεψης προστασίας, από έναν δυσβάστακτο ΕΝΦΙΑ, που επιβαρύνει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρώτη κατοικία. Επιπλέον μέχρι στιγμής, είμαι η κύρια εισηγήτρια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις εκθέσεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που είναι μεγάλης βαρύτητας θέμα για την Ελλάδα, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ. Αλλά και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, με τη συνεργασία Ελλήνων, Κυπρίων και ξένων Ευρωβουλευτών βγάλαμε το καταδικαστικό ψήφισμα για τη Τουρκία και τη πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ορίσαμε τα αποδεκτά περιθώρια δράσης της κυβέρνησης Γκρούεφσκι στα Σκόπια για να μπορεί να υπάρχει Ευρωπαϊκή προοπτική και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.  Μπροστά μας οι προκλήσεις είναι μεγάλες και η ευθύνη μας ακόμα πιο βαριά δεδομένης της αβεβαιότητας και ασάφειας που υπάρχει σε πολλά επίπεδα Ευρωπαϊκής πολιτικής με την παρούσα κυβέρνηση.
Ευρωβουλή ή Ελληνική Βουλή; Τα ζήσατε και τα δυο. Ποιο προτιμάτε;
Για έναν υπεύθυνο πολιτικό το κριτήριο είναι που μπορεί να είναι πιο χρήσιμος. Δεν είναι ζήτημα προτίμησης αλλά απλής λογικής, να καταλάβει κάποιος ότι πλέον πολλές ευκαιρίες, μέσα, οι στρατηγικές κατευθύνσεις και οι ζωτικές χρηματοδοτήσεις προέρχονται από τις Βρυξέλλες. Ο ρόλος μου στο Ευρωκοινοβούλιο στην συγκεκριμένη συγκυρία, μου δίνει τις ευκαιρίες να είμαι χρήσιμη σε διαφορετικό επίπεδο. Επίσης τα μέσα και οι δυνατότητες πολιτικής που σου δίνουν οι Βρυξέλλες είναι κατά πολύ πιο μεγάλες και ευέλικτες από ότι η Ελλάδα και αυτό είναι κρίσιμο για έναν νέο πολιτικό που θέλει να δουλέψει και να φέρει σημαντικό αποτέλεσμα. Εξαρτάται πάντα και από την δυναμική και κινητικότητα που αναπτύσσει κανείς φυσικά.
Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το κλίμα στο… κέντρο λήψης αποφάσεων για την Ελλάδα; Θα μας αποπέμψουν από τη ζώνη του ευρώ; Πιστεύετε πως θα επιτευχθεί συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή; Τι σας λένε οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί σας στους… διαδρόμους και τα «πηγαδάκια» του Ευρωκοινοβουλίου;
Η «δημιουργική ασάφεια» δεν είναι στην κουλτούρα των Ευρωπαίων πολιτικών που είναι μαθημένοι στα ξεκάθαρα λόγια και στην τήρηση κανόνων. Οι τελευταίοι μήνες, αν μη τι άλλο, αυξάνουν το στρες και περιορίζουν τις δυνατότητες για μια καλή λύση. Αν έχεις απέναντί σου κάποιον που δεν ενδιαφέρεται να λύσει ένα πρόβλημα αλλά να μπλοφάρει για να μη χάσει την κομματική πελατεία του ή να διακινδυνέψει τη σχέση του με τη συνιστώσα του, τότε θα τον παρακολουθήσει σε ένα παιχνίδι μπλόφας. Βοηθάει αυτό για την επίτευξη λύσης; Η εξαφάνιση των αποθεματικών των ταμείων μας και η προοπτική ενός τρίτου μνημονίου που θα έχει υποχρεώσεις και βαριά μέτρα, αλλά καθόλου χρήματα, αποδεικνύει πως δεν βοηθάει καθόλου. Τώρα η Ελλάδα θα ήταν σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα αλλά ο παραλογισμός και λαϊκισμός των προεκλογικών εξαγγελιών οδηγούν σε παράταση της ύφεσης, της αγωνίας και της φτώχιας. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι, που, όπως φαίνεται, έχουν μεγαλύτερη αγωνία να τελειώσουν με το πρόβλημα της Ελλάδας περισσότερο από την κυβέρνησή μας, ίσως γιατί η κρίση «τρέφει» τη κυβέρνηση, ενώ για την Ευρώπη το να μην υπάρξει λύση που θα κρατάει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης θα ήταν μια μεγάλη πολιτική ήττα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια συμφωνία. Μία δύσκολη και ακριβή συμφωνία. Για την ώρα ας κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, και μετά θα αξιολογήσουμε πως φτάσαμε και γιατί φτάσαμε σε τρίτο μνημόνιο.
Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ρόλος του κ. Βενιζέλου; Οι σχέσεις σας έχουν αποκατασταθεί;
Όπως και κάθε πολιτικός έχει και εκείνος κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να ορίσει ο ίδιος τον ρόλο του. Επιπλέον ο πολιτικός χρόνος είναι τόσο πυκνός και οι υποχρεώσεις μας σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι τόσο πολλές και πολύπλοκες που δεν αφήνουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές. Όσο για τις  πολιτικές μου αποφάσεις ή σχέσεις, αυτές δεν καθορίζονται σε προσωπικό επίπεδο ή με όρους παρελθόντος.
Τι θα στηρίξει η Εύα Καϊλή; Φώφη Γεννηματά, Ανδρέα Λοβέρδο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ή Θανάση Χειμωνά για επόμενο αρχηγό του κόμματος; Πως θα σας φαινόταν η ιδέα για συλλογική ηγεσία;
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το κρισιμότερο αυτή τη στιγμή είναι η παράταξη να υπάρχει πολιτικά. Εργάζομαι πολύ σκληρά προς τη διαμόρφωση μιας πολιτικής πλατφόρμας για το Μέλλον της πατρίδας μας και τον ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό ο προοδευτικός χώρος του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας. Τι αξία έχει να υπάρχει ένας αρχηγός χωρίς πολιτική πλατφόρμα συναφή με τις πραγματικότητες και τις ανάγκες που έχουμε μπροστά μας; Ο χώρος των προοδευτικών πολιτών, των ανθρώπων της δουλειάς και των νέων της καινοτομίας ενδιαφέρεται για το περιβάλλον στο οποίο θα αναπτύξει τις δυνάμεις του και τα ταλέντα του. Ας δώσουμε ουσία στα πρόσωπα. Όχι να προσωποποιούμε την ουσία. Χρειάζεται φορέας μετεξέλιξης και αθροίσματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς σε μια Στρατηγική για τον χώρο και όχι προσωπικές στρατηγικές και καταγραφές σε μια τόσο κρίσιμη εθνικά περίοδο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.