, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Με αριστερή κυβέρνηση έχουμε… καρτέλ γάλακτος»!

foto
Έρευνα της Έλενας Καραβασίλη
«Η χώρα μας χρειάζεται περίπου 600.000 τόνους φρέσκου γάλακτος για τις ανάγκες του πληθυσμού. Από αυτό το γάλα, το 60% είναι από δική μας παραγωγή, το υπόλοιπο προέρχεται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία κ.α). Πριν από 9-10 χρόνια περίπου, εκεί που βλέπαμε ότι η χώρα μας είχε επάρκεια στο φρέσκο αγελαδινό γάλα και όλα δείχνανε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με αυτήν και έχοντας στο δυναμικό μας περισσότερες από 8.500 μεγάλες εκμεταλλεύσεις, τότε συναντήθηκαν όλες οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες με προοπτική τον σχηματισμό του καρτέλ όπου και πέτυχαν», σημειώνει ο πρόεδρος νέων αγροτών Θεσσαλονίκης, Στέλιος Βογιατζής.
«Με αριστερή κυβέρνηση έχουμε καρτέλ γάλακτος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βογιατζής. «Η τότε κυβέρνηση έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στα συγκεκριμένα ζητήματα και με την πίεση των παραγωγών και της επιτροπής ανταγωνισμού κατάφερε και έστειλε όλους εκείνους που είχαν σχέση με το καρτέλ, στην δικαιοσύνη όπου και δικάστηκαν. Το κακό όμως είναι ότι το πρόβλημα παραμένει μέχρι σήμερα που έχουμε θεωρητικά αριστερή κυβέρνηση που πριν τις εκλογές μας διαβεβαίωσε ότι θα έκανε την πρώτη ουσιαστική επέμβαση κατά του καρτέλ και ακόμα περιμένουμε. Η λύση στο πρόβλημα υπάρχει μέσα από τις ομάδες παραγωγών και των συμπράξεων».
Νοθεία και… παραπλάνηση
 

vogiatzis«Σήμερα η νοθεία στο αγελαδινό γάλα έχει περιοριστεί από τη δημιουργία του ΕΛΟΓΑΚ και μετά. Η κυκλοφορία στην αγορά γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, με την ονομασία «Φάρμας τάδε» είναι παραπλανητική όταν για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται γάλα προερχόμενο από μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ή ακόμα και  εισαγωγής», σημειώνει ο κ. Βογιατζής. Και συνεχίζει, «η λέξη «φρέσκο» προσδίδει στα τρόφιμα, όχι σε όλα, κάποιες ιδιότητες ή χαρακτηριστικά τα οποία είναι μετρήσιμα ή εκτιμήσιμα π.χ. το φρέσκο ψάρι, ο απλός πολίτης εννοεί το ψάρι πρόσφατης αλίευσης με χαρακτηριστικά διαυγή μάτια, κόκκινα βράγχια, νεκρική ακαμψία κτλ. Αν δώσουμε τη λέξη φρέσκο στο γάλα, τι εννοούμε φρέσκο; Το γάλα πρόσφατης αρμεγής, το γάλα πρόσφατης παστερίωσης. Και τι φρέσκο μπορεί να έχει ένα προϊόν δεκαήμερης διάρκειας ζωής; Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που θα κρίνει ή θα εκτιμήσει ο καταναλωτής; Δεν υπάρχουν τέτοια χαρακτηριστικά άρα και ο επιθετικός προσδιορισμός φρέσκο είναι το λιγότερο άστοχος και παραπλανητικός για τον καταναλωτή», καταλήγει ο ίδιος.

Οι έλεγχοι του «Δημόκριτου» στο γάλα
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί ένα πρόγραμμα ελέγχου ραδιενέργειας των χωρών μελών, βάση συμβατικής υποχρέωσης. Εμείς πραγματοποιούμε ελέγχους καταναλωτικών προϊόντων και περιβαλλοντικών υλικών. Παράγουμε τα αποτελέσματα ενώ για τη διάχυση αυτών στην Ε.Ε. είναι υπεύθυνη η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής ενέργειας», εξηγεί μιλώντας στην Karfitsa η προϊσταμένη στο εργαστήριο ραδιενέργειας του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Δρα Ελένη Φλώρου.
Όπως υπογραμμίζει, «μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ, το γάλα ελέγχεται σε μηνιαία βάση για τεχνητά ραδιονουκλεϊδια. Παίρνουμε ποσότητες από τις μεγαλύτερες εταιρίες που κυκλοφορούν στα σουπερμάρκετ, φτιάχνουμε ένα δείγμα γάλακτος και ελέγχουμε τα δύο τεχνητά ραδιονουκλεϊδια. Το επιτρεπτό όριο στο γάλα είναι τα 350 μπεκερέλ και μέχρι στιγμής οι τιμές που εντοπίζουμε δε ξεπερνούν το 1 μπεκερέλ που αυτές οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και ακίνδυνες».
Ύποπτο και εισαγόμενο γάλα
«Οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν να γίνονται υπέργεια και άρχισαν να γίνονται υπόγεια, στη λογική της ραδιολογικής ασφάλειας λοιπόν, πραγματοποιούνται και οι έλεγχοι. Υπάρχουν αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια και λειτουργούν σε κανονικές συνθήκες, όμως έχουμε πάλι κάποιες επιπτώσεις. Για παράδειγμα η Γαλλία έχει πάνω από 85% της ενέργειάς της από αντιδραστήρες, έχουν εκκλήσεις εκεί, κάτι που πρέπει να ελέγχεται. Η αγορά είναι ελεύθερη, εισάγουμε γάλα από εκεί και από τρίτες χώρες επομένως πρέπει να γνωρίζουμε τα επίπεδα των ρυπαντών, χωρίς να σημαίνει απαραιτήτως ότι περιμένουμε κάποιον κίνδυνο. Έχουμε να εντοπίσουμε μετρήσεις που μπορεί να απαιτούν να πάρουμε κάποια μέτρα, από το ατύχημα του Τσερνομπίλ», καταλήγει η κ. Φλώρου.
Έλεγχοι για διοξίνες
«Μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 90% της έκθεσης του ανθρώπου στις τοξικές αυτές ουσίες οφείλεται στη λήψη τροφής και κυρίως στην κατανάλωση κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών. Λόγω της λιποφιλικότητάς τους οι διοξίνες απορροφούνται κατά 50% περίπου και συσσωρεύονται στο λιπαρό ιστό από όπου αποδεσμεύονται πολύ αργά (ο χρόνος ημιζωής τους στον άνθρωπο έχει υπολογιστεί στα 7,5 χρόνια)», σημειώνει στην Karfitsa o προϊστάμενος του εργαστηρίου φασματομετρίας μάζας και ανάλυσης διοξινών του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Δρ. Λεόντιος Λεοντιάδης.
Αναφερόμενος στις επιδράσεις των διοξινών και παρόμοιων τοξικών ουσιών στην ανθρώπινη υγεία, σημειώνει ότι, «μπορεί να περιλαμβάνουν χλωρακμή, αναπτυξιακή τοξικότητα, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του  νευρικού συστήματος, ανωμαλίες στη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, τοξικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και τοξικότητα του ενδοκρινικού συστήματος». «Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών του Καρκίνου (IARC) και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν χαρακτηρίσει τις διοξίνες  καρκινογόνες για τον άνθρωπο», εξηγεί.
«Το ανώτατο επιτρεπτό όριο ορίζεται στα 2,5 pg TEQ /g λίπους για τις διοξίνες και 5,5 pg TEQ/g λίπους για το άθροισμα διοξινών και PCBs από τον Κανονισμό 1259/2011/ΕΚ. Το ΕΦΑΜΑΔ έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα περίπου 5.000 αναλύσεις τροφίμων και περίπου 200 αναλύσεις σε ανθρώπινο αίμα και μητρικό γάλα. Από τις μετρήσεις, προκύπτει ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη σε περιεκτικότητα σε διοξίνες και PCBs, αλλά είναι χαμηλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», συμπληρώνει.
«Βροχή» τα πρόστιμα 
Μπορεί η αλλαγή της νομοθεσίας και του συστήματος να καθυστερεί τον ΕΦΕΤ από το να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που αφορούν στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις γαλακτοβιομηχανίες για το 2014 και 2015, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν γίνονται έλεγχοι σύμφωνα με τον κτηνίατρο στο τμήμα ελέγχου ζωικής προέλευσης του ΕΦΕΤ, Ορέστη Διαμαντόπουλου που μίλησε στην Karfitsa. «Κάνουμε ελέγχους στις εγκαταστάσεις παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Εστιάζουμε στον έλεγχο της υγιεινής, που έχει να κάνει με την υποδομή των εγκαταστάσεων και με το κατά πόσο τηρείται η διαδικασία στα συστήματα που εφαρμόζουν κατά την παραγωγική διαδικασία».
Ο κ. Διαμαντόπουλος αναφέρει πως, «οι πιο συχνές παραβάσεις που εντοπίζουμε είναι κάποιες αποκλίσεις από τον κανονισμό. Για παράδειγμα το 2013 κάναμε 722 ελέγχους σε σύνολο 780 εγκαταστάσεων, κατά μέσο όρο γίνεται ένας τακτικός έλεγχος τον χρόνο ανά εγκατάσταση.  Τότε είχαμε εντοπίσει 70 παραβάσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου από τις επιχειρήσεις (κάθε επιχείρηση έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει ένα σύστημα αυτοελέγχου. Όπου κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας πρέπει να τεκμηριώνεται με έγγραφα ότι γίνεται σωστά)».
«Εντοπίσαμε 32 παραβάσεις γενικής υγιεινής, δηλαδή να υπάρχει πρόβλημα στις υποδομές ή να μη φοράει γάντια το προσωπικό. Οι 18 είχαν να κάνουν με παραβάσεις στο σύστημα αυτοελέγχου. Επίσης είχαμε περιπτώσεις με μη ασφαλή τρόφιμα. Τέλος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι η “επίθεση κωδικού”. Κάποια εγκατάσταση που δεν είναι εγκεκριμένη και παράγει ένα προϊόν, μπορεί να χρησιμοποιεί έναν κωδικό που δεν ισχύει ή τον χρησιμοποιούσε στο παρελθόν και ανακλήθηκε. Τέτοιου είδους έλεγχοι γίνονται συνήθως μετά από καταγγελία και όπως και να έχει είναι δεδομένο ότι θα εντοπιστεί στην αγορά άμεσα αυτό το προϊόν», τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.
 «Δίνουμε το 2,5% της εθνικής παραγωγής»
 

fotoΑπό την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρίας ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ με έδρα το Διδυμότειχο, Αθανάσιος Παπαζηλάκης λέει ότι, «έχουμε την ιδιαιτερότητα να παράγουμε το 2,5% της εθνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στο δικό μας στάβλο. Η εταιρεία, σε συνεργασία με την εταιρεία σταβλικών εγκαταστάσεων Campus έχοντας στο δυναμικό της 11 κτηνοτρόφους, παράγει καθημερινά 35 τόνους αγελαδινού γάλακτος. Οι ανάγκες μας λοιπόν καλύπτονται κατά 50% από εκεί και κατά 50% από τους κτηνοτρόφους της Θράκης».

Ο κ. Παπαζηλάκης εξηγεί ότι η εταιρία, «συνολικά χρειάζεται περίπου 100 τόνους γάλα ετησίως, εκ των οποίων οι 70 είναι αγελαδινό και 30 αιγοπρόβειο που το παίρνουμε από κτηνοτρόφους της Ξάνθης για φέτα ποπ, βιολογική φέτα, κατσικίσιο τυρί και παραδοσιακά γιαούρτια. Κάνουμε εξαγωγές σε 12 χώρες- κυρίως στην Ιταλία- και βιολογικά προϊόντα στη Σουηδία. Γάλα εισάγουμε μόνο από τη Γερμανία σε μικρές ποσότητες, όταν πρέπει να κάνουμε λευκό τυρί αγελάδας».
«Καταδικαστέες οι ελληνοποιήσεις»
Όσο αφορά στους ελέγχους αναφέρει ότι, «ελεγχόμαστε κάθε χρόνο από τον ΕΛΟΓΑΚ, τον ΕΦΕΤ, από τη διεύθυνση κτηνιατρικής, από τους φορείς και με τους τρόπους που ορίζει ο νόμος. Έχουμε τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική μονάδα παραγωγής γάλακτος στην Ελλάδα. Οπότε για μένα το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων,  είναι καταδικαστέο. Ωστόσο, θεωρώ πως ο ΕΛΟΓΑΚ κάνει καλά τη δουλειά του και αυτό γιατί στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν κτηνοτρόφοι που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις διαδικασίες ελέγχου. Θέλω λοιπόν να πιστεύω πως κάνουν καλά τη δουλειά τους».
Ο κ. Παπαζηλάκης επισημαίνει ότι, «το γάλα που δεν καταναλώνεται από την αγορά, επιστρέφεται και δίνεται για καύση όπως προβλέπεται από το νόμο ή ανακυκλώνεται και δίνεται ως πρώτη ύλη σαν ζωοτροφή σε χοιροστάσια ή σε εκτροφείς μικρών μοσχαριών».  
«Δίνουμε αληθή στοιχεία»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παλτσώκα, υπεύθυνο επικοινωνίας της γαλακτοβιομηχανίας ΝΕΟΓΑΛ που εδρεύει στη Δράμα, «για την παραγωγή φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος χρησιμοποιείται πρώτη ύλη, δηλαδή γάλα που παράγεται από γαλακτοπαραγωγούς στους νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών. Άλλωστε η ΝΕΟΓΑΛ είναι συνεταιριστικοϊδιωτική γαλακτοβιομηχανία που έχει μετόχους κτηνοτρόφους από τους νομούς Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Κάθε χρόνο παίρνουμε 13 με 15 εκ. λίτρα».
Όπως λέει βέβαια ο ίδιος, αυτό ισχύει για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, αφού «για τα υπόλοιπα προϊόντα οι ποσότητες γάλακτος δεν επαρκούν και είναι γνωστό ότι η Ελλάδα κάνει εισαγωγή συμπυκνωμένου γάλακτος από χώρες της ΕΕ».
Όσο για τους ελέγχους, ο κ. Παλτσώκας επισημαίνει ότι η ΝΕΟΓΑΛ διαθέτει χημείο που είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και πραγματοποιεί καθημερινά πολλούς ελέγχους. «Η γαλακτοβιομηχανία μας ελέγχεται επίσης από την κτηνιατρική διεύθυνσης της περιφερειακής ενότητας Δράμας, από το χημείο της Καβάλας και από την έδρα του ΕΦΕΤ στην περιφέρεια που εδρεύει στην Κομοτηνή. Δίνουμε αληθή στοιχεία στο κράτος από το δικό μας χημείο για να μπορεί να είναι ακριβής η διασταύρωση. Ο έλεγχος ξεκινά από τον παραγωγό, συνεχίζεται στην είσοδο της πρώτης ύλης στο εργοστάσιο, στην αρχή της εμφιάλωσης, στο τέλος αυτής, ενώ ελέγχεται με ακρίβεια και η ημερομηνία λήξης».
«Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να γνωρίζει»
fotoΟ διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Ροδόπη με έδρα την Ξάνθη, Παναγιώτης Παπαποστούλου σημειώνει ότι, «η εταιρία μας δεν εισάγει γάλα για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Όποια και αν είναι η ποσότητα που δεν καταναλώνεται, συλλέγεται και καταστρέφεται ή αξιοποιείται για παραγωγή Βιοαερίου (όπως το κάνουμε εμείς). Έλεγχοι πραγματοποιούνται συχνά και περιοδικά από τους αρμόδιους φορείς. Δεν υπάρχουν  έλεγχοι για παράνομες Ελληνοποιήσεις!!! Υπάρχουν εξονυχιστικοί έλεγχοι (ΕΛΟΓΑΚ – ΕΦΕΤ ) για τα ισοζύγιο του γάλακτος που επεξεργάζεται  κάθε βιομηχανία – βιοτεχνία. “Τι γάλα συγκέντρωσε και από πού και τι παραγωγές έκανε”».
Τέλος αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου ετοιμάζεται να επαναφέρει την αναγραφή της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, λέει ότι «Ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την γεωγραφική προέλευση των προϊόντων με τα οποία διατρέφεται».
 
Να σημειώσουμε ότι θέσαμε τα ερωτήματά μας σε όλες τις γαλακτοβιομηχανίες από τις οποίες αναμένουμε απαντήσεις, ενώ επικοινωνήσαμε και με τον ΕΛΟΓΑΚ από όπου που μας παρέπεμψαν στα δημοσιευμένα στοιχεία του φορέα, επικαλούμενοι αυξημένο φόρτο εργασίας.  

#Tags: ΕΦΕΤ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.