, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Ούτε στον πόλεμο ζήσαμε τέτοιες μέρες εμπορίου…"

 
ΕΡΜΟΥ ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
Του Ηλία Μπουρμπούλα / φωτο Σάββας Αυγητίδης
Το karfitsa.gr στο δρόμο όπου το εμπόριο έζησε -στο παρελθόν- στιγμές δόξας και σήμερα βιώνει τις χειρότερες του μέρες. Στην οδό αυτή στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΟΤΕ και φιλοξενείται η Μονή της Αγίας Θεοδώρας (βλ Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
Σε λίγα μέτρα δραστηριοποιούνται 32 καταστήματα με ρούχα, 16 με υφάσματα, 11 καφέ, 10 με υποδήματα, 10 με δερμάτινα είδη, 10 περίπτερα εκ των οποίων τα 2 είναι κλειστά, 6 με είδη οπτικών, 5 με φαγητό, 5 φαρμακεία, 5 καταστήματα καλλυντικών, 2 βιβλιοπωλεία, 2 αρωματοπωλεία, 2 κρεοπωλεία, 3 τράπεζες, 4 με οικιακά είδη και 2 με ιατρικό εξοπλισμό. Όσο για τα κλειστά μαγαζιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της αγοράς, μετρήσαμε 15! Όπως μας είπαν ιδιοκτήτες και υπάλληλοι η κατάσταση είναι θλιβερή…
ΕΡΜΟΥ 6  ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
«Πλέον δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση, ο κόσμος δεν μπαίνει στο κόπο να εισέλθει στο κατάστημα» υπογραμμίζει η ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων Χριστίνα Κοσμίδου και συμπληρώνει ότι «η όλη κατάσταση  ξεκίνησε από την χρονιά όπου φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της  οικονομικής κρίσης το 2009. Επίσης κάθε χρονιά που περνάει, η κατάσταση χειροτερεύει. Μάλιστα το 2015 είναι απογοητευτικό… αυτή την εβδομάδα έχουμε μηδενικές εισπράξεις. Ακόμη τονίζει η κ. Κοσμίδου  ότι «ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει έντονα την αγοραστική κίνηση του κόσμου είναι οι οικονομικές εξελίξεις το οποίο έχει αντίκρισμα στην αγορά είτε θετικό είτε αρνητικό. Συγκρίνοντας το 2014 με το 2015 υπάρχει μια πτώση του 30% στον ήδη μειωμένο τζίρο των τελευταίων ετών. Το κατάστημα αυτό είναι οικογενειακή επιχείρηση και υπάρχει εδώ και 90 χρόνια. Τέτοιες μαύρες μέρες δεν ζήσαμε ούτε την περίοδο του πολέμου. Ακόμη και τότε όπου η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο εμείς είχαμε την δυνατότητα να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και να έχουμε και προσωπικό, ενώ τώρα είμαστε εκτεθειμένοι».
altinoglou«Ο κόσμος μπαίνει για να δει τα ρούχα και για να κάνει την βόλτα του αλλά δεν θα αγοράσει», δηλώνει η ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων Φιλιώ Αλτιντζόγλου  και συμπληρώνει ότι « πλέον ο κόσμος  τους είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους  και δεν αφήνουν εύκολα χρήματα.  Η τουριστική κίνηση μπορεί να είναι αυξημένη αλλά έχω παρατηρήσει ότι όσοι έρχονται στην πόλη μας με τουριστικά γκρουπ δε αφήνουν  χρήματα στην αγορά, όσοι πάλι ταξιδεύουν μεμονωμένα θα κάνουν κάποιες αγορές.  Ο χειμώνας του 2014 ήταν καλός για την αγορά διότι είχε σταθεροποιηθεί κάπως η αγοραστική κίνηση αλλά από την αρχή του 2015 έχει αλλάξει ριζικά αυτή η εικόνα».
«Τα πράγματα στην αγορά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιεικώς χάλια. Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα μαζεμένος στις αγορές του και δεν ψωνίζει πράγματα που δεν του είναι απαραίτητα» τονίζει ο ιδιοκτήτης καταστήματος δερμάτινων ειδών  Νίκος Κοντογιάννης. Ακόμη συμπληρώνει ο καταστηματάρχης ότι «οι τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην πόλη μας δεν αφήνουν παρά ελάχιστα ευρώ, διότι ό ένας στους δέκα θα προχωρήσει σε αγορές. Το 2015 είναι πολύ χειρότερο από το 2014. Το μέλλον είναι δυσοίωνο, και αν δεν αλλάξει κάτι το σίγουρο είναι ότι θα πάμε για λουκέτο».
«Μειωμένη είναι η αγοραστική δύναμη του κόσμου στην αγορά της Θεσσαλονίκης» υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια αρωματοπωλείου Κοτσιαλή Χαρούλα.  «Ο κόσμος πλέον είναι συγκρατημένος στις αγορές του και αρκείται στο να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες του. Στα χρόνια τις οικονομικής κρίσεις υπάρχει μια πτώση του τζίρου της τάξης του 30%.
Το 2014 ήταν λίγο καλύτερο από το 2015. Επίσης σημαντικό παράγοντα παίζουν και οι πολιτικές εξελίξεις, διότι  στο άκουσμα και μόνο ότι υπάρχει η πιθανότητα ν βγούμε από το ευρώ ο κόσμος τρομοκρατείτε και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στις αγορές του», καταλήγει η ίδια.

athanasiou
Η Ελισάβετ Αθανασίου

Η υπάλληλος παντοπωλείου Ελισάβετ Αθανασίου αναφέρει ότι «Υπάρχει κινητικότητα αλλά είναι μειωμένη. Πλέον ο κόσμος «κυνηγάει» τα φτηνά προϊόντα. Ρίχνει την ποιότητα και την ποσότητα για μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του. Συγκρίνοντας το 2014 με το 2015 είναι εμφανές ότι η περσινή χρονιά ήταν καλύτερη από φέτος».
«Δόξα τω Θεό… χάλια πάμε» με αυτή την φράση θέλησε να χαρακτηρίσει την αγοραστική δύναμη  στο κατάστημα της, η ιδιοκτήτρια καταστήματος δερμάτινων ειδών  Σοφία Φιλιππίδη. «Το 2014 ήταν μια πολύ καλύτερη χρονιά, υπήρχε μια σταθερή κίνηση στην αγορά και ο κόσμος άφηνε χρήματα στους εμπόρους. Το  2015 μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χρονιά τραγωδία καθώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Μπορεί να υπάρχει τουρισμός στην πόλη αλλά εμείς δεν του βλέπουμε! Αυτό εδώ το κατάστημα υπάρχει από το 1969 και σήμερα βιώνουμε τις χειρότερες μας μέρες. Την αγορά την έχουν τσακίσει οι κινέζικές εισαγωγές. Και είναι λογικό διότι ο κόσμος είναι φοβισμένος από τις πολιτικές εξελίξεις» αναφέρει η ίδια…
ΕΡΜΟΥ 10  ΦΩΤΟ ΣΑΒΒΑΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.