, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εξώδικο δικηγόρων κατά του Μητροπολίτη Άνθιμου

Anthimos2Εξώδικη διαμαρτυρία στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, έστειλε η Επιτροπή Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ). Αιτία; Το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλεται, πήρε την περασμένη Κυριακή θέση υπέρ του «ΝΑΙ» ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται στο εξώδικο, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με τη δήλωση αυτή ουσιαστικά «κάλεσε» τους εκκλησιαζόμενους να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ενέργεια που συνιστά «πολιτική παρέμβαση» και «ουδόλως συνάδει με τα αυστηρώς θρησκευτικά του καθήκοντα».
«Φρονούμε ότι με τη στάση Σας αυτή παραβιάζετε κατάφωρα, αντιθεσμικά και αντιχριστιανικά τα θρησκευτικά και λατρευτικά καθήκοντά Σας, ενώ συγχρόνως κολάζετε το ποίμνιό Σας, προκαλώντας διχασμό των πολιτών», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στο κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας.
Στο ίδιο κείμενο, εγκαλείται ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για την συνεχή πολιτική του ενασχόληση με πρόσχημα το ενδιαφέρον του για την κοινωνία, ενώ γίνεται έκκληση προς το πρόσωπό του να περιοριστεί αποκλειστικά στα θρησκευτικά του καθήκοντα και να απέχει στο εξής από κάθε είδους «παραινέσεις και παροτρύνσεις» πολιτικού χαρακτήρα προς το εκκλησίασμα.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζεται, ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής, επιφυλάσσονται να προσφύγουν στα αρμόδια πολιτικά και εκκλησιαστικά δικαστήρια, όπως επίσης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο, με σκοπό «τη διαφύλαξη του κύρους της θεσμικής θέσης της Εκκλησίας και την αποτροπής διχαστικού και εμφυλιοπολεμικού κλίματος που δυστυχώς επιχειρείτε να καλλιεργήσετε».
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.