, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένα βήμα πριν την… κατάρρευση οι δομές της αγροτικής παραγωγής

agrotisΑντιμέτωπη με το φάσμα της αποσάθρωσης βρίσκονται αυτές τις ώρες οι δομές της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το πρόβλημα εντοπίζεται στην καθυστέρηση των πληρωμών (πρωτίστως κοινοτικών ενισχύσεων), στην έλλειψη ρευστότητας και στη δυσκολία διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
Η πραγματική κατάσταση την οποία βιώνουν όλοι οι συντελεστές του αγροτικού χώρου είναι πολύ χειρότερη απ’ αυτή που δύνανται να περιγράψουν οι πρώτες προσεγγίσεις των μέσων ενημέρωσης.
Με αφετηρία τα νωπά αγροτικά προϊόντα που δυσκολεύονται να βρουν το δρόμο προς την αγορά ή που διατίθενται με μειωμένες τιμές και χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, τα προβλήματα επεκτείνονται μέρα με τη μέρα και στην υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.
Το κλείσιμο των τραπεζών, έρχεται σε μια περίοδο που οι μεγάλες και σύνθετες καλλιέργειες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης και χωρίς επαρκή ρευστότητα και εξασφάλιση των απαιτούμενων εργατικών και καλλιεργητικών μέσων (εφόδια, ενέργεια, τεχνολογικά μέσα κ.α.).
Την ίδια στιγμή, σε δύσκολη θέση περιέρχεται μέρα με τη μέρα και η μεταποιητική βιομηχανία, μαζί με τα μεγάλα συσκευαστήρια νωπών αγροτικών προϊόντων, που δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους μέσα παραγωγής (αναλώσιμα, ανταλλακτικά, χαρτοκιβώτια, υλικά συσκευασίας κ.α.). Πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, παράλληλα με την χρηματοπιστωτική ασφυξία την οποία ήδη αντιμετωπίζουν, σημαίνει περιορισμός στην παραλαβή αγροτικών προϊόντων, κατάρρευση των τιμών και οικονομική καταστροφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
agronews.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.