, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ το Σαββατοκύριακο

trapezaΣτο ύψος του 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, μετά από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.
Σχετικά με το όριο ανάληψης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειωθεί κάτω από τα 60 ευρώ ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης τόνισε: «τα ΑΤΜ είναι “φορτωμένα” για όλο το Σαββατοκύριακο».
Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη έως τη λήξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή (από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), η οποία θα επανασχεδιάσει την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος από την Τρίτη.
Το πρωί της προσεχούς Δευτέρας θα συνεδριάσει η ΕΚΤ  για να εξετασθεί ποιες τραπεζικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν, υπό την… «προστασία» των capital controls.
Σημειώνεται ότι, για τον υπολογισμό της ρευστότητας στις τράπεζες, ελήφθησαν υπόψη τα εξής στοιχεία:
• Για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, υπολογίζονταν αρχικά ότι αυτές θα ανέρχονταν σε 600 εκατ. ευρώ και τελικά βγήκαν 390 εκατ. ευρώ
• Για τις συντάξεις, ότι οι εκροές θα ανέρχονταν σε 350 εκατ. ευρώ και έχουν «φύγει» 80 εκατ. ευρώ
• Για τις ειδικές εγκρίσεις (εξαγωγή κεφαλαίων για π.χ. ιατρικές δαπάνες), προβλέπονταν εκροή 650 εκατ. που περιορίστηκε στα 400 εκατ. ευρώ.
Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Από την πλευρά των τραπεζών, συμμετείχαν:
*Από την Εθνική Τράπεζα, Λούκα Κατσέλη (πρόεδρος) και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (διευθύνων σύμβουλος)
*Από τη Eurobank, Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος) και Φωκίων Καραβίας (διευθύνων σύμβουλος)
*Από την Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος) και Δημήτρης Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος)
*Από την Τράπεζα Πειραιώς, ‘Ανθιμος Θωμόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)
*Από την Τράπεζα Αττικής, Ιωάννης Γαμβρίλης (πρόεδρος) και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)
*Από την Τράπεζα της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος (υποδιοικητής)
*Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος (γενικός γραμματέας).
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.