, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

CNN "Το ΝΑΙ θα επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων"

 
ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ
Μέχρι στιγμής, οι αγορές έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από την κλιμακούμενη κρίση αν η Ελλάδα κινδυνεύσει να βγει από το ευρώ, θα βρεθούν σε άγνωστα νερά…
——
“Ένα «ναι» θα μπορούσε να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να απαιτήσουν ακόμα δυσμενέστερους όρους για περισσότερα μετρητά”
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το CNN, επισημαίνοντας ότι χτες πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες συγκεντρώσεις η μία υπέρ του “ναι” και η άλλη υπέρ του “όχι”. Οι ψηφοφόροι καλούνται να δώσουν την απάντηση του για ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης που η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει, και η Ευρώπη ισχυρίζεται ότι δεν ισχύει.
Αλλά το δημοψήφισμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτρέπει τους Έλληνες να ψηφίσουν “όχι” με στόχο την ενίσχυση του στις συνομιλίες με τους πιστωτές. Θέλει ένα μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης με λιγότερο επώδυνους όρους καθώς και να ακύρωσει ένα μεγάλου κομμάτι χρέους.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» στην ψηφοφορία θα καταστρέψει τη βάση για συνομιλίες και θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.
Ένα «ναι», ωστόσο, θα μπορούσε να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να απαιτήσουν ακόμα δυσμενέστερους όρους για περισσότερα μετρητά.
Είναι μία δύσκολη επιλογή η οποία έχει χωρίσει την Ελλάδα στην μέση.
Εξαντλημένοι επί χρόνια περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, πολλοί Έλληνες υποστηρίζουν ότι έχουν βαρεθεί. Είναι πιθανό να διεκδικήσουν την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Η τεράστια υποτίμηση και την εξαθλίωση που συνεπάγεται τρομοκρατεί τους υποστηρικτές του “ναι”. Θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, και να παραμείνει σταθερά ριζωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερες θυσίες.
Η ψηφοφορία της Κυριακής θα παρακολουθηθεί στενά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Μέχρι στιγμής, οι αγορές έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από την κλιμακούμενη κρίση αν η Ελλάδα κινδυνεύσει να βγει από το ευρώ, θα βρεθούν σε άγνωστα νερά.
Η προοπτική ενός χρεοκοπημένου κράτους της ΝΑ Ευρώπης θέτει σε συναγερμό τους πάντες, από τις Βρυξέλλες έως την Ουάσινγκτον. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά φλερτάρει και με τη Ρωσία. Παράλληλα, είναι και η οδός διαφυγής για πολλούς μετανάστες που το “σκάνε” από συνθήκες πολέμου, τρομοκρατίας και φτώχειας σε Μ. Ανατολή και Αφρική”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.