, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εκκληση Ντελόρ για σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα

delors-708Ενας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επί Φρανσουά Μιτεράν, ο Ζακ Ντελόρ απευθύνει με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν την Ελλάδα.
Μάλιστα, μέσα σε αυτά που προτείνει ο εμπνευστής των λεγόμενων «πακέτων Ντελόρ», είναι η ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα «χωρίς καθυστέρηση».
Ο 89χρονος Γάλλος βετεράνος πολιτικός καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει ένα σχέδιο τριών σημείων για τη διάσωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το άρθρο του στη Le Monde τα τρία κομβικά σημεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο είναι:

  • η λογική οικονομική υποστήριξη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει τη φερεγγυότητα της βραχυπρόθεσμα,
  • η κινητοποίηση των μέσων που διαθέτει η ΕΕ, δηλαδή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου να επιστρέψει στην ανάπτυξη η οποία θα διευκολύνει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ και
  • η χωρίς καθυστέρηση επανεξέταση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και των άλλων χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, με δεδομένο βέβαιο ότι εκπληρώνονται οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα

«Μόνο ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο φαίνεται πιθανό να ανοίξει τις προοπτικές ελπίδας για τον ελληνικό λαό και της κυβέρνησής της, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης που χρειάζεται η χώρα και από την οποία θα ωφεληθεί και η ΕΕ» γράφει ο Ζακ Ντελόρ.
Ωστόσο, ο Γάλλος πολιτικός στέλνει κι ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: Μια έξοδος από την τωρινή κρίση σημαίνει μια αλλαγή και στην οπτική της Ελλάδας, η οποία απαιτεί την έκφραση μιας ξεκάθαρης πρόθεσης να σπάσει (τα δεσμά) των τελευταίων 40 ετών.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.