, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Μήπως έχετε δυσανεξία στη λακτόζη;

galaΗ κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν είναι εύκολη υπόθεση για μερικούς. Μάλιστα, έρευνες αναφέρουν πως το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από κάποια μορφή δυσανεξίας στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ένα χρήσιμο τεστ
Δοκιμάστε να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά) για 2 εβδομάδες. Εάν νιώσετε ανακουφισμένοι από τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις, επανεισάγετε σταδιακά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι ώστε να συμπεράνετε σε τι ποσότητες μπορεί να τα ανεχτεί καλά ο οργανισμός σας.
Εξάλλου η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να διαπιστωθεί και από εξέταση αίματος. Σε κάθε περίπτωση, ο πειραματισμός αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα γαλακτοκομικών την οποία μπορεί να ανεχθεί ένα άτομο που πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη είναι απαραίτητος, καθώς η πλήρης αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν ενδείκνυται στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.
Τι πρέπει να κάνετε αν πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;
– Πίνετε μικρές ποσότητες γάλακτος  κάθε φορά
– Πίνετε γάλα μαζί με τα γεύματα και αποφεύγετε να το καταναλώνετε χωρίς άλλα τρόφιμα
– Καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ή με λιγότερη λακτόζη
– Δοκιμάστε να πιείτε γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο
– Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών, προσθέστε στη διατροφή σας προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως χυμοί και ψωμί
– Το ελβετικό τυρί και το Cottage cheese έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και φυσιολογικά η κατανάλωσή τους δεν προκαλεί συμπτώματα
– Διαβάζετε τα συστατικά στα τρόφιμα που αγοράζετε καθώς κάποια, όπως η σκόνη γάλακτος και άλλα παραπροϊόντα των γαλακτοκομικών περιέχουν σημαντικές ποσότητες λακτόζης.
clickatlife.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.