, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Οι εκπτώσεις πηγαίνουν πάρα πολύ άσχημα»

agora1 (10)«Οι εκπτώσεις πηγαίνουν πάρα πολύ άσχημα, παρά το γεγονός ότι η αγορά σχεδόν τα χαρίζουν τα πράγματα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.
Σε σχέση με την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο του 2014, «βρισκόμαστε 70% κάτω. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό και δεν είναι διαχειρίσιμο. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.», προσθέτει ο κ. Φιλιππίδης για να εκτιμήσει ακολούθως πως «ώσπου να επανέλθει η ομαλότητα, δεν θα υπάρχει αγορά γιατί για να επανέλθει η ομαλότητα που είχαμε πριν τις 29 Ιουνίου, θα πρέπει να περάσει ένας ενάμιση χρόνος. Νομίζετε ότι αντέχουμε; Απλά χρειάζεται βοήθεια η αγορά για να μπορέσει να υπάρχει η αγορά τα επόμενα χρόνια
Ο πρόεδρος του ΕΣΘ ξεκαθάρισε πως τα capital controls μπορεί να έγιναν φέτος αισθητά στην πλειονότητα των επαγγελματιών της χώρας, ωστόσο οι έμποροι τα υφίστανται εδώ και πέντε χρόνια, οπότε και οι τράπεζες «έκλεισαν τις κάνουλες» των δανειοδοτήσεων.
Τέλος, μιλώντας στον Alpha 96,5  για το επερχόμενο μνημόνιο και τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ο κ. Φιλιππίδης θεωρεί πως: «καλό είναι να συμφωνήσουμε. Η συμφωνία για να λειτουργήσει θα πρέπει και να μπορούμε να την πληρώσουμε. Αλλιώς δεν υπάρχει συμφωνία. Εδώ ήδη δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτά τα οποία έχουμε. Δεν ξέρω ποια θα ‘τανε η διαφορά με την άτακτη χρεωκοπία.
Ίσως να ‘τανε το χάος. Φοβάμαι ότι θα είχαμε πολύ περισσότερα προβλήματα από τα σημερινά. Θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αλλά πρωτόγνωρο είναι και αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή. Εάν οι μισθοί και οι συντάξεις μειωθούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, δυστυχώς αυτό η αγορά πάλι θα το πληρώσει. Άμα δεν έχει λεφτά ο κόσμος τα πράγματα θα είναι ακόμη δυσκολότερα. Δεν ξέρω ποια θα ήταν η κατάσταση αν πηγαίναμε σε άτακτη χρεωκοπία.
Δεν μας έχει εξηγήσει κανένας. Αλλά, ούτε αυτό μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Τους επόμενους μήνες θα φανεί πλέον η αδυναμία πληρωμής, να εκτελέσουμε αυτά που λέμε.»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.